Annons

Annons

Annons

Fotboll

ÖDFF vill rubba allsvenskt motstånd

Det behövs ingen extra motivation när Östersunds DFF möter Umeå i Svenska Cupen.
– Det var ju laget Marta spelade i när hon kom till Sverige. Det blir väldigt inspirerande, säger Laylla Da Cruz.

När Laylla Da Cruz kom till ÖDFF blev hon snabbt känd som "Martas kompis", då de har spelat matcher tillsammans.

Cirkeln sluts på onsdag kväll, när Umeå IK kommer till Östersund för att spela tredje omgången av Svenska Cupen.

– Jag känner igen Umeå IK sedan flera år, eftersom Marta spelade där. Det blir ett väldigt bra test för oss, eftersom vi har som mål att ta oss upp på den högsta nivån, säger Laylla Da Cruz.

Östersunds DFF har gjort en bra första säsong i Elitettan. Som nykomlingar har laget säkrat en mittenplacering. Men målet är alltså högre ställt än så.

Tränare Leif Widegren har tankarna klara:

– Vi vill inte backa hem mot Umeå. Det är inte utvecklande för oss.

Umeå, med imponerande sju SM-guld och fyra cuptitlar på 2000-talet, är kanske heller inte samma maktfaktor som tidigare. I år har laget funnits på undre halvan av damallsvenskan.

Annons

Annons

Leif Widegren hoppas ändå på att cupmatchen ska kunna locka fotbollspubliken till arenan.

– Vi hoppas på att kunna få hit 500 personer. Det kan vara en bra möjlighet att stötta tjejerna och vara med och skapa förutsättningar för nästa säsong, säger Leif Widegren.

– Jag menar, vi kan inte ens åka med full trupp på bortamatcherna i år. Vi får ta med oss 14 spelare, det är allt vi har råd med. Det finns helt enkelt inte pengar, och det är inte styrelsens fel.

Tidpunkten för matchen är dock ingen fullträff. Egentligen skulle cupens tredje omgång ha varit färdigspelad 10 september.

– De allsvenska lagen har klagat och fått flytta matcherna. Nu är sista oktober sista datum, enligt tävlingskommittén. En oktoberkväll är inte optimalt, men går man en dag på skidskytte kan man gå hit också.

Östersunds DFF tar också initiativet att skänka hälften av entréintäkterna till Hej Främling.

– Det känns jättebra. Är man inte så intresserad av fotbollen tycker jag i alla fall att man kan stötta Hej Främling, säger Leif Widegren.

Efter cupmatchen återstår bara en seriematch på säsongens schema. Då börjar det bli dags att tänka på framtiden för både ÖDFF och Laylla Da Cruz.

– Ja, jag har flera alternativ. Det är klubbar i både Sverige och andra länder som har hört av sig. Jag har inte pratat framtid med ÖDFF, men jag trivs i stan och kommer det ett bud från klubben ska jag noga överväga det, säger Laylla Da Cruz.

Annons

Fakta

Svenska cupen, omgång 3

Östersunds DFF–Umeå IK

Jämtkraft Arena, onsdag 19.00

Troligt lag, ÖDFF: Ina Budestean – Elin Kristiansson, Eyrun Gudmundsdottir, Brigit Reder, Therese Kristoffersson – Melinda Ingalls, Josefina Arvidsson, Laylla Da Cruz – Frida Sjöberg, Caroline Miller, Samantha Monahan.

Troligt lag, Umeå: Malin Reuterwall – Selina Henriksson, Wilma Carlsson, Lisa Lantz, Elin Landström – Sarah Mellouk, Rita Chikwelu, Hanna Boubezari, Emmi Alanen – Jenny Hjohlman, Elin Bäckström.

Förutsättningar: ÖDFF slutar åtta i Elitettan oavsett vad som händer i den sista omgången. Har mött tuffa lag i serien den sista tiden och är utan seger i de fem senaste seriematcherna. Umeå sliter ont med skador, men blir sämst nia i damallsvenskan och kan klättra i söndagens sista omgång. Håll ett extra öga på landslagsanfallaren Jenny Hjohlman om hon får starta. Hon har gjort åtta av lagets 26 seriemål i år.

Segrande lag går vidare till fjärde omgången, som spelas 2016. 16 lag återstår i cupen efter tredje omgången.

"Ligan har varit viktig för oss, men det här är en väldigt stor match. Det är samma sak som när vi mötte Djurgården senast. De ska upp i allsvenskan och vi visade i en halvlek att vi kunde spela jämnt med dem. Det lär vi oss mycket av", säger Laylla Da Cruz.


Martin Nilsson

063-16 17 15
martin.nilsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan