Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Förfalskat brev från ”Daesh” riktat mot svenska regeringen

Ännu ett förfalskat brev som rör svenska regeringen är i omlopp. Det är ett påstått brev från Daesh som riktar sig till utrikesminister Margot Wallström, med vädjan om hjälp. Brevet är helt uppenbart falskt med ett bisarrt innehåll och avfärdas av experter som "galet". Brevet misstänks komma från en rysk trollfabrik.

– Sveriges Syrienpolitik är välkänd. Vi stöder självfallet inte Daesh eller Assad-regimen eller levererar vapen till stridande i Syrien, säger Margot Wallströms pressekreterare Louise Wiléen Bjarke till ledarsidan och bekräftar att brevet har uppmärksammats av UD.

Bilden är ett montage. Källa TT/Bild

Brevet är daterat 11:e mars och har inkommit till registrator, men där diariefördes det inte utan skickades direkt vidare till SÄK som nu tittar på det.

Läs även: Lögner och myter i informationskriget allt större problem

Annons

Annons

Den 23:e mars laddade signaturen Olle upp sin första och enda artikel på Pressbladet - en ”nättidning där alla får vara med och publicera sig”. Artikeln bygger på brevet, som i sin tur laddades upp på en pdf-sajt i samband med artikelpubliceringen. Texten är skriven på dålig svenska.

Twitterinlägg från politrussia.com.

Därefter har ryska ”Ino-News” (som säger sig ”erbjuda översättningar av utländska mediers material från engelska, tyska, svenska, portugisiska, rumänska, spanska och serbokroatiska språken, tillägnad de mest relevanta världshändelser och som av någon anledning var utanför den rysktalande publikens sfär”) översatt brevet. Därefter har det publicerats på politrussia.com som är registrerad av Roskomnadzor, den ryska myndigheten för övervakning av masskommunikation. Politrussia säger sig vara en sammanslutning av bloggare för ”objektiv media”. Och Politrussia har twittrat ut artikeln.

Metoden på spridning känns igen från tidigare kända trollbrev, att börja mer obskyrt och sedan försöka ”flytta upp brevet” steg för steg i trovärdighetskedjan för att få spridning. Att dessutom hoppa mellan språkområden är ett sätt att kunna växla upp. Svenska regeringen har tidigare varit drabbad genom att brev som utgetts komma från Sverige har varit förfalskade. Försvarsminister Peter Hultqvist pekade i mars ut främmande makt för att ligga bakom brevet på försvarsdepartementets brevpapper med Hultqvists underskrift där Ukraina erbjöds köpa svenska vapen.

Annons

Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist talar på årets Folk och Försvar rikskonferens i Sälen.

Bild: Henrik Montgomery/TT

– Vi måste bli bättre på att analysera och titta på syftena bakom det här och hur man på ett bra sätt kan bemöta det. Det är ju till och med så att man i Ryssland har människor som avlönas för att sitta och kommentera på sociala medier för att påverka i ett speciellt syfte, sade försvarsminister Peter Hultqvist (S) vid det tillfället till SVT.

Ett annat exempel är att rysk tv visat upp ett förfalskat brev mellan svenska justitiedepartementet och Ukraina. Det brevet hade laddats upp på CNN:s sajt för medborgarjournalistik.

Läs mer: TV4:s twitter blev ryskt

Det aktuella brevet skiljer sig alltså på några sätt från tidigare brev, dels att det till är tillsänt TILL och inte FRÅN svenska regeringen och dels att det hittills har haft lägre profil. Men syftet, att misskreditera svenska regeringen för både en rysk publik men också i Sverige och internationellt är uppenbart.

Per Gudmundson, ledarskribent på SvD och en av Sveriges främsta granskare av jihadism har läst det aktuella brevet.

– Det här falsariet innehåller så många orimligheter att det är svårt att få med alla, säger Gudmundson.

Och falsariet handlar om att signaturen Nada al-Qahtani, som påstår sig vara befälhavare för den första kvinnliga anfallsbataljon hos Daesh, ber Sverige och Wallström om systerligt stöd. Al-Qahtani påstår att det finns brittiskor och svenskor i styrkan och menar att Sverige, som inte är Natomedlem (och därför kan Nato inte stoppa det) ska ge Daesh vapen genom Turkiet.

Annons

Annons

På det här sättet lyckas brevkreatören koppla ihop utrikesministerns feministisk utrikespolitik med Erdogans Turkiet och med mördarsekten Daesh. Att brevet är ett falsarium borde stå klart för alla som har kunskap om Daesh och svensk politik.

- IS skriver inga brev till utrikesministrar. Och definitivt inte på engelska. IS har ingen "Female assault battallion" - bara tanken på kvinnor i stridande eller ledande roll är befängd. IS kallar sig inte heller DAESH, säger Per Gudmundson.

Och när terrorexperten doktor Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan får se brevet konstaterar han samma sak:

– Ja det är ett galet brev - inte bara "Deash firstfemale assault team" utan även att de kallar sig Daesh (något de avskyr).

Läs mer: Så krigar svenska jihadister på Facebook

Dessutom är det värt att understryka att Sverige stödjer Daesh/IS motståndare, bland annat genom militär utbildningsinsats i Norra Irak för kurdiska styrkor. När Frankrike aktiverade Lissabonfördraget efter Parisdådet svarade Sverige med att bistå med vapen och transportinsatser i Frankrikes kamp mot IS.

Ett möjligt syfte är att brevet kan vara en testballong för attacker på den svenska feministiska utrikespolitiken och flyktingfrågan i Syrien.

I slutändan handlar det också om att spä på propagandabilden att väst behöver Ryssland för att stoppa IS och flyktingarna från Syrien (men där Rysslands agerande att bomba alternativen till IS och Assad bidragit till fler flyktingar). Här finns det många nyttiga idioter i väst som är mottagliga, medan det i Ryssland handlar om att förstärka inringningsmyten. I det narrativet spelar Sverige numera en roll.

Annons

Läs mer: Svenska mål under cyberangrepp från antagonistiska makter

Annons

Dessutom ska brevet ses i ljuset av att de svensk-ryska förbindelserna är kylslagna efter att Sverige varit en av de tydligaste kritikerna mot Rysslands olagliga ockupation av Krim och den pågående krigföringen i östra Ukraina.

Intresserad av INFORMATIONSKRIG? Missa inte Podd 72!. Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

Annons

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

Annons

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar


Patrik Oksanen

patrik.oksanen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan