Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Veterinären: Gör inte utfodringen av hunden onödigt krånglig

Färskt eller torrt? Med eller utan spannmål? Dyrt eller billigt? Svenskt eller utländskt?
Att välja rätt foder till sin jakthund kan kännas som en snårig djungel. Men veterinär Åsa Vilson ger ett lugnande råd:
– Det pratas mycket om foder, men det behöver inte vara så komplicerat. Har man en frisk hund så gör det enkelt, säger hon.

Åsa Vilson föder upp engelsk settrar. Här sitter hon med Gry, Mackmyra, Nita, Mira.

Annons

Jaktpremiären närmar sig. Du har konditionstränat och finslipat på lydnaden hos din stövare, jämthund, eller setter. Första jaktdagen kommer och du släpper hunden ut i sök. Efter 50 meter tvärstannar den, för att sätta sig och rännskita. Efter 100 meter en ny skitpaus.

För de som jagar med hund känns scenariot igen. Att hitta ett foder som passar sin hund och att utfodra rätt inför jakten kan kännas komplicerat. Åsa Vilson, veterinär på Östersunds Djursjukhus och uppfödare av Engelsk setter, har dock några goda råd.

– Tänk på att ge hundens huvudmål på kvällen, och blanda med vatten om det behövs. Är det efter en lång jaktdag så låt hunden varva ner lite innan maten. På morgonen när du ska ut på jakt ger du bara en liten portion. Ger du en stor portion på morgonen så skiter de bara ut maten och tillgodogör sig inte av energin, och då slutar det med att du bara får stå och vänta på att de ska skita, säger hon.

Annons

Annons

Ska hunden orka arbeta hela dagen så behöver den ett energirikt foder, med mycket fett. Om du väljer att använda ett mindre fettrikt foder under icke jaktsäsong så gäller det att långsamt gå över till ett högenergifoder innan jakten.

– Är hunden inte van att gå på fettrikt foder måste de ha en invänjningsperiod på en till två månader så att kroppen ställt om sig till att klara av det kraftigare fodret. Byter du precis innan jakten så kommer hunden inte att kunna tillgodogöra sig fettet optimalt, säger Åsa Vilson.

Själv använder hon högenergifoder året om till sina egna hundar.

– Gör man det så behöver man inte fundera på tillvänjning. Jag brukar bara ge dem mindre portioner under den period av året när de inte arbetar så hårt, säger hon.

Vilket märke på fodret ska man då köpa? Åsa Vilson menar att hundar är individer och att det är svårt att generalisera.

– Man behöver inte nödvändigtvis köpa ett dyrt foder, mår hunden bra av ett billigare foder så använd det. Välj det som fungerar på din hund och håll inte på och experimentera så mycket under själva jaktsäsongen, ska du byta foder så gör det hellre under lågsäsong.

Som med allt annat så går det trender även i fodervärlden. Just nu är kanske färskfoder och spannmålsfritt foder de två hetaste potatisarna.

– När det gäller färskfoder så tycker jag absolut att det kan vara ett alternativ för en arbetande hund. Den kritik som framförts när det gäller färskfoder handlar om kvalitetssäkringen och att det inte finns så mycket forskning kring den än. Välj därför färskfoder från ett väletablerat märke som använder svenska råvaror.

Annons

– Det man dessutom ser med färskfoder är att hundarna ofta tillgodogör sig det väldigt bra, genom att det blir fast och väldigt lite avföring, säger Åsa Vilson.

Annons

Hur är det med spannmålet då, är det farligt?

– Det har blivit en viss hysteri kring spannmål. Det är inte skadligt, och ser man till exempel till allergier så är det sällan hundar är allergiska mot just spannmål. Men visst är spannmål i hundfoder mest bulk och utfyllnad, vilket gör att foder med mycket spannmål har mindre av innehåll med näring som är viktigt för hunden.

Vad är det viktigaste att tänka på när man väljer foder?

– Ge ett foder som innehåller bra råvaror. När man ser till proteinkällor så är kyckling lätt för de flesta hundar att ta åt sig. Har du en frisk hund som äter sin mat så behöver det här med utfodring inte vara komplicerat. Gör det inte onödigt krångligt.

Fakta

Så utfodrar du hunden under jaktdagen

Åsa Vilsons fyra tips på hur du ser till att hunden får i sig den energi den behöver:

• Ge huvudmålet på kvällen, och bara en liten portion på morgonen innan jaktdagen börjar. Hunden får ut maximal prestation 24 timmar efter foderintag, så därför behöver man inte ge så mycket på morgonen.

• Ha med något energirikt till hunden under dagen, med mycket fett som ges som snacks i små portioner fördelat över dagen.

• Om du ska jaga flera dagar så ge gärna maltodextrin eller annan kolhydrat direkt efter aktivitet när cellerna i kroppen fortfarande är öppna, helst inom en timme. Kolhydrattillskott direkt efter ansträngning ökar återhämtningen. En bit grovt bröd kan fungera också. Ge det innan du stoppar hunden i bilen. Och sedan när du kommer hem så får den huvudmålet för dagen.

• Det är viktigt att hunden dricker ordentligt och ofta finns ju vatten i markerna så att hunden klarar att reglera det själv. Om hunden är dålig på att dricka kan man droppa lite grädde i vattenskålen eller blanda i lite kattmat. Även vätskeersättning kan vara bra för att stimulera hunden att dricka. Det är också bra att lära unghunden att dricka från flaska så att det är lätt att ge vatten mellan släppen.

Annons

Åsa Vilson jobbar som veterinär på Östersunds Djursjukhus. Här med engelsk settertiken Skedoms Mackmyra.


Jens Larsson

063-16 16 52
jens.larsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan