Annons

Annons

Annons

Borlänge

Kampen om Nordens Frihet, hur nazisterna nu använder en antinazistisk symbol

Det här är historien om ett märke. Ett märke som bars av hjältar som stred för Nordens frihet mot nazisternas ariska drömmar och Sovjetunionens imperialistiska kommunism. Ett märke som dagens svenska nazister nu försöker göra till sitt, trots att dess ursprungliga bärare avskydde allt vad nazismen står för.

– Jag var medveten om hotet mot demokratin. Jag hade rest och studerat i Tyskland och kommit i kontakt med nazismen i verkligheten. Om man tror på demokratin måste man ställa upp, det gäller också i dag, sade Jan Danielsen i en intervju i Expressen 2015.

Jan Danielsen avled i år på valborgsmässoafton 98 år gammal. Märket Nordens Frihet bars av Danielsen, och av hans kamrater som blev kvar på slagfältet (fotnot 1).

Annons

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge.

Bild: Ulf Palm/TT

Annons

Låt oss börja historien i nuet. 1 maj i Borlänge samlades nazister från hela Norden för att tåga med sköldar och fanor med en SS-förbandsruna (fotnot 2). Runt 150 marscherar på Hagavägen, fler sluter upp i Liljekvistska parken.

På hemsidan Nordfront skryter Nordiska Motståndsrörelsen om ”braksuccén”. Och för den som tittar på O:et i Nordfront så finns en symbol med fyra sammanhållna händer och texten ”Nordens Frihet - Ära, Skyldighet, Vilja”. Symbolen återfinns på flera ställen på Nordfronts hemsida. För den som inte kan sin historia blir symbolen nazistisk.

Nazister som lägger in ett antinazistiskt märke i sitt namn.

För historielösa nazister är det tveksamt om man begripit vilken symbol man hittat på en loppmarknad eller i en bok. För symbolen är det rakt motsatta till nazism. Det var ett märke för kämpande demokrati.

– Nordens Frihet fanns delvis som frivilligkår men också som den tidning som Samfundet Nordens Frihet gav ut. Det var en nordisk politisk rörelse som stod för demokrati, berättar militärhistoriken Lars Gyllenhaal, som skrivit en bok Jan och Nordens Frihet, för ledarsidan.

Nu är det 76 år sedan Jan Danielsen från Örebro stred som frivillig i finska vinterkriget och mot de tyska ockupationsstyrkorna i Norge. Danielsen avled på valborgsmässoaftonen.

Bild: Pavel Koubek / TT

I de intervjuer som Jan Danielsen gav i samband med att boken kom ut beskriver han att resor i de baltiska staterna gav honom insikten om hur de små nationerna först fått huka för att sedan bli slukade. Och nu stod Finland på tur.

Annons

När Sovjetunionen inledde sitt angrepp mot 30:e november 1939 blev reaktionerna i Sverige starka. 2:a december hölls det första mötet som kom att räknas som det första för Samfundet Nordens Frihet.

Annons

Som symbol valdes de händer som konstnären Gunnar Hallström (fotnot 3) gjort till Svenska Brigadens fana 1918 och som överlämnades till de svenska frivilliga efter finska inbördeskrigets slut. Till händerna fördes orden Nordens Frihet, och så general Georg Karl von Döbelns valspråk Ära, Skyldighet, Vilja.

Till en början var organisationen engagerad i att organisera den frivilligkår som reste till Finland för att slåss mot Sovjetunionen. Först ett par månader senare blev Finlandskommittén en egen organisation separerad från Nordens Frihet. Innan dess hade Jan Danielsen värvats som transportofficer till frivilligkåren

– Jan Danielsen bar märket, det fanns med på Svenska Frivilligkårens uniform i Finland och många av de Finlandsfrivilliga fortsatte till Norge efter 9:e april 1940 för att slåss mot tyskarna, säger Lars Gyllenhaal som specialiserat sig på svenskar i krig.

Oslo 9. april 1940. Hakkorsflaggan hissas på Akershus fästning.

Bild: TT

Totalt stred ca 300 svenskar för Norge 1940. Danielsen trotsade sin regementschef och gav sig över norska gränsen för att kämpa mot Hitlers invasion. Tillsammans med vännen Pål Montgomery Påhlson (fotnot 4) upplevde han hårda strider bland annat utanför Narvik. Danielsen klarade sig genom kriget, men Påhlson stupade på Näverfjället.

– Danielsen var med ända till slutet i det norska fälttåget. Han fick vara med och tillfoga Hitler det dittills största nederlaget genom att vara med och befria Narvik stad, men när Frankrike föll så tvingades de allierade att dra sig tillbaka, berättar Lars Gyllenhaal . Ett enkelt telegram från Björkliden hem till föräldrarna vittnar om återkomsten till Sverige 1940; ”På svensk mark. Ringer senare”.

Annons

Resten av kriget varvade Danielsen svensk beredskapstjänstgöring och studier. Han blev senare industriledare, affärsman och uppfinnare. I intervjun i Expressen konstaterade den då 97-årige Danielsen.

Annons

– Det var självklart att kämpa för grannländernas frihet.

Nordens Frihet gavs ut av samfundet med samma namn.

Samfundet Nordens Frihet gav under krigsåren ut en tidning som häcklade nazisternas Tyskland och Sovjetunionens kommunister. Teckningarna i arkivet visar Quislings totalitära verkstad, hur Sovjetmakten arkebuserar balter och hur nazister som anslöt sig till SS-regementet Nordland liknades vid råttorna som drunknade i historien om råttfångaren i Hameln. Texterna handlar om grannländernas hårda öden.

Bland de tidningsverksamma fanns Harald Wigforss, aktiv även i antinazistiska Tisdagsklubben, och senare huvudredaktör för Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning, historikern och ledamoten av Svenska Akademien Nils Ahnlund och författaren Eyvind Johnson, som samtidigt var redaktör för den norska motståndstidningen Håndslag (fotnot 5).

Den symbol som de hade på varje första sida av tidningen Nordens Frihet sitter nu alltså på nazisternas hemsida, hur omöjligt det än skulle kunna ha varit för alla inblandade på 40-talet att ens tänka tanken.

Satirteckningar var ett vapen mot nazismen.

En som reagerar på hur Nordiska Motståndsrörelsen nu använder sig av den antinazistiska Norden-symbolen är riksdagsledamoten Johan Hedin, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Annons

– Vi som tror på den nordiska demokratin och vad den står för måste engagera oss. Vi kan inte lämna nordisk identitetsdiskussion till nassarna och låta dem få tolkningsföreträde.

I slutändan handlar det om Jan Danielsen och andra kämpande demokraters arv och Ära, det är vår Skyldighet att Vilja värna arvet av Nordens Frihet.

Därför är det viktigt att historiska symboler inte tillåts erövras av symbolens egentliga motståndare.

Annons

Läs mer: Bland små och stora krigslögner

Läs mer: Vad säger Ryssland egentligen

Människor protesterar mot nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration som tågade genom Borlänge på första maj

Bild: Ulf Palm/TT

Fotnoter:

(1) Märket återfinns på gravstenar och minnesmärken, som det på Armémuseumet i Stockholm.

(2) Nordiska Motståndsrörelsen använder en Tyrs-runa som symbol. Den har hämtats från 32:a SS grenadjärdivisionen "30:e januari". Namnet är efter årsdagen för Hitlers makttillträde. Motståndsrörelsen har band med Ryssland, och Motståndsrörelsens parlamentariska gren har fått finansiering av Den Ryska Imperiska Rörelsen.

Dessutom har Bataljon Viking på den ryska sidan i Donbass importerat symbolen. Här finns också uppgifter om en norrman som varit i kretsen kring Motståndsrörelsen också funnits med i bataljonen som var mest aktiv under 2015. Numera uppges enheten vara upplöst, de flesta frivilliga har lämnat Ukraina medan kvarvarande har gått över i Slavyanskaya brigaden.

Annons

Nazisterna som slåss för rysk imperialism är något som svenska kommunister, som stödjer den ryska saken i Donbass, talar tyst om. Det är inte som efter 1939 när kommunisterna högljutt, på order från Moskva, försvarade Molotov-Ribbentroppakten och vapenbrödraskapet med nazisterna.

Annons

(3) Gunnar Hallström var äldst i en minst sagt färgstark brödraskara. Ivor Thord-Gray var amerikansk generalmajor (bland annat) och anses vara delaktig i Tarzan historiens uppkomst och den omstridde arkeologen Gustaf Hallström, som både var Tysklandsvän OCH spionerade på tyskarna i Nordnorge för svensk underrättelsetjänst.

Gunnar Hallströms orginal på symbolen som blev Nordens Frihet finns att se här.

(4) Påls fader var Svante Erik Påhlsson, tidigare major på Västerbottens regemente och vd för familjeföretaget Rottneros Bruk. 1944 får Påhlsson en roll i Operation Stella Polaris, då den finländska underrättelsetjänstens personal och arkiv evakuerades till Sverige. Påhlson kom att förvara delar av arkivet på Rottneros bruk fram till sin död 1959.

(5) En som medverkade i Håndslag var tecknaren under signaturen Stig Höök. Bland medarbetarna fanns också en viss Willy Brandt, senare tysk förbundskansler. Tidningens målgrupp var norska flyktingar i Sverige, men smygglades också in i Norge. Den trycktes på tunt A5-papper för att vara lättare att få in i Norge. Håndslag finansierades av Norska Legationen och hade upp till 20 000 exemplar per nummer och utgavs under åren 1942-1945.

Annons

Tillägg: Bilden på Nordens Frihet-märket är taget Raphael Saulus/WikimediaCommons

Intresserad av INFORMATIONSKRIG & SÄKERHETSPOLITIK? Missa inte succén Podd 72!. Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

Annons

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

Annons

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar


Patrik Oksanen

patrik.oksanen@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan