Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Två förbund varslar om strejk – hundratals länsbor berörda

Avtalsförhandlingarna mellan Unionen, Sveriges ingenjörer och arbetsgivarorganisationen Almega har strandat. Om ingen lösning presenteras före måndag går 900 av Jämtlands och Västernorrlands tjänstemän ut i strejk.

Unionen och Sveriges ingenjörer varslar om strejk.

Bild: Fredrik Sandberg / TT

Annons

– Vi tycker att det är tråkigt att det ska behöva bli så här, men vi upplever att Almega har tvingat oss till det, säger Thomas Alfredsson. Han är tidigare klubbordförande för Unionen på it-företaget CGI i Östersund och en av de som är beredd att vandra ut från sin arbetsplats på måndag om parterna inte kommer överens.

Enligt honom är en stor del av personalen på företaget anslutna till något av de två förbund som nu har varslat om strejk, vilket obönhörligen skulle få konsekvenser för leveranserna.

Annons

Bakgrunden till konflikten är den pågående avtalsrörelsen mellan parterna, där fackförbunden och Almega inte har lyckats nå en överenskommelse när det gäller tjänstepensionen.

Förbundens krav är att tjänstemän ska få samma slags tjänstepension som industrisektorn, där den täcks av ett lönetillägg som arbetsgivarna står för. Almega anser å sin sida att tjänstepensionen ska dras från lönerna när det gäller tjänstemännen, och på frivillig basis.

Annons

Enligt Unionens ombudsman för Mellannorrland, Patrik Åsell, handlar det om en rättvisefråga som de inte kan bortse ifrån. Inte minst utifrån att människor i regioner med stor tjänstesektor, som Jämtlands län, nu riskerar att få betydligt lägre pension att leva på i framtiden jämfört med områden där industrin dominerar, som i Sundsvallsområdet.

– I ett läge där den allmänna pensionen urholkas allt mer så blir tjänstepensionen allt viktigare och för oss handlar det inte om konstnaden i sig i det här läget, utan att vi upplever Almegas förslag som ett försök att fasa ut det system vi har, säger Patrik Åsell.

Fram till måndag kommer parterna att sitta ner med oberoende medlare för att se om de kan komma fram till en lösning före måndag.

Om konflikten inte har lösts före måndag klockan 12 så vet Thomas Alfredsson och de andra berörda tjänstenännen på CGI vad de gör.

– Vi har gjort alla förberedelser vi behöver och är fullt beredda att gå ut i strejk, säger han.

I Sverige som helhet omfattas 11 000 medlemmar av Unionen och Sveriges ingenjörers strejkvarsel. I Jämtlands- och Västernorrlands län rör det sig om 900 personer.

Annons

I länet är alla de berörda företagen baserade i Östersund. Här är hela listan:

CGI Sverige.

Tieto Sweden.

Sveriges Television.

Securitas Sverige.

Eltel Networks Infranet.


Marcus Berglund

063-16 16 17
marcus.berglund@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan