Annons

Annons

Annons

10 tips på heta fiskevatten i Jämtland/Härjedalen

Trenden är solklar – allt fler förespråkar närproducerad mat.

Om du föredrar fisk så är det bara att gratulera – för här i Jämtland/Härjedalen finns det verkligen fisk nära till hands.

Naturens skafferi har mycket att erbjuda, inte minst fisk. Det är ingen större överdrift att kalla Jämtland/Härjedalen för ett fiskeparadis. Här behöver den fiskekunnige vare sig köpa odlad lax eller importerad torsk för att stilla hungern. Om du som läser detta kommer från södra delarna av Sverige vet du dessutom att färsk gädda och abborre är underskattade delikatesser. Jämtarna är bortskämda med öring, röding och harr och de flesta äter gädda endast i undantagsfall. Det finns visserligen ädelfisk som räcker till alla, men alla borde någon gång få känna smaken av nyrökt abborre eller en bit gräddstekt gäddfilé på tungan.

Skynda dig att fråga närmaste turiststation eller fiskebutik var det nappar!

Annons

Om du inte har någon i närheten, så kommer här tio tips på fina fiskevatten.

Storsjön. Här simmar det gott om abborre, sik och harr, och på djupare vatten även en och annan storöring. Och det bästa av allt – det är helt gratis att fiska från land med spö. I närheten av Östersund finns det flera fina strandhugg, exempelvis vid Vallsundsbron och vikarna runt Andersön.

Annons

Ammerån. En outbyggd pärla i Norrlands inland som mättat många magar genom årens lopp. Ån är sedan tidigare välkänd bland flugfiskare, och här är det ingen konst att fiska ihop en måltid med hjälp av spinnare eller metmask. Här finns abborre och gädda i överflöd. Utgå från byn Skyttmon så har du fiskevatten åt alla väderstreck.

Blåsjön. Här fångas det varje sommar både monsteröringar och jätterödingar. Hyr en båt och vänta på stumhugget! Vi rekommenderar även en tur till Leipikvattnet som har en imponerande medelvikt på fisken. Långdrag är oftast den bästa metoden.

Landösjön. Okej, här är det mest inplanterad fisk som gäller, men den som är ute efter monsterrödingar har kommit till rätt ställe. Hyr en bår eller stå från land, oavsett så har du chansen att kroka en bjässe. 2007 togs exempelvis en röding som vägde 10,83 kilo och sommaren 2011 bärgades en kanadaröding på imponerande 12,658 kilo.

Indalsälven, i trakterna av Krokom. Här snackar vi inte direkt vildmark, eftersom kraftverken är närvarande. Men om du koncentrerar dig enbart på fiskarna så kan du få ditt livs upplevelse. Här patrullerar både harrar och öringar i monsterformat. Nedanför Kattstrupeforsen hoppar ibland 7-kilosöringar högt mitt på dagen, det är bara att sätta på ett skeddrag och fresta dem! I magasinen mellan kraftverken finns det gott om abborre och gädda.

Annons

Duvedsälven, både norr och söder om E 14. Här finns det gott om öring i strömmarna, och speciellt nattetid kan älven bjuda på ett spännande flugfiske. För senaste fiskenytt i Åre-området rekommenderar vi fiskebloggen arefiske.blogspot.com/.

Annons

Idsjöströmmen. Denna arrenderade sträcka av Gimån erbjuder ett vida känt flugfiske efter storharr. Det kostar en slant extra och all fisk måste sättas tillbaka, men för den som jagar troféfiskar är detta rätta platsen. De övriga delarna av Gimån erbjuder också fint fiske, inte minst efter öring.

Storån, de upplåtna delarna mellan Hanasjön och Höglekardalen. Här finns det gott om öring i mycket vacker fjällmiljö. Om du utgår från Höglekardalen så når du de första höljorna efter några kilometer, och för dig med spring i benen rekommenderar vi Storåns övre delar nedanför Hanasjön. Ta med hjortronhinken om du är där under senare delarna av juli och augusti.

Härjedalen är storharrarnas hemvist, och den som inte räds mångmilavandringar kan få fiska ostört i fantastiska fjällvatten. Förstahandstipset går dock till lättillgängliga sjöarna Abborrvikarna och Vingarna, där även den ovane fiskaren kan tampas med kilosharrar, från både båt och land.

Kvissleströmmen, vid Mattmar. Här får du nog sällskap av fler fiskare, och det finns en anledning till det. Här passerar det nämligen stora öringar som vandrat upp från Storsjön, och det finns även välvuxen harr. Bästa fisket är på kvällen, men även mitt på dagen går det att lura fisken till hugg, och då är det dessutom färre fiskare i farten.

Stadsnära fiske i Storsjön – helt gratis.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan