Annons

Annons

Annons

Hon ger en ny bild av damen med handväska

Kampen mot nazismen har fått en ny bild. Tess Asplund har gett en ny bild av damen med handväska i Växjö. Damen som svingar med handväskan mot demonstrerande nynazister från 1985 har länge illustrerat den lilla människans kamp mot nazismen.

Tess Asplund knöt näven framför marscherande nazistiska motståndsrörelsen under en demonstration i Borlänge på första maj i år. På några dagar har bilden uppmärksammats av internationell media och spridits snabb i sociala medier.Tess Asplund berättar för Aftonbladet att hon knöt näven med inspiration från Nelson Mandela.– Jag bara kände att "det får inte marschera några nazister på våra gator" och så gick jag fram. Jag stirrade på en av dem och han stirrade tillbaka men rörde inte en min. Ingen sa ett ord. Sedan kom polisen och körde bort mig. Jag var inte rädd, jag var förbannad.

Tess Asplund protesterar mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration.

Bild: Ulf Palm/TT

Annons

Bilden på Asplund har spridit sig över internet i en rasande fart. Originalbilden är fotad av Expo-fotografen David Lagerlöf.– Uppenbart är det ju en bild som berör, och det är ju något man självklart vill som fotograf. Jag antar att det är det här klassiska, en person som ställer sig i vägen för flera ganska skräckinjagande personer, att det är lite David mot Goliat, sade fotografen David Lagerlöf till TT.Tess Asplund handlingar har hyllats av Harry Potter-författaren J.K Rowling som vars boksvits skurk varit en Hitlerkopia: Voldemort.

Annons

Vad som hände mer på platsen när Asplund lyfte den knutna näven var att en polis förde undan Tess från de marscherande männen i vita skjortor då det råder demonstrationsfrihet i Sverige. En man bakom Tess Asplund backar i stöd bakom henne och skanderar "inga rasister på våra gator" och blir nerslagen av en man med en reflexväst där det står "Nordfront media" (Nordiska motståndsrörelsens propagandakanal).

Trots att det aldrig skulle hända igen så måste näven upp i luften. Min skoltid präglades av det absurda i att försöka förstå hur människan kunde vara så grym som under Förintelsen. Skolans filmer, böcker och diskussion i små grupper handlade ofta om nazism. Nu är frågan nära och inte något i den historiska horisonten. Därför är det viktigt att vi alla ställer oss bakom Tess Asplunds knutna näve: Att vi alla definierar varför det inte är okej att marschera i vit skjorta med sköldar mot människor. Det kan handla om att våga sätta upp en liten näve vid fikabordet. Våga skapa dålig stämning när det är rimligt att skapa den stämning nazism förtjänar. För det är inte längre endast vänsterröster som hyllar näven i luften. Några kritiker väljer att lägga energi på att uttrycka hur det är falskt när både Annie Lööf och vänstern delar bilden och hyllar näven.

Annons

Jag väljer att se den goda luften borgerligheten andas in. Vilken ideologi vi än har i märgen, vilka politiska tankar vi än må tycka olika om, vad vi än tycker om vinster i välfärden är det större att vi gemensamt ställer oss bakom Tess knutna näve.

Annons

Bilden är en skildring av vårt land i dag. Den polarisering som delar det politiska landskapet mitt i borgerligheten. Den flyktingtillströmning som gjort socialdemokraterna till riddar Tengils soldater på Öresundsbron.Det är en konstig tid vi lever i. Men det är viktigt att vi knyter näven mot det onda.


Karin G Jonsson

063-16 16 00
karin.jonsson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan