Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Glada barn testades för roller i långfilm

Det blåste kallt runt knutarna på Jamtlis historiska miljöer på söndagen, men inomhus var värmen desto större. För där hade en stor mängd barn samlats för en chans att få bli skådespelare eller statister i stor dansk långfilmsproduktion som drar i gång i Östersund i vinter.

Lisa Lombard och Josefin Sundström är två av de 59 lokala barn som har ansökt om att få vara med i den danska storfilmen.

Annons

Kriteriet för att få vara med i urvalet är att barnen är minst sju år gamla men högst 1,40 meter långa och anledningen till det är det i första hand är tomtenissar som behövs.

– Det handlar om uppföljaren på julfilm som hade premiär 2014 i Danmark och gjorde succé där. Den kommande filmen ska utspela sig i tomtarnas land och spelas in på Jamtli och i Östersund med omnejd, säger Karin Riddar som är ansvarig för att organisera det första urvalet av lokala skådespelare och statister.

Trots att det handlar om ett danskt produktionsbolag som i första hand gör filmen för en dansk publik så är de måna om att få en lokal förankring i Östersund med många lokala förmågor, berättar Karin Riddar och tillägger att det inte har varit några problem för henne att hitta intresserade barn.

Annons

– Vi har tillräckligt med duktiga barn för att starta upp ett litet Hollywood här och det blir ett kärt besvär för produktionsbolaget att välja bland alla vi intervjuar i dag, säger hon.

Annons

En audition för barn kräver lite andra metoder än motsvarigheten för vuxna och av den anledningen hade skådespelaren Håkan Borgsten anlitats för att leda grupplekarna som föregick de intervjuer som sedan gjordes med vart och ett av barnen.

– Det är jättesvårt att säga något om barnen på den korta tid vi har, men det vi vet är att tålamod och förmågan att ta instruktioner är något som avgör så det är i första hand sådant vi kollar på, säger han.

Och dagen innehöll gott om prövningar av båda dessa egenskaper. Dels i grupplekar med stigande svårighetsgrad, övervakade av en antecknande Karin Riddar och hennes son Valter, och sedan den långa väntan på att få gå in på den enskilda intervjun.

En som tyckte dagen hade varit mycket lyckad var Josefin Sundström, 11, från Lit som var en av de första att få komma ut i väntrummet igen efter den personliga intervjun.

– De frågade saker som vad jag gillar att göra och om jag har varit med i film förut. Jag har inte varit med i film men däremot har jag varit på audition förut, säger hon.

Hennes kusin Lisa Lombard väntade fortfarande på att få bli intervjuad men kände sig redo.

– Det har varit kul i dag. Jag har inte varit på audition förut, men hittills har det varit ungefär som jag hade väntade mig. Jag har inte heller gjort film, mer än de som jag och Josefin brukar göra tillsammans, men har varit med i en teatergrupp, säger hon.

Annons

Annons

-

Läs mer: Tomtarna anlände med fallskärm och mängder av godis.

Första obemannade lanthandeln – en lösning för glesbygden?

Så gick det för länsborna som utvandrade till Kanada (Premium).

Efter en kort presentation av ledarna skickades föräldrarna ut ur lokalen och ombads komma tillbaka ett par timmar senare.

En prövning som barnen kanske inte uppfattade som ett test, men i högsta grad var det, var den långa väntan på att få komma in till intervju.

Det gick från stillasittande till full fart när lekarna drog i gång. Lekar som gick ut på att få en uppfattning om vilka barn som skulle klara de prövningar som en riktig filminspelning kräver.


Marcus Berglund

063-16 16 17
marcus.berglund@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy