Annons

Annons

Annons

Annons

Skidåkning

Talangfull skidfamilj har flyttat till länet – tog tre segrar i Vålåskidan

När familjen Svahn flyttade från Lycksele till Frösön i somras fick länets skidor ett starkt tillskott. Äldsta dottern Linn Svahn kan vara ett av svensk skidåknings stora framtidsnamn, men går inte att räkna som jämte riktigt än.

Familjen Svahn, storasyster Linn 16 år, IFK Umeå, samt Leo Svahn 12 år, Alva Svahn 10 år, mamma Maria och pappa Lennart, alla Östersunds SK, samlade i samband med lördagens Vålåskidan där alla tre barnen vann sina klasser.

Annons

Linn Svahn, 16 år, blev nämligen kvar i Lycksele där hon i höstas började på skidgymnasiet och dessutom stannade hon klubbmässigt i Västerbotten då hon gick över till IFK Umeå.

– Umeå har ett bra stall och det kändes naturligt för mig att gå dit. Visst är det tråkigt att inte bo med familjen, men jag trivs och det kändes som det bästa för stunden i alla fall, säger Linn Svahn, om att inte följa med i flytten till Jämtland.

Just nu är hon i alla fall hemma hos familjen i huset på Frösön.

– Jag fick jullov i torsdags, så då for jag hem hit. Skönt att vara här. Det är lite för lite snö bara. Men det är ju superbra förutsättningar ändå i Östersund i och med att man har konstsnö och riktigt bra banor. Allt finns för att lyckas där, men det finns det i Lycksele också, säger Linn Svahn och bjuder på ett bubblande skratt.

Annons

Annons

Under lördagen var hela familjen Svahn i Vålådalen och körde Vålåskidan.

– Kul att vara på lite andra ställen och tävla. Och träffa och möta lite andra åkare. Man är ju van sin lilla bubbla som var uppe i Västerbotten, säger Linn Svahn, som sin vana trogen vann i D17–18 nu som förstaårsjunior, och var även klart före Signe Rosenberg, Duved, segrare i 19–20-klassen.

Läs mer: Se bilderna och resultaten från Vålåskidan.

Förra säsongen var Linn Svahn helt dominant i D16 med storslam med guld på alla distanser i ungdoms-SM. Ja, det var faktiskt nära att hon gick helt obesegrad genom hela säsongen.

– Jag vann allt utom Knallcrossen i Bruksvallarna, säger Linn Svahn, och ler åt att säsongens allra sista lopp, med utförskörning och skicross, gjorde att sviten sprack.

I säsongsinledningen nu tycker hon själv att det gått lite trögt, trots att hon tog en meriterande seger direkt vid premiären i Bruksvallarna, sprinten i 17–20-klass.

– Har inte haft så mycket överskott direkt. Men hoppas att det går åt rätt håll nu inför nästa cuptävling i Åsarna i januari, säger Linn Svahn som inte stängt dörren för att följa efter familjen och bli jämte på heltid hon också efter skidgymnasietiden:

– Vem vet, det kanske är hit man drar sedan. Östersund är ett fint ställe i alla fall.

Det tyckte också mamma Maria och pappa Lennart. När möjligheten öppnade sig med bra lärartjänster i filosofi, religion och svenska (Maria) och naturvetenskapsämnen (Lennart) på Jämtlands gymnasium Wargentin så tvekade de inte.

Annons

– Vi gillar friluftsliv, fjällen och skidåkning. Och när vi har varit här på skidtävlingar tidigare, så har vi tyckt att det är en mysig och trevlig stad med bra möjligheter för de intressen vi har. Kul att det satsas så mycket på idrott och så är det nära till allt, säger Maria Svahn, som påpekar att de inte hunnit landa riktigt än efter flytten i augusti, men att allt känns bra hittills.

Annons

För Lennart Svahn hade flytten en liten glimt av "hemvändande" också. Släkten kommer från Jämtland ett par generationer tillbaka.

– Mormor och morfar ligger på Ås kyrkogård, så de var härifrån, och vi hade en stuga i Myckelåsen (mellan Hallen och Myrviken), där vi var mycket när jag var liten, säger Lennart Svahn.

Nöjda med flytten är också barnen Leo, 12 år, och Alva, 10 år, som går på Östbergsskolan på Frösön, spelar fotboll i Frösö IF och åker skidor för Östersunds SK.

– Vi trivs jättebra. Det har gått bra att komma in i ÖSK, och fotbollen och skolan på Frösön, säger Leo Svahn.

– Allt är bra här. Bra träningsförhållanden och så, säger Alva Svahn, som dock ser en sak hon saknar med Lycksele just nu:

– Det finns mer snö där.

I lördagens Vålåskidan fick de en smakstart i nya klubben då de följde i storasyster Linns vinnande spår. Alva vann D11 med en tid, som var i paritet med vinnarna i 12-årsklasserna, både flickor och pojkar, och Leo vann H13 med bred marginal. En trippel till nya Jämtlandsfamiljen Svahn alltså.

– Det känns så himla konstigt att se lillebror och lillesyrran i ÖSK-kläder, säger Linn Svahn vid prisutdelningen.

Annons

Läs mer om skidor:

Formstarka i segrare i minneslopp

Åsarnas alla bragder i exklusiv bokform

Stina Nilsson på pallen igen

Skidguiden med alla tider för helgens världscup i skidgrenarna

Annons

Leo Svahn vann H13 vid Vålåskidan, hans andra tävling för nya klubben Östersunds SK. I torsdags körde han Daniel Karlssons Minne "hemma" i ÖSK-terrängen och blev fyra och bäste 13-åring i H13–14.

Linn Persson, IFK Umeå, är en stor talang och vann alla tävlingar utom en i 16-årsklassen i fjol. I år har förstaårsjunioren bland annat vunnit sprinten i D17–20-klassen vid premiären i Bruksvallarna och vann även Vålåskidan över 10,5 kilometer klassiskt på lördagen.

Alva Svahn, yngsta barnet i den talangfulla syskonskaran, vann D11 vid Vålåskidan, hennes första tävling i ÖSK-dressen, med en tid i paritet med vinnarna i 12-årsklasserna, både på flick- och pojksidan.


Patrik Sjödin

063-16 16 44
patrik.sjodin@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan