Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

”Vår film innehåller cirka 60 liter blod”

Det är en bloddrypande Monty Python-aktig komedi som blev resultatet av filminspelningarna i skogarna kring Östersund för två år sedan. På fredagen har långfilmen ”American burger” Sverigepremiär.

Text: 

Fredrik Hiller som spelar en av filmens huvudroller, är även regissör på sitt eget håll. Han spelade för några år sedan själv in i länet för sin egen film ”Psalm 21”.

Annons

Det blev en långdragen process, men nu är alltså filmen ”American burger” färdigställd och redo för premiärvisning.

– Vi har precis slutfört arbetet och skickat filmen. På slutet har det mest varit efterproduktion med ljudläggning, musik och specialeffekter. Förseningen beror till stor del på finansiering. Det är så när man jobbar med independentfilm, utanför gängse stödsystem och stora filmbolag, då får man tigga och låna. Man gör allt tack vare den kärlek man har för projektet, säger filmens ena regissör Bonita Drake.

Hon har regisserat filmen tillsammans med sin make Johan Bromander. De bor i Örebro och har även skrivit filmens manus ihop, inspirerade av en händelse under deras egen smekmånad i Egypten.

Annons

– Vi var på en ”All inclusive”-resa. När vi besökte pyramiderna kom en kille på vespa med ett gult ”M” på sidan. Han delade ut hamburgare, som var lunchen som ingick. Så där stod vi med varsin Big Mac vid pyramiderna, det kändes fel. När vi frågade vad det var för kött í burgarna sa han bara ”american burgers”, berättar Bonita.

Annons

Den historien var först en berättelse som de bar med sig och berättade för vänner, och som många tyckte var rolig. För 5–6 år sedan utvecklades den dock till en fullfjädrad filmidé i form av ett manus.

En stor inspiration är brittiska komedigruppen Monty Python, och i synnerhet sättet som de använder sig av blod i komiskt syfte.

– Ja, som när det huggs av en arm, blodet sprutar och offret fäller en komisk kommentar. Vår film innehåller cirka 60 liter blod, och det är rätt mycket för att vara en komedi. Det är en glad skräckfilm som ska få dig att skratta, säger Bonita.

Filmens produktionsdesign är framtagen av östersundaren Åsa Nilsson och bland filmens ledande skådespelare är ett flertal från länet.

– Vi hade tur när vi hade audition i Östersund där vi mest skulle få tag i statister. Men vi rollsatte flera av filmens stora roller där. Även inspelningen var en så härlig upplevelse med ett mycket positivt mottagande från lokalbefolkningen, säger Bonita och fortsätter:

– Hörde du historien om den blodiga björnfällan som vi glömde i skogen? Någon hade hittat den och ringde polisen som rätt snabbt såg att det var filmrekvisita. På omvägar fick de tag i oss, och vi fick tillbaks den. Det var kanske tur att det avkapade benet inte satt kvar i den, säger Bonita och skrattar.

Annons

Annons

Redan nu finns en uppföljare planerad, och Bonita Drake hoppas att man kan påbörja inspelningen redan till sommaren. Huruvida de återkommer till Jämtland återstår dock att se.

”American Burger” är uttagen till klassen Midnight X-Treme på Sitges International Fantastic Film Festival i Spanien. Från och med 17 oktober går filmen att se på bio samt köpa på dvd eller nedladdning direkt från filmens hemsida.

Sverigepremiär i regissörers, producenters och skådespelares närvaro på Folkets Bio Regina fredag 3 oktober klockan 19.00.

Inbäddat innehåll

Lena Bengtsson spelar lärare och Per Eng är busschauffören som kör den amerikanska skolklassen i ett namnlöst östeuropeiskt land där de lite oväntat hittar riktiga amerikanska hamburgare. Det hela blir grunden för en Monty Python-inspirerad film med en historia som möjligen är en smula inspirerad av den blodiga musikalen om den demoniska barberaren Sweeney Todd.

Engelsmannen Ben Thornton och australiensaren Liam Macdonald spelar amerikanska nördar I ”American burger”. Bland filmen övriga skådespelare finns personer från Sverige, USA och Wales. I övriga personalstyrkan fanns ytterligare nationaliteter. ”D et var en härlig mix”, säger filmens ena regissör Bonita Drake. Bilden är hämtad ur boken ”Viddernas landskap på vita duken”.

Ena halvan av filmens regissörsduo – Johan Bromander, som delade uppgiften med sin fru.

Madeleine Borg fick sin roll som Adorable Cheerleader vid en audition i Östersund.

I mitten syns en av filmens två regissörer – Bonita Drake. Till höger skådespelerskan Lena Bengtsson och längst till vänster syns filmens regiassistent Johan Ågren.

Annons

I ”American Burger” jagas ungdomar av ett stort gäng galna och välbeväpnade slaktare, här syns några av dem.


Fredrik Alverland

063-161649
fredrik.alverland@op.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan