Annons

Annons

Annons

Östersund

Lekvänliga Birgerstatyer ska pigga upp stadskärnan i sommar

Snart kommer ett 20-tal lekvänliga versioner av Storsjöodjurets son Birger stå staty runt om i staden för resten av sommaren.

– Det är ett annorlunda event som marknadsför staden, stadens symbol och lokala företag, säger Julia Hamrin från företaget Stadsparaden AB.

Birger skapades 2000 av Anders Nilsson på uppdrag av turistbyrån, men det var inte förrän när den första av fyra barnböcker kom 2008 som folk verkligen fick upp ögonen för Storsjöodjurets son. Efter fyra böcker har han kommit att bli en populär och välkänd figur i Östersund och lite av en symbol för Storsjön.

– Det är fantastiskt roligt, just att barn tycker om karaktären så mycket, säger Anders Nilsson.

Annons

Annons

Konstnärer, både etablerade och okända, har målat de olika statyerna. Anders Nilsson själv har gjort en Birger i originalfärger och en skidskytte-Birger.

Den sista av statyerna kommer att färdigställas på lördag av barn på Stor- torget då de får sätta sitt handavtryck i färg på Birger.

Varje staty är sponsrad av ett företag och konceptet finns i flera svenska städer. Företaget Stadsparaden AB har sitt säte i Sundsvall, som nu för elfte året har statyer av sin symbol draken utplacerade i staden.

– Stadsparaden kontaktade mig och hade tagit fram en figur som liknade Birger och undrade om det var okej. Jag tyckte att det antingen skulle vara Birger eller någonting helt annat. Men jag har sett drakarna i Sundsvall och tänkt tanken själv, det piggar upp stadskärnan, säger Anders Nilsson.

Inför stadsparaden har det uppstått en kulturdebatt i Östersund. Kritiken har handlat om att måla statyer inte är konst och att kommunen borde stödja konstnärer på annat sätt. Det har även riktats kritik mot att lekplatser riktade mot barn innehåller reklam.

– Jag har försökt hålla mig utanför debatten. Jag tycker det är lite en storm i ett vattenglas. Man får se det för vad det är, en kul grej. Men det är ingen massproduktion. De görs för hand i Sundsvall och jag har själv stått i verkstan och sett till att nosen blivit rätt, säger Anders Nilsson.

Annons

På lördag kommer alla statyer att vara samlade på Stortorget. Barn får gärna klättra och rida på dem.

– Jag är sjukt nyfiken. Det är en utmaning att göra någonting kreativt på ett sådant här föremål. Det är en bra tajming med locals only-helgen samtidigt.

Annons

Anders Nilssons Birger har målats i ett garage i Dvärsätt. Foto: Anna-Karin Landin


Anna-Karin Landin

annakarin.landin@op.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan