Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Killkompisarna och landshövdingens symboliska mantalsskrivning

Bromance (broderskärlek) och partikompisar är starkare än ideologin, visar Bosse Svensson (C) i en debattartikel.

Bosse Svensson (C)

Annons

Jämtlands landshövding är inte skriven i länet utan i Bromma rapporterade Länstidningen i början av december. AnnaCaren Sätherberg (S) kritiserade landshövdingens folkbokföring i förra veckan. Bosse Svensson (C) följde upp genom att kritisera Sätherberg för kritiken mot landshövding Jöran Hägglund.

Annons

Om landshövdingen hade varit annat än centerpartist hade Bosse Svensson valt att kritisera landshövdingens folkbokföringsadress med full kraft. Men nu har hövdingen i fråga bakgrund det egna partiet. Svensson väljer då i stället att rikta om siktet på en kvinna som höjer sin röst.

Annons

För att påminna: debatten handlar om landshövdingens mantalsskrivning. Alla skattemedel som kan komma Jämtland till gagn behövs. Det är symboliskt för det patriotiska Jämtland och det fattiga länet. Regionen räknar med 265 miljoner minus för 2015. Kommunerna kämpar med att ens upprätthålla skolor. I Sverige är landshövdingar skrivna i landshövdingelandskapet eller på annan ort. Båda exemplen finns att hitta efter enkel googling. Men för Centerpartiet har det, i alla fall tidigare, varit viktigt likväl för länet att länets högsta tjänsteman är skriven här.

Visst, han har familjen på annan ort. Men symboliken i att en landshövding väljer att inte mantalsskriva sig i Jämtland sänder signaler till länsborna som inte är uppmuntrande. Det är förståeligt att insändare författas med rubriken "Hellre läkare än landshövding".

Bosse Svensson unnar både Hägglund och Sätherberg att vara med sina familjer. Bosse Svensson skriver att AnnaCaren Sätherberg är en tystnadsperson. Bosse Svensson tycker inte att det är problematiskt att landshövdingen skattar någon annanstans än här. Det jag ser är ett centerparti som inte lever som man lär och i panik försöker rikta om fokus. Jag ser: Två män som backar upp varandra. Jag ser Bosse spela ut kvinnokortet.

Replik: ÖP:s ledare drar kvinnokortet

Annons

Annons

Läs mer:

Jämtlands landshövding Jöran Hägglund mantalsskriven i Bromma

AnnaCaren Sätherberg kritiserar landshövdingen

► Bosse Svenssons debattartikel: "Jag unnar Sätherberg och Hägglund att vara med sina familjer"

► Sätherberg svarar Svensson: Oavsett partitillhörighet bör landshövdingen vara skriven i länet

► ÖP:s ledarskribent Karin Jonssons kommentar på Bosse Svenssons stöd för landshövding Jöran Hägglund: Killkompisarna och landshövdingens symboliska mantalsskrivning

► Bosse Svenssons svar till Karin Jonsson: ÖP:s ledare drar kvinnokortet

► Stefan Fax (S): Se skillnaden på en landshövding och en riksdagsledamot

Annons

► Insändare: "Hellre läkare än landshövding"

Annons

► Insändare: "Apropå landshövdingedebatten: Presidenten borde bo här"

► Insändare: "Jöran Hägglund måste bort"

Jöran Hägglund, landshövding

Anna-Caren Sätherberg (S)


Karin Jonsson

063-16 16 00
karin.jonsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan