Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

24-åringen döms till 8,5 års fängelse för dråp

Under onsdagsmorgonen meddelades domen mot den 24-årige man som åtalats för mord på en 23-årig man från Lit. En oenig tingsrätt finner honom skyldig till dråp. Han döms till åtta år och sex månaders fängelse för att han stack kniven i hjärtat på 23-åringen.

Annons

24-åringens advokat: Stor sannolikhet att domen överklagas

Rättegången som pågick i fem dagar avslutades för två veckor sedan. Östersunds tingsrätt dömer nu 24-åringen för dråp, grov misshandel, olaga hot, två fall av ringa narkotikabrott samt brott mot knivlagen. 24-åringen frias däremot från ett fall av olaga hot. Det gäller den händelse tidigare på studentnatten när han tog fram en kniv och riktade den mot en ung kvinna utanför Jane Doe i Östersund. Rätten tvivlar inte på att kvinnan blev rädd men handlandet bedöms inte utgöra något hot i lagens mening.

Annons

Innan den förödande händelsen bakom rådhuset senare på natten mot nationaldagen skedde en misshandel i Kyrkparken. 24-åringens vän har erkänt att han slog och sparkade 23-åringens vän och han döms till två månaders fängelse för misshandel och ringa narkotikabrott.

Annons

Bråket uppstod när 23-åringens vän inte hade någon cigarett att bjuda på. Innan han kunde ringa dit sina vänner så att det skulle bli en jämn fajt åkte han på stryk. 24-åringen har uppgett att han inte minns vad som hände men rätten finner det klarlagt att han drog en flaska i huvudet på målsägande. Flera vittnen berättade under rättegången hur vännen hade ett sår i huvudet och blödde kraftigt när de mötte honom efteråt. Totalt ska de dömda männen betala 15 000 kronor i skadestånd till den misshandlade mannen.

Efter händelsen i Kyrkparken begav sig den misshandlade mannen och flera vänner i riktning mot rådhuset. Under rättegången framkom det att de ville leta rätt på den keps som försvann under misshandeln samt ifrågasätta överfallet. Allt slutade med att 23-åringen från Lit fick en kniv i sig och dog.

I domen resonerar rätten kring hur händelsen kan ha gått till. De finner det klarlagt att 23-åringen avled efter ett knivstick/hugg i hjärtat. 24-åringen har erkänt att han bar kniv den aktuella natten och DNA från honom återfanns på knivens skaft samtidigt som DNA från 23-åringen återfanns på knivbladet. Utöver teknisk bevisning bygger rätten sin bild på tio personers vittnesuppgifter.

Enligt rätten måste viss försiktighet iakttas i värderingen av vittnesmålen eftersom alla var mer eller mindre berusade och det var en spänd stämning och bråk. En annan faktor som beaktas är att flera av vittnena var vänner till den avlidne 23-åringen. Men rätten finner inget konkret som visar att de skulle ha anpassat sina berättelser på grund av det. I stort sett alla hördes direkt av polisen i anslutning till platsen och rätten anser inte att det funnits möjlighet för dem att "prata ihop sig". En åsikt man menar styrks av att de i stora drag "sedan lämnat samma uppgifter vid huvudförhandlingen."

Annons

Annons

Rätten fäster stor vikt vid obduktionsrapporten som man menar visar att kniven kommit uppifrån och ned mot 23-åringens bröstkorg. Det framgår att det inte krävdes mycket kraft för att kniven skulle tränga in som den gjorde. Men rätten menar att viss kraft ändå måste ha krävts för att kniven skulle gå igenom 23-åringens jacka och skinnväst och tränga in i bröstkorgen. Detta talar för att det utdelats ett hugg menar man, i stället för att det ska ha skett under en brottningsmatch på marken. Ett hugg som ett vittne beskrev utförligt under rättegången.

Rätten finner därför att det är ställt utom rimligt tvivel att 24-åringen utdelade ett hugg/stick mot 23-åringen när han stod framför honom. "Omständigheterna tyder på att XX var inställd på att använda kniven i bråket med NN". De finner också att han varit likgiltig inför 23-åringens eventuella död vid användandet av kniven.

Anledningen till att 24-åringen döms för dråp och inte mord beror enligt rätten på att det finns omständigheter som talar för att brottet är mindre grovt. Dels pekar man på att händelsen har uppstått slumpartat och att det inledningsvis har varit personer som gått till angrepp mot 24-åringen och hans sällskap. Och dels menar rätten att 24-åringen inte haft en direkt avsikt att döda 23-åringen utan att han har handlat i affekt i en upprörd situation.

Utöver fängelsestraffet ska 24-åringen betala skadestånd för sveda och värk på 50 000 kronor vardera till 23-åringens föräldrar och syster. Maxstraffet för dråp är tio år men utgångspunkten är åtta år. Eftersom 24-åringen även döms för grov misshandel och olaga hot landar straffet på åtta år och sex månader.

Målsägandebiträdet: Kan bli aktuellt att överklaga domen

Annons

En nämndeman är oenig med domaren och övriga nämndemän. Han anser att ännu mer vikt ska fästas vid det vittne som berättat att han såg 24-åringen gå ikapp 23-åringen och utdela ett knivhugg. Nämndemannen anser att 24-åringen ska dömas för mord och att straffet ska fastställas till tio års fängelse.

Annons

Om någon part vill överklaga domen till hovrätten måste det ske senast den 14 oktober. 24-åringen ska bli kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

Se också:

Mordrättegången dag fem: Åklagaren yrkade på 14 års fängelse – försvaret vill se friande dom

Ombudet: Därför var inte 23-åringens familj på rättegången

Direktrapportering dag 5

Mordrättegången dag fyra: "Han högg mig, han högg mig"

Direktrapportering dag 4

Mordrättegången dag tre: "Jag ser kniven – sen är det över"

Annons

Direktrapportering dag 3

Mordrättegången dag två: "Jag fick panik"

Direktrapportering dag 2

Mordrättegången dag ett: "Blev yr och det rann blod i ansiktet"

Annons

Direktrapportering dag 1

Inför rättegången:

24-åringens advokat: "Blir problem att visa på hugg och uppsåt att döda"

24-åring åtalas för mord efter knivhugg i hjärtat

Åklagaren: "Ingen slump att han bar på en kniv just den här kvällen"

Läs mer om knivdådet här:

Knivanalysen klar – nästa vecka kommer åtalet

Annons

Åklagaren om knivdådet: Inte bra att utredningen drar ut på tiden

Mordmisstänkt 24-åring fortsatt häktad i väntan på knivanalys

Omhäktad för misstänkt mord

Åtal dröjer för knivdådet

24-åring varken förnekar eller erkänner knivhugg

24-åring häktades på sannolika skäl misstänkt för mord

Annons

Häktningsförhandling för misstänkte mördaren

Misstänkte mördaren begärs häktad

Mordmisstänkt kommer att begäras häktad

Man i 25-årsåldern anhållen misstänkt för mord

Sörjande unga samlas i kyrkan

Annons

"Det här skulle vara glädjens dag"

Knivdödad 23-åring hemmahörande i länet

Misstänkt mord i centrala Östersund

Fakta

Mord, dråp och vållande till annans död

1 § Den som berövar annan livet, döms för mord till fängelse

på viss tid, lägst tio och högst arton år, eller, om

omständigheterna är försvårande, på livstid. Lag (2014:274).

2 § Är brott som i 1 § sägs med hänsyn till de omständigheter som

föranlett gärningen eller eljest att anse som mindre grovt, dömes för

dråp till fängelse, lägst sex och högst tio år.

------------

7 § Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för

vållande till annans död till fängelse i högst två år eller,

om brottet är ringa, till böter.

Är brottet grovt, döms till fängelse i lägst ett och högst

sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt ska särskilt

beaktas

1. om gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av

allvarligt slag, eller

2. om gärningsmannen, när det krävts särskild uppmärksamhet

eller skicklighet, har varit påverkad av alkohol eller något

annat medel eller annars gjort sig skyldig till en

försummelse av allvarligt slag. Lag (2010:370).

------------

Källa: Brottsbalken, andra avdelningen.

Inbäddat innehåll


Per Arnsäter

063-16 16 11
per.arnsater@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy