Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Blanda tyg med olika material och mönster så blir ditt hem mer levande

Från val av sofftyg till storlek på mattan – textilierna har stor betydelse för trivseln i våra hem. Andrea Brodin guidar rätt i textildjungeln.

Vi har textilier överallt i våra hem – allt från kökshanddukar och sängkläder till mattor, dukar, lampskärmar till möbeltygerna på våra soffor och fåtöljer. De är ett måste i hemmet, inte minst för att dämpa ljudnivåerna. Men de fyller en minst lika viktigt funktion som trivselskapare.

Andrea Brodin är inredare och bloggare, och hon anser att det är textilierna som gör att vår bostad blir ett hem och inte bara en miljö.

– Jag har själv kuddar och plädar i mängd och byter till och med efter säsong. Jag tycker också att gardiner är otroligt härligt att arbeta med när jag inreder. Tyvärr bor jag själv i en lägenhet med små fönster i vindskupor - men där är hissgardiner ett bra knep om man har svårt att få plats med vanliga.

Annons

Andrea rekommenderar more is more-principen - många prydnadskuddar och plädar i soffan, en så stor matta som möjligt, flera huvudkuddar med fina örngott i sängen, ett nervikt överkast så att sängkläderna får synas och en extra pläd på sängen. Allra bäst blir det om man väljer olika material på textilierna i till exempel soffan.

Annons

– Det är roligt att materialmixa, annars blir det lätt ett lite platt intryck. Man kan ta något i sammet, något i ett strävare material som till exempel linne – som är trendigt just nu – och så något som blänker. Det kan vara ett mönster i guld, eller siden- eller tafttyger som skimrar lite. Tillsammans blir mixen väldigt fin.

Textilierna kan också förändra rummet, särskilt i en öppen planlösning där man kan skapa rum i rummet.

– Min nästa investering till vardagsrummet blir en stor matta att rama in soffgruppen med och en annan att lägga under matsalsbordet som står i samma rum. Då skapar man rumskänsla genom att dela in ytan i olika enheter. Ett annat knep för att förändra med textilier är att hänga en skena i taket och hänga upp tyg längs en hel vägg - till exempel bakom sängen. Det blir väldigt ombonat och mysigt.

Material- och skötselmässigt tycker Andrea Brodin att man ska utgå från sin livssituation. Har man husdjur eller små barn är det bra att välja en soffa som man kan köpa lösa överdrag till, eller som åtminstone har tvättbar klädsel. Lite oväntat tipsar hon också om att köpa en vit soffa.

– En vit soffklädsel går alltid att få vit igen genom att tvätta med klorin. En chokladfläck är inte så lätt att få bort, även om soffan är brun.

Enheten "martindale" är bra att hålla utkik efter om man ska köpa möbeltyger, den anger slitstyrkan. Även där är det vardagssituationen som får styra, tycker Andrea.

– Är tyget till en möbel du sitter i minst en gång varje dag är det värt att köpa ett riktigt möbeltyg, eller åtminstone se till att det är avtagbart så att det går att tvätta. Men fina matsalsstolarna, som kanske bara används ett par gånger i månaden, kan kläs med ömtåligare tyg.

Annons

Annons

Men då får man vara beredd på att de kanske måste kläs om längre fram.

– Ska man klä en stol med ett fint loppisfyndat tyg, är mitt tips att först klä den med ett annat tyg under. Då slits inte det fina övertyget lika hårt, säger Andrea.

Sist men inte minst tipsar hon om att textilier är tacksamt för den som bor i andra hand eller i hyresrätt och inte får förändra sitt boende.

– Ta av fula garderobsdörrar och häng ett fint draperi för garderoberna i stället. Eller hitta ett fint tyg och gör dubbla duschdraperier där tyget får vara på utsidan och ett vanligt duschdraperi hänger innanför och tar vätan. Det kan också vara värt att kolla om man får skruva upp den där skenan i taket - då kan man ju dölja en hel vägg med ett fint tyg! (TT)

--

Här hittar du mer inspiration:

Bloggaren Sofie gör ständigt om i hemmet

Detaljerna som sätter piff på badrummet

--

Vill du vara med?

Visa upp ditt hem så får du en present

Fakta

Fem textiltrender för hemmet

1. Blått och rosa är de stora trendfärgerna och syns just nu både på stora möbler och små kuddar.

2. Det småblommiga är på väg tillbaka, känslan ska vara lite romantisk och gullig. Parallellt pågår fortfarande den grafiska trenden med geometriska mönster.

3. Linne och sammet är mest trendigt just nu. Känslan ska inte vara så skir, utan snarare rustik eller pampig. De två materialen är också väldigt fina att kombinera med varandra.

4. Heltäckningsmattan är tillbaka! Framför allt i sovrum - allt för att skapa hotellkänsla. Dagens heltäckningsmattor är dessutom så bra att de ibland kan vara bättre för allergiker, eftersom de binder dammet snarare än att det yr runt i rummet. Moderna heltäckningsmattor är också gjorda för att vara lätta att dammsuga.

5. Det dukade bordet får gärna baseras på textilier. En fin linneduk och linneservetter till exempel. Löpare som antingen går på traditionellt vis längs bordet, eller flera löpare som går tvärs över bordet och också blir bordstabletter är fint. Matcha gärna textilierna med blommorna.

Annons

Annons

Andrea Brodin inreder gärna med textilier. Att blanda tyger med olika material och mönster gör hemmet levande. Foto: Christine Olsson/TT

Andrea Brodin berättar att det är väldigt inne att blanda till exempel kuddar i ett strävare material som linne med något som blänker. "Det kan vara ett mönster i guld, eller siden- eller tafttyger som skimrar lite. Tillsammans blir mixen väldigt fin", säger hon. Foto: Christine Olsson/TT

Om det går, välj en matta som är stor nog att sticka ut på sidan om soffan, så ser rummet mer balanserat ut. Foto: Christine Olsson/TT

Att matcha en ljus och skir gardin med en lite tyngre och pampigare skapar liv och rörelse i rummet. Häng den skira innerst, så kan du dra för som insynsskydd utan att rummet blir för mörkt. Foto: Christine Olsson/TT

Stoppade möbler bidrar med mycket textilkänsla, men att byta ut soffor eller fåtöljer blir dyrt. En liten stoppad pall är ett bra sätt att få in färg och trendkänsla utan att det blir en stor investering. Andrea Brodin använder sin stoppade fotpall som soffbord. Foto: Christine Olsson/TT


Maria Soxbo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan