Annons

Annons

Annons

Annons

Lina Hallebratt – Sveriges mest prestigelösa äventyrare?

Lina Hallebratt blev utsedd till Årets Äventyrare 2015 efter att ha genomfört vita, blå och gröna bandet under samma år.– Jag tänker att Årets Äventyrare är en cool person. Hur tänkte de här, de måste nog ha tagit fel, säger Lina Hallebratt med ett stort skratt.

Lina Hallebratt är Årets Äventyrare. Nästa tur blir en lång vandring på Pacific Crest Trail, USA.

Bild: Emma Rodling

Annons

Förra helgen var Lina Hallebratt från Ede utanför Trångsviken, i Storulvån för att hålla föredrag på Fjällfest om sina äventyr. I mars blev hon utsedd Årets Äventyrare 2015 tillsammans med klättraren Said Belhaj på Vildmarksmässan i Stockholm. Motiveringen löd:

"Lina Hallebratt får priset för att ha genomfört ett storslaget äventyr och en 5 318 kilometer lång resa - i kajak, på skidor och till fots – i en prestigelös och stillsam hyllning till Sveriges fantastiska natur. Jämtländskan Lina Hallebratt knöt ihop Fjällfararnas vita och gröna band med Havspaddlarnas blå band och blev den första att göra alla tre banden inom ett år".

Prestigelös är kanske det som bäst sammanfattar Lina Hallebratt som person, det är i alla fall uppfattningen man får under en lunch på Storulvåns fjällstation.

Annons

– Jag har aldrig utgått från att göra en tur så snabbt som möjligt, det viktigaste är att det blir en fin tur, säger hon.

Annons

Hon tror att det är en av anledningarna till att många bryter till exempel vita eller gröna bandet (som är att ta sig hela fjällkedjan mellan Treriksröset och Grövelsjön), är att de har satt upp ett tight tidsmål med exakta etapper och vilodagar, och blir stressade om de hamnar efter schemat.

– Jag tror jag är den långsammaste som gjort vita bandet, säger hon med ett skratt som återkommer.

Lina Hallebratt vill inte planera sina äventyr och resor för noga. Hon har en grundplan men vill till exempel inte läsa på för mycket inför resor.

– Jag tror det är bra om man inte har så mycket förväntningar och man vet ju aldrig vad en dag kommer att bjuda på.

Sommaren 2014 vandrade hon genom alperna till Monaco, och väl där tyckte Lina att hon ändå kunde passa på att resa till Korsika. Väl där bokade hon flygbiljett hem, pengarna drogs men hon fick aldrig någon biljett. Istället köpte hon en blå 70-talscykel med cykelkärra för barn där hennes hund kunde åka med. Sedan cyklade hon tillsammans med en kompis som hon lärt känna på Korsika, från Monaco vidare norrut genom Frankrike, Belgien, Holland och Tyskland, tills pengarna slut och hon var tvungen att åka hem.

Nästa tur som Lina Hallebratt planerat, så där lite lagom, är Pacific Crest Trail, en led på 430 mil som startar vid gränsen mellan USA och Mexico och går norrut ända upp till Kanada, den ska hon vandra tillsammans med kompisen Henrik Lundbäck.

Annons

Annons

– Jag har visum ett halvår så det är väl bra om vi är klara då för sen kommer snön, säger Lina Hallebratt, årets och troligtvis Sveriges mest prestigelösa äventyrare.

Läs mer:Nu är det klart: Lina Hallebratt utsedd till Sveriges främsta äventyrareLina har tagit sig med än halvvägs på sin över 500 mil långa turLina lockades av det stora äventyret


Emma Alzén

emma.alzen@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan