Jijnevaerie sameby har vinterbete i Östjämtland och Västernorrland där SCA/Statkraft under flera år har byggt sina stora vindkraftparker, totalt 330 snurror är beviljade och den senaste i raden att tas i drift är andra delen av Björkhöjden.
Samebyn har protesterat varje gång en park har beviljats. Uppsplittringen av mark mellan olika intressen har hela tiden setts som ännu ett slag mot rennäringen och renarnas behov av att vandra omkring och beta.
Dessutom är SCA/Statkraft inte enda vindkraftaktören i området. Marianne Persson, ordförande i Jijnevaerie, räknade för några år sedan till planer på sammanlagt om 1 300–1 400 vindkraftverk i samebyns renbetesområde.
Annons
För tre år sedan tog sig den internationella samarbetsorganisationen OECD för första gången an frågan hur ett multinationellt företag hade agerat gentemot en sameby ifråga om vindkraft.
Annons
Det finns riktlinjer för hur bolag ska samarbeta. Och Jinjevaerie anmälde Statkraft för hur de hade jobbat under samrådstiden när synpunkter på vindkraftparken tas upp, innan det sedan blir formella ansökningar.
I det läget hade samebyn önskat att den hade kunnat påverka mer. ”Vad är ett meningsfullt samråd enligt OECD:s riktlinjer om inte ena parten behöver ta hänsyn till den andra partens ståndpunkt?”, skriver samebyn i ett pressmeddelande.
Nu har svaret kommit från Norge där frågan hanterats. Och svaret går inte på Jinjevaeries linje.
Statkraft kunde ha visat mer hänsyn, men de har inte brutit mot OECD:s riktlinjer, är svaret.
Samebyn är kritisk till den här slutsatsen och menar att OECD inte har tagit hänsyn till allt underlag som skickats in.
– Vi gav oss in den här processen för att vi trodde vi skulle få upprättelse, då OECD riktlinjer skiljer sig ifrån hur vi upplever att vi har blivit behandlade, säger Marianne Persson, ordförande i Jinjevaerie, i ett uttalande.
OECD:s ordförande för granskningen, Hans Petter Graver, byttes ut för ett år sedan av norska regeringen. Han var mer kritisk mot Statkraft. OECD:s slutsats är ändå att bolag som etablerar sig i urfolksområden ska ha som målsättning att komma överens.
Annons
Annons

Marianne Persson, ordförande i Jinjevaerie sameby. Hon är besviken på OECD:s resultat.
Maria Lindholm
063-16 16 21
maria.lindholm@mittmedia.se