Annons

Annons

Annons

Östersund

Tre bevis på att vi är på rätt väg

Clara Bodén, Johannes Bah Kuhnke och Erik Hemmendorff utgör en stark länsnärvaro vid årets Guldbaggegala. De är även tre starka tecken på filmens allt starkare ställning som kulturyttring i länet.

Listan på framgångsrikt folk från länet i filmbranschen är än så länge en smula begränsad.

Men Jämtlands län har gnistrat till med några framstående filmarbetare genom historien – Strömsundssonen Yngve Gamlin är ett exempel. ”Jakten” från 1965, som Gamlin regisserade, belönades med en Silverbjörn vid Berlins filmfestival för Lars Passgårds skådespelarinsats. Skådespelaren Rolf Lassgård från Östersund har mottagit såväl Guldbagge som andra priser både nationellt och internationellt.

Det finns fler exempel, men jag skulle vilja påstå att det är först på senare år som förståelsen för, och uppskattningen av, film som en betydande konstform börjat få ett litet, litet fäste i vår region.

Film som affärsverksamhet är en expansiv bransch som tillhör en av världens största industrier. Men det är inget man brytt sig om i en landsända där skog och allsköns produktion alltid varit den ekonomi som man behövt förstå.

Annons

Annons

När det gäller berättande i rörlig bild har länet sedan 1980-talet varit på en allt starkare frammarsch. Det går framför allt att spåra till när Filmpool Jämtland, tack vare några få entusiaster, aktivt började införa film som en del av undervisningen i länets skolor.

Med hjälp av film har Filmpool Jämtland kunnat ge elever verktyg att ytterligare frigöra sin fantasi och kreativitet, påverka politiken samt diskutera och förstå sin samtid. Med sitt arbete har Filmpool Jämtland breddat vår regions kulturutbud avsevärt.

Regionen arbetar nu dessutom aktivt med att locka hit filminspelningar, vilket både ger marknadsföring och arbetstillfällen.

Världen har krympt och kreativa näringar har vunnit mark. Detta har skett med ökad styrka i svallvågorna efter försvarsnedläggningarna i Östersund för ungefär 10 år sedan.

Frukten av allt ovanstående ser vi inte minst bland årets Guldbaggenomineringar. Det var länge sedan jämtar, om än i vissa fall i exil, gjort sådant väsen av sig på den nationella kulturestraden och i filmbranschen.

Guldbaggenomineringarna i tre tunga kategorier är något historiskt.

Skådespelaren Johannes Bah Kuhnke, producenten Erik Hemmendorff och regissören Clara Bodén har med sina insatser i filmerna ”Turist” respektive ”Lgh+bil+allt jag har och äger” nått en internationell publik. Genom hårt arbete, värdefulla frågeställningar och kvalitativt genomfört kulturarbete har de väckt debatt, underhållit och fått en stor publik att tänka till.

Annons

Dessutom har de med stor sannolikhet hjälpt ett antal länsbor att få upp ögonen för filmens kraft och att film är en kulturyttring att räkna med.

Annons

Jag både hoppas och tror att det här bara är början på länets allt mer intressanta filmhistoria.

Fredrik Alverland, reporter och krönikör

Guldbaggen.

Filmproducenten Erik Hemmendorff från Östersund.

Skådespelaren Johannes Bah Kuhnke från Strömsund.

Filmaren Clara Bodén från Östersund.


Fredrik Alverland

063-161649
fredrik.alverland@op.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan