Annons

Annons

Annons

Östersund

Här är idéerna som ska sätta fart på Brunflo

Anders Edvinsson är en av dem som nu jobbar för att med hjälp av EU-pengar få fart på Brunflo. Men går det?

– Ja, det tror jag verkligen.

Han bjöd in företrädare för föreningar, företag, kyrkan, frikyrkor och studieförbundet i Brunflo till ett möte i IOGT:s lokaler 26 mars.

Upprinnelsen var den motion som han och andra socialdemokratiska kommunfullmäktigeledamöter från Brunflo och Marieby, lade i fjol om uppsnyggning av Brunflo. Den antogs av Östersunds kommunfullmäktige i höstas.

De ungefär 30 mötesdeltagarna kläckte tillsammans ett 20-tal idéer som den arbetsgrupp som valdes vid mötet nu jobbar med.

Ett urval av idéerna ska bilda grunden för den ansökan om stöd från EU som ska vara inne i början av maj. Det handlar om pengar till en förstudie om hur Brunflo ska utvecklas.

Brådskan beror på att den nuvarande så kallade programperioden med stöd för landsbygdsutveckling inom Leader Storsjöbygden löper ut i år.

Annons

Sista ansökningsdagen för att få Leaderpengar från EU är 2 maj. Som brukligt är inom EU så krävs det en stor egen insats för att få pengar från EU, i det här fallet lika mycket som EU ska bidra med.

Annons

Egen insats behöver inte vara kontanter utan kan vara bland annat ideellt arbete, oavlönat arbete.

Anders Edvinsson hoppas att något av de två studieförbund som var med vid marsmötet, eller både ABF och Studieförbundet Vuxenskolan, tar på sig att hålla i projektet.

Det kan vara svårt för en idrottsförening eller någon annan mindre förening att vara projektansvarig. För pengarna från EU betalas ut först i efterhand, efter inskickande av kvitton och ekonomiska redogörelser.

– Vi måste få med ungdomarna i Brunflo i förstudiearbetet, säger Anders Edvinsson och talar om att ta hjälp av bland annat skolorna och idrottsföreningarna.

Han vill även få med fler kvinnor i utvecklingsarbetet. Arbetsgruppen som tillsattes består av sex män och en kvinna.

– Det gällde att få till gruppen och det handlade om vilka som räckte upp handen.

Anders Edvinsson hoppas att planerna går i lås.

– Målet är att under nästa programperiod ansöka om pengar för att förverkliga våra idéer.

Läs fler nyheter på bloggen Brunflos framtid: Klicka in på bloggen här.

I den förfallna paviljongen i Brunflo centrum drömmer Anders Edvinsson om en utveckling av Brunflo.

Vid järnvägsövergången mitt i centrala Brunflo ekar det tomhet och öde från det tillbommade gamla banvaktarhuset. "Det ser hemskt ut. Det är inget att ta vara på", sa 89-årige Lennart Frånlund när han samspråkade med Anders Edvinsson.


Ingmar Reslegård

ingmar.reslegard@op.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan