Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jemthumor driver med folk från norr och söder – gör succé på internet

Humorsidan Jemthumor har gjort succé med korta sketcher som driver med norrlänningar och stockholmare. Klippen har blivit så populära att de ska visas under världscupen i skidskytte.

Tobias Tägtström, Oscar och Erik Edler och Rebecka Nisseby är alla med i humorgruppen Jemthumor. Oscar Fridh saknas på bilden.

Annons

För några månader sedan skapade Oscar Fridh, Oscar Edler, Erik Edler och Tobias Tägtström Facebook-sidan Jemthumor. Sidan blev populär och på bara några dagar hade den fått flera tusen gilla-markeringar. Sedan starten har också Rebecka Nisseby tillkommit i gänget.

Deras succé består av 15 sekunder korta sketcher som främst driver med skillnaden mellan stockholmare och norrlänningar.

– Det handlar mest om igenkänningshumor, säger Erik Edler.

– Det började med att jag skulle in på krogen i Stockholm men jag snubblade och på grund av det fick jag inte komma in, de trodde att jag var för full, berättar Oscar Edler.

LÄS OCKSÅ: Mårten Andersson till Östersund med nyskrivna stand up-showen Hybris

Annons

Annons

Erik, som själv jobbar som dörrvakt, insåg då de tydliga skillnaderna som finns mellan norr och söder. Enligt honom skulle en sådan grej knappast hända någonstans i Norrland. Det var då idén att driva med stockholmare och norrlänningar kom.

– Vi jobbar mycket med stereotyper. Spelar någon av oss stockholmare i sketcherna ska det vara bakåtslickat hår. Är någon av oss norrlänning kör vi på flanellskjorta och sätter en öl i handen på dem, säger Erik Edler.

Är ni oroliga för att ni spär på fördomar om folk från norr och söder med sketcherna?

– Man måste tänka på vart det kan ta en. De som har gjort sketcher tidigare har ju börjat någonstans. Ronny och Ragge, Filip och Fredrik och Partaj-gänget driver också med folk. De har retat upp många. Det är ändå satirhumor som vi sysslar med, säger Erik Edler.

LÄS OCKSÅ: "Så mycket bättre"-stjärnan kommer till Östersund

Deras mest sedda klipp handlar om hur polisen i Norrland agerar vid fortkörningskontroller. I klippet välkomnas bilföraren till Norrland med en öl.

Vad har ni fått för reaktioner?

– Folk berömmer oss och vill ha mer. Många kommer med egna idéer också, säger Erik Edler.

Men alla reaktioner har inte varit positiva. När de drev om ett bilmärke fick de ett argt meddelande från en bilägare med det märket. En annan gång blev en polis upprörd över att de satte in i en polis i ett sammanhang med fyllekörning.

LÄS OCKSÅ: TV: Här går 81-åringen in i musikaffären och förbluffar alla med sitt gitarrsolo

Annons

Intresset för Jemthumor har spridit sig och för ett tag sedan blev det klart att gruppen ska göra humorklipp inför världscupen i skidskytte som arrangeras i Östersund 29 november–6 december.

Annons

– Patrik Jemteborn som är ansvarig för världscupen i skidskytte i Östersund kontaktade oss och frågade om han fick visa några av klippen i samband med tävlingarna. Då kom vi på idén att istället göra särskilda klipp för tävlingarna. Vi har gjort en karaktär som ska tävla i landslaget, fast med dispens. Han får till exempel använda vilka vapen han vill, berättar Erik Edler.

Klippen kommer att släppas varje vecka fram till världscupen på Jemthumors Facebook-sida och sedan visas på storbildsskärm på stadion under tävlingsdagarna.

Just nu är gänget bakom Jemthumor i full färd med att söka bidrag för att kunna utveckla sitt koncept och skapa en sketchserie.

– Vårt mål är enkelt, vi vill glädja folk i vardagen, säger Erik Edler.

Gilla ÖP nöje på Facebook för fler nöjesnyheter

Jemthumor har sin bas i Östersund. I studion på Rådhusgatan finns ett helt rum fyllt av rekvisita.

Erik Edler.

Annons

Oscar Edler.

Rebecka Nisseby.

Tobias Tägtström


Frida Hansson

063-16 17 24
frida.hansson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy