Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Vad betyder klädkoden?

Vi går allt mer ifrån de strikta reglerna vad gäller gästernas kläder på bröllop. Nu handlar det mer om att känna sig bekväm i det man väljer att ha på sig på festen. Men om man ändå vill känna till lite om etikettsreglerna så kommer här en förklaring kring vad klädkoderna egentligen betyder.

Annons

Högtidsdräkt. Han har på sig frack med vit fluga och väst. Uniform och hembygdsdräkt går också bra. Hon bär en riktigt festfin långklänning.

Smoking. Här ska herrarna bära smoking. Jacka med sidenslag, byxor med sidenrevärer. Vit skjorta, svart rosett, svarta strumpor och svarta skor. Damen har på sig en aftonklänning, lång eller kort. Dock inte handskar.

Mörk kostym. Mörk kostym, mörkblå eller mörkgrå, för mannen. Vit skjorta och sidenslips eller fluga i valfri färg, utom svart och vitt. Damen har på sig en fin kvällsklänning. En elegant byxdress, eller kjol med jacka eller överdel i samma finhetsgrad går lika bra. Om hon väljer klänning bör den inte vara baraxlad eller golvlång.

Annons

Kavaj. Lite mindre formellt högtidligt än "mörk kostym", men fortfarande en hel kostym på mannen. Om det är tydligt informellt går det även bra med en elegant blazer och en snygg byxa, dock inte jeans. Hon har på sig klänning, kjol eller dress som är elegantare än vanlig vardagsklädsel.

Annons

Vilken färg gäller för gästerna?

En artig kvinnlig gäst har inte vita kläder på sig på bröllopet. Att bära vitt ska bruden ha ensamrätt på denna dag.

Det anses inte heller vara enligt etiketten att bära svarta kläder. Alla andra färger, oavsett kombinationer, är helt rätt/korrekt. Även rött är tillåtet.

Herrarna bör inte bära bruna skor till mörkare kavaj eller svart kostym. Brun livrem har män om de har bruna skor och svart bälte till svarta skor. Damens skor väljs efter klänningen.

Mer på temat bröllop:

Spets, pastell och vitt guld – så ser bröllopstrenderna ut just nu

TV: Brudparen om den stora dagen

Därför ska bruden sätta på sig höger sko först

Vad betyder klädkoden?

Annons

Frågesport: Testa dig själv – vad vet du om bröllop?

Annons

Här är läsarnas bästa bröllopsminnen

BILDEXTRA: Brudparen och bilderna - paren berättar själva om den stora dagen

Tre filmer om bröllop

Tre böcker om bröllop

Annons

Annons

Till toppen av sidan