Annons

Annons

Annons

Härjedalen

Biodling fascinerar skolelever

Elever från årskurs tre på Norra skolan fick en lektion i biodling av biodlare Alf Andersson i Risbrunn häromdagen.

Med sina åttio kupor i skogarna mellan Sveg och Lillhärdal är han Härjedalens största biodlare. Under sommaren bor det mellan 50000 och 80000 bin i varje kupa. Det blir en massa honung och under besöket visade Alf hur han tar rätt på honungen, slungar och filtrerar den och till sist fyller på burk. Eleverna passade också på att ställa massor med frågor och fick med sig mycket kunskap om hur ett bisamhälle fungerar.

Annons

– Bisamhället är ett kvinnosamhälle. Det finns alltid cirka 200 drönare som bara är till för att befrukta drottningen. De behöver inte arbeta och är jätteviktiga. Men när hösten kommer och de inte behövs längre sparkas de ut och de andra bina biter av deras vingar så att de inte ska kunna krypa in igen, förklarade Alf.

Alf Andersson visar upp honung som han hämtat från sina bikupor. Varje kupa ger i genomsnitt 40 kilo per säsong.

Annons

En av många ramar som Alf tagit ut från en bikupa. Just den här har bina använt för att föda upp yngel.

Elias Nordin har fingrarna i honungsburken, eller i slungan som används för att få ut honungen från ramarna. Catharina Hurtig, Cornelia Groth och Jack Pedersén är också med.

Ett bi besöker tusen blommor för att få ihop en honungsmage, stor som ett knappnålshuvud, som biet sedan tar med sig tillbaka till kupan. Iris Zackrisson tittar på.

Vax från kakorna återanvänds till grundstrukturen i nya kakor.

Några av Alf Anderssons 80 bikupor. De flesta finns ute i skogen.

Annons

Bina har samlat sig i en klump i bikuporna, med drottningen längst in. Närmare än så här kom inte eleverna några levande bin under studiebesöket.

Alf Andersson med slutprodukten, honung på burk, färdig för försäljning.


Mikael Andersson

0680-553 93
mikael.andersson@tidningenharjedalen.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan