Annons

Annons

Annons

Östersund

Det här är en Ånghäst

Hur känns ångest för dig? Vad vet du om ångest? Vet du hur du kan hantera den? Kanske är det en Ånghäst som besvärar dig?

Kanske känns det som ett galopperande inombords. Som någonting som trampar runt. Kraftfullt. En tryckande känsla. Känsla av instängdhet. Att vara fångad. Kanske en snabb andning och ett tungt frustande. En grå molande smärta. Svårt att få luft?

En Ånghäst ser till hälften ut som en häst, till hälften ut som ett ånglok. Ånghästen är något du kan se framför dig. Se den trampa runt, härja och ha sig. Mullra och tjuta som ett stort godståg som far förbi, med full rök i farten.

Ånghästen är inte farlig, även om den kan verka skrämmande. Ibland riktigt skrämmande. Vissa blir så rädd för den att de tror att de ska dö, eller att de håller på att bli galna bara av självaste synen. Vilket bara hetsar upp ånghästen ännu mer.

Annons

Men en ånghäst är till hälften häst, vilket innebär att den är ett vackert, fritt och känsligt djur. Egentligen är den inte farlig. Det är något du behöver försöka lita på när den som mest dyker upp.

Annons

Den är som en vildhäst. Försöker du tygla den, kontrollera den på olika sätt, blir den bara mer frustrerad. Och hur lätt är det egentligen att tygla en vild häst? Du behöver våga släppa tyglarna fria. Låta den vandra fritt.

Men många försöker ändå att tygla ånghästen. Hålla den stramt. Medan andra försöker fly ifrån den. Kanske försöker de döva den med olika medel, men då blir den oftast ännu mer upprörd därefter.

Ånghästen stegrar sig ofta, det vill säga att den reser sig bakut på två ben. Snabbt! Som tur är kan den inte stå kvar där alltför länge, utan faller snart tillbaka ner igen. Däremot kan den stå desto länge, ju mer rädda vi blir för den. Kanske någon piskar den framför hovarna i vädret. Då kommer den inte ner.

Är du rädd och orolig känner ånghästen av det. Speciellt om du är det för att den härjar och har sig. Kanske skräms du av tanken att den kanske kan bli värre? Det förvärrar bara situationen då din ökade rädsla bara gör att ånghästen känner av detsamma.

Att du känner dig ånghästriden, betyder att det inte är du som styr. Det är inte du själv som har kontrollen. Det skulle kanske kunna kännas som att bli släpad efter en skenande ånghäst i full galopp?

Någon berättade en gång om hur denne hade manat på Ånghästen. Försökte mana på den skenande ånghästen, för att själv ta över kommandot. Först ökade ånghästen farten, men sedan tappade den steg. Den blev trött så att den tillslut inte orkade mer.

Annons

Annons

Någon annan försökte lugna ner ånghästen, genom att stilla andas och påminna sig om att den inte var farlig, och att den från början finns där av en viktig anledning. Och att den ju är något som främst bara syns som en bild i ens eget huvud när den är som allra värst. Denne stannade även kvar i känslan som ånghästen gav. Tillslut kände sig ånghästen inte lika instängd och tyglad längre då den fick göra som den ville och blev efter ett tag lugn igen.


Emma Dahlquist

063-161648
emma.dahlquist@op.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan