Annons

Annons

Annons

Annons

Strömsund

Tandläkare satsar på landsbygden: – Det är häftigt att kunna ta sparken till jobbet

Är det värt att bedriva tandklinik i Hammerdal?
Nej, ansåg regionen och lade ned folktandvården på orten i höstas.
Jodå, ansåg Bibbi Röjelid Nääs och satsade på en praktik. Nu är frågan vem som hade rätt?

När Regionen lade ned folktandvården i Hammerdal så valde Bibbi Röjelid Nääs att satsa. Hon öppnade egen tandklinik och är väldigt optimistisk inför framtiden.

Annons

– Vi har bara haft öppet sedan oktober, så vi kan inte summera något ännu. Men hittills känns det väldigt positivt och vi möts bara av glada ansikten, säger Bibbi Röjelid Nääs.

Folktandvården i Hammerdal var en av fem kliniker som fick stryka på foten när Regionen beslutade om tandvårdens framtida struktur. Förutom Hammerdal drabbades även Gällö, Kälarne, Föllinge och Myrviken. Det dröjde dock inte länge innan en privat tandläkare öppnade klinik i Gällö, och nu går alltså Bibbi Röjelid Nääs samma väg. Tillsammans med tandläkarkollegan Lars-Åke Eriksson och tandsköterskorna Monica Andersson och Monica Mickelsson antar Bibbi utmaningen att få lönsamhet i Hammerdals tandklinik, som ingår vårdkoncernen Praktikertjänst.

Annons

– Ja, det är verkligen en utmaning. Men jag behövde inte fundera länge innan jag bestämde mig, det var dags att pröva någonting nytt, berättat Bibbi som har ett långt förflutet som tandläkare inom landstinget.

Annons

Det var stora protester, från bland annat PRO, inför nedläggningen av folktandvården i Hammerdal. Inte minst på grund av att många skulle tvingas ta bussen till Strömsund för att få träffa tandläkare. Nu bildar i stället Hammerdals tandklinik ett slag hälsohus tillsammans med Nya Närvården.

Frågan är dock hur Bibbi ska lyckas få lönsamhet om inte Regionen kan få det? Av tandvårdsutredningen framgår det att Hammerdal har 1 633 patienter i upptagningsområdet, inklusive 449 barn. Enligt Bibbi är det tillräckligt många.

– Det gäller att tänka till och se över investeringarna, men när det gäller inköpen så har vi exempelvis väldigt fördelaktiga avtal via Praktikertjänst. Underlaget är tillräckligt stort anser vi, men det tar lite tid att komma igång, och folk måste göra ett aktivt vårdval för att få tandvård här. Många undrar var de egentligen är skrivna nu.

Några som genast skrev över sig till nya tandkliniken var familjen Blixt i Hammerdal, som nyligen flyttat dit från Görvik. När ÖP kommer på besök så är de där för andra gången på kort tid.

– I dag har sonen Martin vanlig undersökning, men för några veckor sedan slog dottern Emma ut halva framtanden, och då var vi otroligt tacksamma över att vi hunnit skriva över oss hit, berättar mamma Marlene.

– Ja, det var tur att ni hade så nära hit, det förbättrade prognosen, konstaterar Bibbi som snabbt kunde limma fast den avslagna tandbiten på Emma.

Annons

Annons

Nu väntar en spännande vinter för Bibbi och kollegorna, men hittills har hon ingen anledning att ångra sin satsning.

– Vi har tidigare funderat på att flytta till Östersund, men nu har vi bestämt oss för att satsa här i Hammerdal. För mig handlar det om landsbygdsutveckling och att behålla servicen på små orter. Dessutom tycker jag att det är häftigt att kunna ta sparken till jobbet, säger Bibbi och skrattar.

LÄS OCKSÅ: Nytt läge för Folktandvården i Strömsund

Läs mer:

Protest mot nedläggning i Hammerdal

Tandvården kom tillbaka till Gällö

Marlene Blixt har redan besökt tandkliniken två gånger med barnen. Här genomgår 8-årige Martin en vanlig undersökning i bakgrunden, men för några veckor sedan var det mer dramatiskt när 12-åriga dottern Emma slog av en framtand när hon skulle stå på händer.

Bibbi Röjelid Nääs njuter av morgonfikat tillsammans med tandsköterskorna Monica Andersson och Monica Mickelsson. – Det är egentligen inte så stor skillnad jämfört med tidigare, men det är skönt att ha nära till chefen på jobbet, säger Monica Mickelsson som jobbat i Hammerdal sedan 1976.


Anders Lundin

063-16 16 41
anders.lundin@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan