Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Efter 6 000 timmar av ideellt arbete stod stavkyrkan klar

Annandag jul blir det, för andra gången, julotta i Lillsjöhögens stavkyrka. Alla hoppas att inte någon av Dagmars systrar ska ställa till problem.

Göran Nilsson och Göte Falkman har lagt ned mer än 2 000 ideella timmar vardera. "Rika blir vi inte men nu kommer belöningen hela tiden med barndop, bröllop, konserter och många besökare".

Annons

Alla minns väl Dagmar? Hon härjade vilt natten mellan juldagen och annandagen förra året. Tak blåste av, träd blockerade vägar, stora skogsbestånd låg som plockepinnspel. Även elektriciteten blåste bort.

I Lillsjöhögen visste man varken ut eller in. Julottan var annonserad och det var svårt att ställa in med så kort varsel. Man valde att vänta och se.

– Jag trodde inte att varken präst eller folk skulle ta sig hit, berättar Göte Falkman.

Men prästen kom, det gjorde också allmogen, åtminstone 25 personer. Eftersom värmekällan var utslagen fick julottan genomföras i en rätt sval kyrkolokal.

Stavkyrkan, invigd 20 augusti 2011 har en spännande och udda historia. Hur kan tre män i 60-årsåldern komma på tanken att, som privatpersoner, bygga en kyrka?

Annons

– Det fanns nog folk som tyckte att vi var knäppgökar men de flesta var positiva. Under resans gång har även de tveksamma insett att det kan vara bra att ha en kyrka i byn.

Annons

Trion som 2007 fattade det definitiva beslutet att bygga var smeden Christer Wall, förre grönsakshandlaren Göte Falkman och Göran Nilsson från verkstadsbranschen.

– Vi hade pratat om en kyrka i flera år och när vi såg stavkyrkan Mannaminne vid Höga Kusten tyckte vi att det stämde. Såväl byggteknik, utseende som storlek var tilltalande, berättar Göran Nilsson.

– Vi var också till Schweiz två gånger på studiebesök. Där finns visserligen inga stavkyrkor men många mindre kapell. Det finns kapell i nästan varje by.

– Och vi hade ju resurserna; skogen, bysågen och flera verkstäder.

Träd fälldes både i egna och andras skogar (med skogsägarnas medgivande...), man sågade allt virke, hyvlade och stod i. Trion ritade själva kyrkan men tog arkitekthjälp för den tekniska biten.

På Göte Falkmans gård finns en stor ladugård, där skapades kyrkan bit för bit i byggsatser. Men var skulle kyrkan placeras? Efter många funderingar valdes platsen närmast bygdegården Furustrand. Något man är glada för i dag. Området med kyrkan, Furustrand och bagarstugan bildar ett slags kulturcentrum. Vid aktiviteter i kyrkan är bygdegården som regel öppen för servering.

Efter diverse mark och grundarbeten var det dags att uppföra byggnaden. Byggsatsen fungerade och sommaren 2011 invigdes kyrkan. Prosten emeritus Jan Gustavsson förrättade invigningen, fast han kallade det öppnandet eftersom ordet invigning kan tolkas som att stavkyrkan tas upp i Svenska kyrkan.

Annons

Och så är inte fallet. Svenska kyrkan kan hyra kyrkan för olika aktiviteter, och det gör man, men formell ägare är Lillsjöhögens byutveckling ekonomisk förening. Under 2013 överförs ägandet till bygdegårdsföreningen Furustrand.

Annons

– Men vi har ett mycket fint samarbete med kyrkan, lovar Göte Falkman.

I sitt öppningsanförande framhöll Jan Gustavsson: "Aldrig slutar man förundras över er, era tilltag och den kraft som finns mitt ibland er. Under mina 40 år som församlingspräst är nog detta det förunderligaste jag varit med om."


Dagisbarnen fick hjälpa till med att klä julgranen. Här är det Isabelle Nilsson som hänger upp en röd kula.

Studiebesöket i Schweiz gav ändå något. Där finns inga stavkyrkor men många kapell. I ett av kapellen hittade Göte Falkman och Göran Nilsson modellen till kyrkbänkarna. Edwin Molund är antingen intresserad av konstruktionen eller också road av att åla sig fram?

Dagisbarnen sjöng för ÖP.

Klockstapeln uppfördes under sommaren 2012. En sak återstår innan invigningen; spiran. Medan fotografen tog dessa bilder slutförde Christer Wall arbetet. Återstår att sätta upp den, det är kanske bäst att vänta till våren?

Interiör från stavkyrkan.

Dopfunten skapades redan på 1960-talet av Otto Nilsson. Hans barnbarnsbarn Isabelle var den första som döptes i stavkyrkan.


Kalle Berglund

kalle.berglund@op.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan