Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Längdskidor

Grattis Thomas Wassberg, 60 år i dag!

En av Sveriges mest folkkära och framgångsrika idrottare, skidlegendaren Thomas Wassberg, Åsarna, fyller 60 år på påskdagen. En födelsedag som han firar med familjen, och kanske med något danssteg. Vi passar på och säger grattis!

En ung Wassberg utan skägg (se mer under "Skidlegendaren som vi aldrig sett honom" nedan).

Annons

Han är en i raden av de berömda svenska 56:orna där Ingemar Stenmark, Björn Borg, Linda Haglund och Frank Andersson är de övriga stora idrottsprofilerna som föddes 1956. Thomas Wassberg föddes 27 mars i värmländska Lennartsfors och växte upp till en stor längdskidtalang.

Som sådan flyttade han i gymnasieåren till Järpen för att gå skidgymnasiets första årskull 1972, och sedan dess blev han kvar i Jämtland. Han gjorde lumpen vid idrottsplutonen på I 5 i Östersund och bosatte sig i Åsarna och skördade massor av framgångar i guldbyns klubb Åsarna IK.

Han tog junior-EM-guld 1974 (det som sedan blev JVM), blev som junior även tidernas yngste svenske skidolympier 1976 och året efter som förstaårssenior klev han upp på pallen i världscupen och för-VM i Lahtis.

Annons

Thomas Wassbergs digra meritlista innehåller bland annat fyra OS-guld: det klassiska på 15 kilometer 1980 i Lake Placid då han vann med den historiskt minsta marginalen en hundradel mot den store konkurrenten Juha Mieto, Finland, dessutom 50 kilometer och stafett 1984 i Sarejovo, samt stafett 1988 i Calgary.

Annons

I VM blev det tre guld – 50 kilometer i Oslo 1982 samt 30 kilometer och stafett i Oberstdorf 1987. Det sistnämnda ett fantastiskt mästerskap där han även tog dubbla silver, trots konkurrens från åkare som många anser var dopade.

Ytterligare ett silver på 15 kilometer och ett brons i stafett, tog Thomas Wassberg vid VM i Seefeld 1985. Dessutom tilldelades han Svenska dagbladets bragdguld efter OS 1980, en medalj som han länge vägrade ta emot eftersom han ansåg att skidkompisen Sven-Åke Lundbäck borde ha fått det året innan.

Thomas Wassberg har hållit kontakten med skidsporten även efter karriären bland annat som expertkommentator i radion samt i rollen som spårchef i Åsarna IK och inte minst med Vakna med Wassberg under OS i Sotji och VM i Falun. Han är egen företagare och spenderar en hel del tid med att ta hand om sin skog.

Han är en av Sveriges mest folkkära idrottare genom tiderna och har de senaste åren gjort populära inhopp i olika tv-produktioner, som Mästarnas Mästare 2009, nyligen gäst hos Parneviks samt förstås nu aktuella danstävlingen Let's dance där han i fredagens program hyllades med födelsedagssång.

60-årsdagen firar han med familjen, frun Ulrike Wieser och sonen Björn Wieser, 29 år. Hyllningar av 60-åringen blir det sannolikt även vid Åsarna IK:s årliga gala, lördag 11 juni, på samma sätt som världsmästaren Lars-Göran Åslund när han fyllde 70 år i fjol.

Annons

Annons

Läs mer:

Wassberg lugn inför danspremiären: "Jag tror att många röstar på mig" (mars 2016)

Thomas Wassberg om Kallas turbulenta säsong: "Vad fan är det att bråka om?" (februari 2016)

Thomas Wassberg gästar familjen Parnevik i Florida (december 2015)

Skidlegendaren som vi aldrig sett honom (november 2015)

När Wassberg var ute på för djupt vatten (oktober 2015)

Thomas Wassberg ger sig in i vargdebatten (november 2014)

Skidstjärna invald som Sverigedemokrat (september 2014)

300 personer hyllade Åsarnas ess (juni 2014)

Juha Mieto möter Thomas Wassberg på Stortorget (januari 2010)

Annons

Annons

Här gick Wassberg på grund (läs mer under "När Wassberg var ute på för djupt vatten" nedan).

Här hotades Wassbergs hela karriär efter att han skadats i en trafikolycka inför VM 1978.

Wassberg och konkurrenten Gunde Svan.

Skidlegendaren svänger även sina lurviga i tv.

Bild från Sarajevo-OS 1984.

Från skidstafetten vid Sarajevo-OS 1984.

Annons

Här tar han mot sin bragdmedalj som han tidigare vägrat.

Wassberg vid OS i Lake Placid 1980, 15 km.

Stilstudie vid skid-VM i Oberstorf 1987. Då vann han tremilen.


Patrik Sjödin

063-16 16 44
patrik.sjodin@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy