Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Uncle Sam är den enda som kommer undan med bockskägg

Häromdagen hamnade jag bredvid en yngre man som varit på fjällvandring i Kebnekaisefjällen på flyget.

Annons

Han kom från Holland hörde jag och jag kunde inte sluta stirra på hans skägg där han satt och halvsov i flygstolen. Han hade säkert varit ute ett bra tag i naturen och skägget var ganska stort. Det som var fascinerande var att det såg så extremt vältrimmat ut på samma gång som det var vildvuxet. Det fanns en fräschör över det mörkbruna skägget trots spretigheten.

Jag tänkte skriva om skägg här i dag. Jag har av naturliga skäl ingen egen erfarenhet av skägg men jag ser skägg överallt och kommer på mig själv att betygsätta och analysera varför den här mannen just valt det här skägget.

Skägget har verkligen blivit mainstream. Föregångarna hipsters är absolut inte ensamma om att odla skägg längre. Och det är svårt att komma ihåg att det bara för 10 år sedan knappt fanns skägg på någon. Enligt historien har skägget kommit och gått hela tiden. Och det förstår man. Det är ju ett av få sätt som männen kan få lite extra färg i ansiktet och variera sig på om man inte sminkar sig.

Annons

Annons

Nu förtiden använder männen öppet vax och olja i sina skägg och köper skäggkammar och borstar och visar gärna hur de trimmar det på sociala medier. Det ordnas skäggfester och det finns skäggbloggar. Varför undrar en reporter som intervjuar en av männen som skrivit Skäggboken? Han menar på att skägg väcker reaktioner, känslor men skapar också gemenskap.

Jag gillar skägg, helst mörka, eller för den delen grånande, sådana. Jag tycker de män som odlar lite skägg gör rätt i det då det oftast förstärker deras färger. Jag gillar det mörka i ansiktet. Men, det finns ett stort men. Skägget får inte vara för stort och inte för definierat. Det ska nästan se lite utsuddat ut. Och det måste se rent ut, enligt mig. Därför går vax bort.

Det värsta jag vet är get- eller bockskägg som vissa män odlar längst ut på hakan. Jag förstår inte poängen. Uncle Sam är den enda som kommer undan med det. Skepparkransen står inte högt i rankning för mig heller. Ett skägg hopvuxet med polisongerna. Varför? Och jag kan inte heller se charmen i vaxade mustascher med en twist. Okej på en temafest men i vardagen. Nej, där är jag för konservativ och trist.

Jag kan också förundras av glesa skägg. De som så gärna vill ha en ansiktsbehåring men egentligen borde vara renrakade. Trist att inte kunna ha skägg om man verkligen vill.

Annons

Skägg kommer alltid finnas och även om det inte är så stort som i dag så är det så att vissa verkligen ska ha skägg. De ser helt tomma ut utan. Precis som Tom Selleck skulle se ut utan sin kraftiga mustasch. Skådepelaren George Clooney brukar väcka uppmärksamhet med sitt stora skägg eller om han väljer att vara renrakad. Personligen föredrar jag honom renrakad. Mitt favoritskägg alla kategorier är ett kungligt sådant. Tycker Prins Carl Philip bär upp sitt mörka skägg med bravur. Det har inte för tydliga linjer och är både lite busigt och uppstyrt på samma gång.


Malin Andersson Junkka

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy