Annons

Annons

Annons

Västerbottens län

Ragna drog upp rekordröding – största isfiskade i Sverige

Rödingen klår hennes tidigare personbästa med över 5,5 kilo.

Det var i söndags som tidigare östersundsbon och sportfiskaren Ragna Asproth var ute på Malgomajsjön i Vilhelmina tillsammans sin sambon Christian Lundberg. De var ute på en isfisketur och förhoppningarna om en stor fångst var höga. När Ragna så fick napp blev det med besked. Den röding hon brottades med skulle visa sig väga över 8 kilo.

– Det var en rejäl kamp att få upp den. Först rusade den bara iväg och drog med sig 20 till 25 meter lina. Det tog mig säkert 20 minuter innan jag fått den tillbaka till hålet men så stack den igen. Så det tog ytterligare omkring 10 minuter innan jag fått den till hålet, säger Ragna Asproth.

När fisken väl var indragen fick Ragna hjälp av sambon som tog fast fisken. Då uppstod nästa problem. Hålet var för litet.

Annons

– Min sambo ropade på vår fiskekompis, Jon Forsgren, som var en bit bort och som fick komma och hjälpa till. Han fick försiktigt borra upp hålet runt omkring fisken och tillslut fick vi upp den, säger Ragna Asproth.

Annons

Rödingen vägdes in på 8080 gram. Enligt fiskejournalen, som hänvisar till siffror från Sportfiskarnas storfiskeregister, är det den största isfiskade rödingen någonsin i Sverige.

Hur stor trodde du att den var innan du fick upp den?

– Jag förstod ju att den var stor utifrån det jag kunde se av den vid hålet. Men inte att den var så här stor. Man tror inte att man ska få en sådan här fisk, säger Ragna Asproth.

Vad händer med fisken?

– Den blev tyvärr illa åtgången under uppfiskandet och så hann den frysa till lite så det var inte aktuellt med återsättning. Den måste ju hedras så det blir nog till att få den uppstoppad.

Ragna har fiskat sedan hon var liten och fiskar ofta för att få matfisk. Tillsammans med sambon har hon de senaste 3-4 åren också börjat sportfiska mer riktat och sökt att fånga stora fiskar. De har nu gjort fiskeresor som täcker in stora delar av Norrland. Drömmen är att fånga en stor öring.

– Mitt personliga rekord är en öring på 3,3 så det skulle jag vilja klå. Gärna en på över 6 kilo, säger Ragna Asproth.

Rekordsökandet är emellertid bara en del i fiskeupplevelsen, förklarar hon.

– Det finns flera dimensioner. Dels handlar det om planerandet av fiskeresorna och om att få god matfisk. Men det handlar lika mycket om rekreation och att få komma ut i naturen, säger Ragna Asproth.

---

Har du också fått napp i vinter? MMS:a din bild till ÖP på nummer 72063 eller mejla den till 72063@op.se

Annons

Annons

Skriv var den är fångad och gärna vem som fiskade

Läs mer:

Stor fiskekarta – här kan du fiska i Jämtland (23 maj 2015)

Drog upp rekordöring i Ljusnan (30 april 2015)

Kolla – här är jämtarnas monsterfiskar (31 augusti 2015)

Ragna Asproth med sin rekordröding på lite över 8 kilo.


Jennie Wennberg

063-16 16 00
jennie.wennberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan