Annons

Annons

Annons

Anders Jansson gör sin första soloturné med start nästa år

I februari kommer humorprofilen Anders Jansson till Gävle, Bollnäs och Östersund med sin soloshow "Kom in och stäng dörren". Det blir en avskalad scenlösning med "hisnande associativ humor".

Text

Det är första gången som Anders Jansson gör en soloshow i och med "Kom in och stäng dörren", som just nu spelas i Lund. Annars är han aktuell i SVT-programmet Roliga timmen och Tiffany Persson arbetstränar. Förra året var han med i Intresseklubben, Halvvägs till himlen, Anders tar parti och Melodifestivalen,

Det scenografiska upplägget är avskalat. Humorn är "hisnande och absurd". Inga Hipp hipp-figurer, ingen överdådig rekvisita. Bara Anders, en räv, en bok med tyska användbara fraser och "en handduk och en flaska vatten som Def Lepard". Inga klädombyten eller make-up.

– Jag har fått möjlighet att göra precis vad jag vill. Det har varit en rolig process där jag testat på publik helt utan skyddsnät, berättar Anders Jansson.

Annons

Däremot har Anders Jansson mängder av figurer inom sig som han spelar upp. Det kan vara doktorn som spolar hans öron, expediten i mataffären, hans vallhund Leroy eller Gandalf. Många familjeanekdoter ingår också, gärna av det pinsamma slaget. Inte så konstigt då familjen där frun, respektive de barn som fortfarande bor hemma - två pojkar på tio och femton år, alltid är första testpublik.

Annons

– Jag brukar tänka "det där är det väl ingen som gör", men så är det massa som känner igen sig.

Historierna är "uppskruvade till elva som i "Spinal Tap". Samtidigt går han mycket på komikerkollegan Johan Glans tips. Att berätta sina skämt för publiken på ett naturligt sätt som i en konversation med en kompis. Titta inåt helt enkelt.

Han körde runt sju stycken provomgångar av föreställningen i våras för att se vad som gick hem och ej. Helt statisk är inte heller föreställningen som nu uppgår till 85 minuter. En och annan återkoppling till publikrespons hör till, så att varje kväll får sin unika touch. Någon sufflör behövs inte.

– Den har landat i muskelminnet nu. Jag lär mig mycket text relativt lätt. Hade jag vuxit upp i dag hade jag antagligen fått en diagnos. Jag har ett selektivt minne drivet av intresse.

Föreställningen hade premiär 2 oktober. Nästa år åker han för första gången ut på turné ensam (förutom en tekniker) med start i Stockholm. Faktum är att Anders Jansson kunnat klara sig väl på hemmaplan i "Skåneland", där det finns en stor publik som det är. Han har aldrig besökt Gävle (5 februari), Bollnäs (4 februari) och Östersund (27 februari), tre av platserna dit han kommer med sin show.

Annons

– Det ska bli kul att se Sverige. Jag har varit betydligt mer utomlands än rest runt i landet. Vem vet? Jag kan säkert få blodad tand och göra fler turnéer i framtiden.

Annons

Anders Jansson är delägare i produktionsbolaget Anagram Media. I november börjar de spela in en humorsketchserie i Lund för TV3 där kollegan Johan Wester samt Anna Blomberg också är med. Förväntad premiär blir nästa år.

Fakta

Anders Jansson - Kom in och stäng dörren - turnéplan

28 jan – Stockholm, Chinateatern

29 jan – Uppsala, Uppsala Konsert & Kongress

30 jan – Eskilstuna, Lokomotivet

3 feb – Karlstad, Scalateatern

4 feb – Bollnäs, Kulturhuset

5 feb – Gävle, Gävle Teater

11 feb – Linköping, Linköping Konsert & Kongress Garden

12 feb – Vara, Konserthuset

13 feb – Göteborg, Draken

14 feb – Jönköping, Kulturhuset Spira

18 feb – Halmstad, Halmstad Teater

19 feb – Växjö, Palladium

26 feb – Piteå, Studio Acusticum

27 feb – Östersund, Storsjöteatern

Anders Jansson kommer till Gävle, Bollnäs och Östersund nästa år. Som kuriosa kan nämnas att han som 21-åring spelade fängelsekund i en reklamfilm för ett Rednex-album.

Anders Jansson kommer till Gävle, Bollnäs och Östersund nästa år.


Nils Palmeby

026-15 95 53
nils.palmeby@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan