Annons

Annons

Annons

Annons

Krokom

Här fylls paradiset av parasiter

Vad skulle hända om det moderna samhället kastades tillbaka 100 år?
Den frågan ställde sig tyska filmaren Bastian Klügel, och hamnade i Bakvattnet.

Text: 

Den här stugan byggdes av regissören Bastian Klügels bror för 14 år sedan. Då och då är bröderna här på semester, nu är Bastain Klügel här för att spela in en film.

Annons

Det är knäpptyst i skogen. Ett 15-tal personer står utspridda mellan blåbärsris och gamla stubbar. Mobilerna är avslagna, alla står blickstilla, inga nysningar är tillåtna.

Fotografen riktar sin kamera mot en stig och ropar "set". Regissören ropar "bitte", och plötsligt kommer två män gåendes längs stigen. Den ene bär på ett par hinkar vatten, och frågar den andre om det är han som byggt stugan de är på väg till. Den andre stannar, vänder sig om och ger ett irriterat svar.

– Nej, jag vet inte vem som byggt stugan. Jag tar bara hand om den.

Sedan går de vidare. Och scenen är över.

Han som ropat "bitte" heter Bastian Klügel och kommer från Köln i Tyskland. För 14 år sedan byggde hans bror en stuga i Bakvattnet. Nu är Bastian Klügel här för att spela in en film. Han har skrivit manuset själv och filmen, som fått namnet "Parasiter i Paradiset", är hans och fotografen Christian Kochmanns examensjobb från en konst- och medieskola. Filmen är en experimentell dramafilm som ska bli cirka 45 minuter lång.

Annons

Annons

– Jag skrev den för att vi bor i stora städer och många vet inte om det här livet, det här ute i skogen där man kan vara alldeles ensam. Vad skulle hända om det moderna samhället blev kastat tillbaka hit, där det inte finns el eller rinnande vatten? Jag tror att det finns två vägar att gå, antingen blir man galen eller så har man tur, säger han.

"Parasiter i Paradiset" handlar om en man som lämnar sin stressiga vardag i en tysk storstad för ensamheten i skogen. Till en början tycks den svenska glesbygden och frånvaron av grannar och yttre påverkan göra honom gott. Men isolationen, tystheten - och för att inte tala om de många och påflugna myggen - gör honom till slut galen. Mannen spelas av Boris Maximov.

– Min rollkaraktär har bara ett sällskap, en höna som han tagit med sig för att få ägg. När hönan slutar att fungera, när hon slutar lägga ägg, tolkar han det som att en del av honom slutar fungera. Till slut slår han ihjäl hönan, och blir galen, säger Boris Maximov.

Filmteamet har varit i Bakvattnet i drygt två veckor. Filmen finansieras med hjälp av stipendier från Tyskland men även med lokalt stöd. Krokoms kommun har gett ekonomiskt bidrag och Filmpool Jämtland stöttar med både teknik och personal. Scriptan Marit Sigurdson kommer från Östersund och produktionskoordinatorn Anna Sivertsson från Oviken.

Förutom Boris Maximov är det bara ett fåtal andra skådespelare med. I den scen som just filmats är stugans förvaltare, spelad av Börje Lundberg, med. Börje Lundberg kommer från Stockholm och har varit i Bakvattnet i några dagar för at spela in de scener där han är med.

Annons

– Min rollkaraktär jobbar på sågverket i Föllinge och förvaltar den här stugan. Det kommer ofta folk till stugan för at jaga och fiska, men just den här tysken är lite speciell, säger han.

Annons

Bybor i Bakvattnet får vara med och spela statister. Innan filmteamet åker hem i slutet av veckan ska slutscenerna spelas in, då jägare och polis söker efter den förvunne tysken. Bastian Kügel framhäver gång på gång den tacksamhet han känner mot folket på byn.

– Utan hjälpen vi fått från personer i Bakvattnet hade vi inte kunnat göra den här filmen. De har hyrt ut hus, de har hjälpt oss med transporter och de har lånat ut fordon. Jag är så tacksam.

Han hoppas att filmen ska vara klar till våren. Förhoppningen är att den ska visas på filmfestivaler runt omkring i världen. Och han hoppas kunna komma tillbaka till Bakvattnet och visa "Parasiter i Paradiset" på plats.

Inbäddat innehåll

I filmen har myggorna en central roll då de bidrar till att huvudrollsinnehavaren blir galen. I filmen bygger mannen stora myggskulpturer, en står nu på toppen av Ansätten.

I scenen som precis spelats in pratar huvudrollsinnehavaren Boris Maximov med Börje Lundberg, som spelar stugans förvaltare.

Anna Sivertsson från Oviken bor i Malmö och jobbar för ett produktionsbolag. Nu är hon i Bakvattnet för att hjälpa till med "Parasiter i Paradiset".

Annons

Bastian Klügel har själv skrivit manus och regisserar filmen. Det är hans examensprojekt från en konst- och medieskola i Köln.

Bastian Klügel ger instruktioner till Boris Maximov och Börje Lundberg.


Annacarin Aronsson

063-161618
annacarin.aronsson@op.se


Anna-Karin Pernevill

063-161636
anna-karin.pernevill@op.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan