Annons

Annons

Annons

Inga nya pengar till kvinnojourerna

Julhelgerna innebär för de flesta ledighet och vila. För många innebär det tyvärr i stället ökad utsatthet och våld. Samtalen till kvinnofridslinjen ökar lavinartat, fler kvinnor och barn söker skydd.

Situationen ser likadan ut varje år. Media rapporterar om det stora antalet kvinnor och barn som får fira julen undangömda från våldet i nära relationer.

Annons

Att det saknas resurser för kvinnojourerna är ingen nyhet. Varenda dag tvingas kvinnojourerna skicka hem kvinnor och barn som flytt hemifrån, till mycket farliga miljöer. Jourernas rop på hjälp har ignorerats och det stöd de har fått har varit alldeles för undermåligt.

I Jämtland har kvinnojouren kämpat hårt i många år för att rättfärdiga sin verksamhet. Varje år måste verksamheten ansöka om fortsatt finansiering och att jobba långsiktigt är aldrig möjligt. Detta är inte rimligt.

Annons

I den höstbudget som regeringen lade avsattes 100 nya miljoner till kvinnojourerna. Inte ens det räcker för att lösa de enorma utmaningar som finns runt våld i nära relationer. Men det var en första mycket viktig markering från regeringen, som också vi S-kvinnor kämpat länge för. Beslutet skulle gälla från 1 januari 2015.

Nu blir det inga nya pengar till kvinnojourerna. SD och Alliansen har tillsammans röstat ner regeringens jämställdhetspaket. Det är ett hårt slag mot en väldigt hårt drabbad verksamhet.

Flera rapporter har också visat att Alliansens försämringar i socialförsäkringssystemet drabbat våldsutsatta kvinnor extra hårt.

De är en särskilt ekonomiskt utsatt grupp, som ofta hamnar utanför arbetsmarknaden, har svårt att hitta boenden och ofta tar ett stort ansvar som ensamstående föräldrar. Att hjälpa personer utsatta för våld kräver ett helhetsgrepp.

Därför föreslog regeringen bland annat höjd sjukförsäkring, höjd lägstanivå i föräldraförsäkringen, och inte minst höjt underhållsstöd. För många ensamstående är underhållsstödet oerhört viktigt, inte minst de som lever under hot eller med skyddad identitet.

Annons

Underhållsstödet är enormt eftersatt och har inte höjts sedan 2006. Den höjning som regeringen föreslog, har SD och alliansen gemensamt röstat bort. Det drabbar alla ensamstående föräldrar.

Tusentals kvinnor och barn i Sverige kommer att ha en fruktansvärt tuff jul. För dem kommer vi nu, när vi går till extra val, att kämpa för ett Sverige som prioriterar jämlikhet och jämställdhet, på riktigt. Som bygger ett samhälle som inte bara handlar om jag, utan om vi. Ensam är inte stark.

Carina Ohlsson

ordförande för S-kvinnor

Marie Nordén

ordförande för S-kvinnor i Jämtlands län

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan