Annons

Annons

Annons

Folke Fjällström vill sprida guldglans över södra Årefjällen

En himmelsk man som sparkar stjärnglans över södra Årefjällen. Så beskriver Folke Fjällström sin sju meter höga skulptur i målat stål som nu står uppställd vid brofästet över Indalsälven.

Invigningen, som var välbesökt, skedde till tonerna av Tanja Nordfjells vackra jojk och Eva Hellstrands välrimmade dikt.

Tanken är att skulpturen ska bli södra Årefjällens landmärke.

– Den kanske drar hit lite folk, de kanske blir lite nyfikna, säger Folke Fjällström om sin skapelse.

Södra Årefjällen turistförening har sedan några år tillbaka drivit ett Leaderprojekt som heter Konsten och kulturen i naturen. Projektet syfte är att lyfta upp kulturen i området.

Annons

Annons

Ulla Britt Sundström, som är en av deltagarna i projektet, berättar att det redan från början var självklart att tillfråga den nationellt och internationellt erkände konstnären Folke Fjällström som bor och verkar i Vålådalen.

– Vi frågade bara honom. Han är ju inte representerad vår kommun, han finns bara på Naturrum i Vålådalen, säger Ulla Britt Sundström.

När kulturgruppen tillfrågade Folke plockade han genast fram två skisser. Gruppen föll för Guldglans över Södra Årefjällen.

Nu när den äntligen står uppställd här vid brofästet vid Indalsälven är lättnaden stor.

– Det känns hur skönt som helst. Det är helt underbart, säger Ulla Britt Sundström.

Inte bara konst möter besökarna. Vid landmärket finns även informationstavla.

Folke Fjellström gör gärna stora skulpturer, han har gjort en som står i Luleå och i norska orten Drag. Det här är hans första i sin hemkommun Åre. Verket heter Glans över södra Årefjällen.

Invigningen på måndagseftermiddagen blev välbesökt. Förra kommunalrådet Eva Hellstrand, som ju är granne med konstverket, och Tanja Nordfjells vackra jojk förgyllde tillställningen.

Annons

En himmelsk man som sparkar stjärnglans över södra Årefjällen. Så vill Folke Fjällström, Vålådalen, beskriva sitt konstverk. – Det kom jag på just nu, det låter lite poetiskt, säger han med ett skratt.


Jeanette Fundin

jeanette.fundin@op.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan