Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands bryggeri slopar returflaskan

Jämtlands Bryggeri slopar den traditionella glasflaskan. Den stora flaskan byts ut mot en mindre och mer miljövänlig flaska. Samtidigt bygger bryggeriet ut för att kunna öka produktionen.

Den gamla och stora flaskan till vänster ska bytas ut mot den mindre flaskan till höger. – Dessutom försvinner backarna och ersätts med kartong, säger Anders Thelenius, vd på Jämtlands Bryggeri.

Annons

Det är mycket på gång vid bryggeriet i Pilgrimstad just nu. Samtidigt som julölet ska börja tappas på flaska nästa vecka utökar bryggeriet sina lokaler.

– Själva tappningsanläggningen är relativt ny och lämnas orörd, däremot kommer roboten som lyfter i flaskorna i ölbackarna att ersättas med en ny förpackningsanläggning och detta för att retursystemet är på väg bort, förklarar Anders Thelenius, vd på Jämtlands bryggeri.

I stället för dagens 50 centilitersflaskor och blå backar kommer vi snart att få vänja oss vid 33 centilitersflaskor och kartong.

Flaskorna står redan redo på bryggeriet i Pilis, prydligt nedpackade med en liten gul nätstrumpa kring varje flaska.

– Och det är en miljövänlig flaska kallad lättviktsglas, ett glas som Systembolaget kommer att ställa krav på att både vin- och öl ska säljas i i framtiden, säger Thelenius.

Annons

Annons

För att rymma den nya sju meter långa förpackningslinjen har två stora hål i gamla yttervägen slagits ut. Bakom där döljer sig numera den nya lokal som ska rymma den nya italienska förpackningsmaskinen som kostar dryga två miljoner kronor

De nya flaskorna och kartongerna kommer efter årsskiftet. Först måste julölet produceras.

Vinningen med de nya mindre flaskorna är miljöbaserad, glaset är helt enkelt miljövänligare och flaskorna tunnare.

– I och med att returhanteringen kommer att försvinna så ställs vi inför det faktum att vi måste förändra vår förpackning. Då är alternativet lättviktsglas och kartong i stället för tjockt glas och back. Även kunder och restauranger vill ha mindre flaskor. Beställer man en förrätt på restaurang kan det vara tufft att samtidigt sätta i sig en halv liter öl, säger Thelenius.

Hela utbyggnaden kommer att kosta bryggeriet 2,5 miljoner kronor. I dag jobbar 11 personer på bryggeriet, åtta i Pilis och tre i Östersund. Nästa år fyller bryggeriet 20 år, varje år sen starten har produktionen ökat.

– Den nya förpackningslinjen innebär förhoppningsvis att produktionen kan öka ytterligare och då är det inte otänkbart med nyanställningar, säger Thelenius.

Annons

Inte nog med att flaskorna blir mindre, bryggeriet ska kommer också att byta logotyp.


Urban Råberg

063-16 17 46
urban.raberg@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy