Annons

Annons

Annons

Hede

Renoveringen av Långå kraftverk på 75 miljoner är i slutfasen

Under tre år har Fortum pumpat in 75 miljoner kronor i Långå vattenkraftverk i Härjedalen. Nu är renoveringen snart färdig.

Fortum beräknar att investeringen förlänger kraftverkets livslängd med 50 år. Redan under 2012 byttes turbinernas reglersystem och elektrisk utrustning ut.

I ett pressmeddelande skriver Fortum att generator 1 moderniserats och dess turbin har renoverats. Utöver det ska en ny travers (som förenklat är en flyttbar lyftkran på räls) installeras.

Annons

Annons

För att ta sig ner till kraftstationen vid Långå åker man ner genom tunneln som är en kilometer lång.

Bild: Håkan Persson

”Det har varit en omfattande modernisering av anläggningen. Nu har vi sett till att produktionen inte bara kan säkras för framtiden utan även öka” skriver Arne Sjögren, ansvarig för renoveringen, i pressmeddelandet.

Långå kraftverk har varit i drift sedan 1973. Den här moderniseringen innebär att kraftverket kan producera 5 GWh mer per år. 5 GWh motsvarar energi för cirka 200 direkteluppvärmda villor på ett år.

Läs mer:

Fyra ton koppar stals vid kraftverket i Långå

Därför inträffade dödsolyckan

Kraftverket har två aggregat. Det ena utnyttjar 130 meters fallhöjd från Sjön Lossen i Ljusnan och det andra 217 meters fallhöjd från Grundsjön i tillflödet Mittån.

Bild: Håkan Persson


Simon Sjödin

063-16 16 69
simon.sjodin@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan