Annons

Annons

Annons

Renoveringen som lönar sig inför försäljningen – här är mäklarens bästa tips

Att lägga lite tid och pengar på att snygga till sin bostad innan man säljer den ger ofta ett bättre pris. Men vissa renoveringar lönar sig bättre än andra – och en del ska du avstå från att göra. Här är mäklarens bästa tips!

Nya köksluckor eller fräscha fogar i badrummet kan göra stor skillnad för helhetsintrycket i en bostad, och ge dig ett bättre pris när du säljer. Men all typ av renovering lönar sig inte, menar Kasper Isgren som är mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Malmö.

– Det är oftast värt det att lägga några tusen på att fräscha till – men vänd inte upp och ned på hela huset. En totalrenovering inför försäljningen lönar sig inte. Och tänk också på att rummet du fixar till ska harmoniera med resten av bostaden, tipsar han.

Överlag gäller att ytskikten ska vara fräscha - måla om ifall det behövs, se över socklar, lister och trösklar. Men är hemmet ett totalt renoveringsobjekt kan det vara klokt att låta det vara det.

Annons

– Det finns en potential i det också, många köpare är intresserade av att renovera själva, säger Kasper Isgren.

Annons

Räkna med att spekulanterna på visningen öppnar lådor och skåp - se till att gångjärnen är hela och att inget hänger på trekvart.

Bild: Claudio Bresciani / TT

Att köket känns fräscht är viktigt för helheten. Här kan man gärna lägga lite krut för att göra ett bra intryck. Måla om skåpluckorna till exempel, eller byta ut bänkskivan.

– Välj neutrala färger, vitt är klassiskt men grått kommer stort i kök nu. Det är bra om basen är ganska neutral, då kan man jobba med färg och vackra grönsaker i stylingen sedan, säger Kasper Isgren.

Ett annat enkelt knep är att byta ut beslagen på skåpluckor och lådor.

– Det är kul om de stämmer med byggåret på huset, även om köket i övrigt är modernt.

Lägger du in en ny bänkskiva tycker Kasper Isgren att massiv ek är ett bra val - hyfsat billig, men gedigen och populär. Och det är onödigt att lägga in en dyrare stenskiva.

– Ett annat alternativ är att jobba med det man har och förnya den befintliga skivan genom att slipa och olja den.

Att fixa och piffa till är en sak - att dölja fel en annan. Gränsen är tunn ibland, men Kasper Isgren tycker att man snarare ska dra uppmärksamheten till det som är fint, än att dölja det som är trasigt.

– Lägg inte dit en matta över en fläck eller sätt en tavla över ett hål, var hellre ärlig med bristerna. Är det en spricka i handfatet kan du måla över den om du vill - men upplys om att den finns där. Skadan är ju inte lagad, säger han.

Och naturligtvis behöver förbättringar göras bra. Är man inte händig kan det löna sig att anlita en hantverkare även för mindre jobb.

Annons

– Som en tumregel kan man säga att renoveringar upp till 20 000 nästan alltid lönar sig. Ju dyrare område bostaden ligger i, desto mer kan det vara värt att investera. Men i vissa områden har bostaden ett maxpris, även om badrummet är nygjort får man inte mer där, säger Kasper Isgren.Första intrycket av bostaden är viktigt. Ska du sälja ett hus, se till att trädgården är i gott skick. Och lägg lite extra energi på hallen, tipsar Kasper Isgren.

Annons

– Hallen sätter intrycket för hela bostaden. Är den mörk är det lätt att folk uppfattar att hela bostaden är det också, även om det inte stämmer.

Så bra belysning och ljusa färger alltså. Och bra förvaringslösningar som ger ett praktiskt intryck.

– Ställ gärna dit en sittplats om det går. Och måla om – ofta är det väggarna i hallen som blir smutsigast.

När det gäller att avgöra vad som lönar sig och inte varierar det mycket beroende på bostadens skick, läge och storlek. Och det är alltid en avvägning hur mycket tid och energi man ska lägga på en bostad innan man säljer - och vad man kan få ut av det. Därför tycker Kasper Isgren alltid att man ska rådfråga sin mäklare innan man börjar renovera och fixa.

– Det kan finnas bostäder där man tjänar mer på att inte göra någonting. Och nymålade väggar kan till exempel bli konstigt om det är en massa andra större grejer som egentligen borde åtgärdas. (TT)

Anna Bratt

En tapetflik som har lossnat kan man lätt limma på igen. Känns hela tapeten ofräsch är det bättre att måla om. Ljust och fräscht går alltid hem!

Bild: Shutterstock.com

Annons

Fixa rum för rum:

• Köket. Byt ut bänkskivan. Måla om skåpluckorna och byt ut beslagen. Fräscha upp kakelfogar och lägg nya silikonfogar om de har blivit missfärgade.

• Vardagsrummet. Laga revor i tapeten eller måla om. Se till att eluttag sitter fast ordentligt och att sladdar inte hänger huller om buller. Detta gäller naturligtvis alla rum. I vardagsrummet är belysningen extra viktig - sätt in några smålampor med varmt ljus istället för en enda taklampa som ljuskälla.

• Sovrummet. Se till att ha ordning i garderoberna, och att inga hyllplan eller luckor hänger på trekvart. Finns det fettfläckar på väggen bakom huvudändan av sängen? Om du ska måla - välja lugna, neutrala färger i sovrummet.

Annons

• Badrum/toa. Byt ut en sunkig duschkabin eller ett slitet badkar. Se över förvaringen - sätt in en kommod under handfatet. Byt ut ofräscha silikonfogar. Byt ut blandaren om den är dålig, fixa nya packningar om det läcker.

• Barnrum. Måla om ifall barnen ritat på tapeten - här kan man vara lite djärvare i färgvalen. Sanera från klistermärken om det går - men ett barnrum behöver inte vara perfekt.

• Hallen. Se till att det finns bra belysning, bra förvaring och att det känns fräscht - hallen är det första och sista som möter köparen och därför extra viktig. Ljusa färger rekommenderas.

Se till att eluttag inte sitter snett eller löst, och att taklampor och kontakter ser bra ut. Sladdhärvor ser inte bra ut.

Bild: Shutterstock.com

Värt att göra och inte

Gör:

Annons

• Laga skador i tapeten eller måla om.
• Se till att det inte hänger elsladdar huller om buller, eller att taklampor hänger snett.
• Se över lister och trösklar - måla och laga.
• Byt ut trasiga lampor, se till att vitvaror är fräscha och fungerar.


Gör inte
• Häng inte en tavla framför ett hål i väggen - riktiga fel ska antingen visas eller åtgärdas, inte döljas.
• Gör inte en totalrenovering av ett rum om resten av bostaden är i slitet skick. Det ger en märklig kontrast.
• Totalrenovera inte ett renoveringsobjekt - det lönar sig inte, och många vill köpa något att renovera själva.

Vad betyder mest?

Bostadssajten Hemnet frågade 500 mäklare om vad de ansåg gjorde störst skillnad för priset på en bostad. Detta ökar värdet på bostaden mest enligt mäklarna:
• Nyrenoverat badrum.
• Nymålat.
• Nyrenoverat kök.
• Miljö- och kostnadseffektiv uppvärmning.

Mer att läsa på Bostadspuls:

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan