Annons

Annons

Annons

Duved

Nya bostäder på gång i Duved – så ska de se ut

Antalet nybyggda lägenheter i lilla fjällbyn Duved ser ut att explodera de närmaste åren. Just nu forceras tre projekt fram och totalt handlar det om över 120 nya egna hem i centrala Duved.

Det är tre huvudmän som samtidigt visar intresse för Duved. Strax öster om matvarubutiken Ica Toppen mitt i byn har kommunala Årehus långtgående planer på att bygga 37 hyreslägenheter. Ett stenkast längre väster ut, strax bakom hotell Renens karaktäristiska hotellkomplex startar lokala byggbolaget Attacus produktion av 12 kedjehus, i två etapper, nu under maj. Till detta kommer Gotlandsentreprenören Pigge Werkelin som vill bygga mellan 70 och 80 bostäder på den mark som i dag rymmer Duveds camping. Detta kunde Östersunds-Posten berätta om redan i januari. Werkelin har redan köpt den tomträtt som Åre kommun ställt ut för campingfastigheten och under våren har Åre beviljat planbesked för nybyggnationen. Arbete med detaljplan pågår.

Annons

– Under veckan som går gör vi en geoteknisk undersökning av marken i området och vi jobbar på att komma igång att bygga så fort som möjligt, säger Jonas Henning, projektledare för campingexploateringen.

Annons

Gotlandsentreprenören Pigge Werkelin vill bygga mellan 70 och 80 bostäder på den mark som i dag rymmer Duveds camping.

– Att göra detaljplanen färdig ska inte behöva ta mer än ett år. Det är inte omöjligt att vi kan komma i gång och bygga våren eller sommaren 2017 eller 2018.

Men snabbast fram kommer det att gå för byggbolaget Attacus, som sätter spaden i jorden innevarande månad. I etapp ett byggs åtta stycken så kallade kedjehus. Etapp två, på ytterligare fyra hus, ligger klar för produktion. Varje hus blir 100 kvadratmeter stort med möjlighet att inreda ytterligare 40 kvadrat på vinden.

Lokala byggbolaget, Attacus, bygger kedjehus i centrala Duved. Byggstart nu i maj.

– Planlösningen är tänkt att tilltala den unga familjen. Ett instegsboende, säger Joel Karlsson, platschef, vid Attacus Årekontor.

Åre kommuns byggplaner i Duved handlar om hyresrätter. Denna exploatering skiljer sig från de andra två, där det uteslutande handlar om bostadsrätter. Åre bygger 37 lägenheter mitt i central Duved.

– Det blir ett blandat boende. Ungefär en tredjedel har vi tänkt till nyanlända. Sedan vet vi att det finns behov av mindre lägenheter avsedda för säsongsboende. Vi vet också att det finns behov av seniorboende, säger Åres kommunalråd Peter Bergman (S).


Patrick Rosenberg

0647-538 01
patrick.rosenberg@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan