Annons

Annons

Annons

Alnö

Hon fann sin pappa efter 20 år – återförenades med sin familj i Indien: "Då kom tårarna"

Hon kom till Sverige som treåring. Mer än 20 år senare fick hon kontakt med sin biologiska familj igen. Nu har Mandakini Andersson, 26, rest tillbaka till sina rötter.

Mandakini adopterades från ett barnhem i provinsen Orissa, en av Indiens mest utsatta delar. Sedan dess har hon bott på Alnö utanför Sundsvall. Sommaren 2012 fick hon ett meddelande på Facebook från en indisk man vid namn Manoj Nayak som påstod sig ha bott på samma barnhem som Mandakini.

– Han sa att hans mamma hade tagit hand om mig. När han visade mig en kopia av ett foto som jag själv hade hemma så förstod jag att han talade sanning, säger hon.

Genom adoptionspapperen visste hon att hennes mamma hade gått bort vid förlossningen och att hon blivit bortlämnad till ett barnhem av sin pappa. Via Manoj fick Mandakini kontakt med sin pappa och fick reda på att hon hade sex äldre systrar.

Annons

– Det kom som en chock. Det tog ett par dagar innan jag kunde smälta allt, säger Mandakini.

Annons

Hon fick även chansen att för första gången se sin pappa på bild.

– Jag tittade på bilden på pappa och brast i gråt. Han var så lik mig. Det var overkligt men jag kände lättnad. Då tänkte jag "Det där är min pappa", säger hon.

Fyra år efter att de fick kontakt reste Mandakini tillbaka till Indien tillsammans med sin sambo Henrik.

– Vi träffade pappa, hans nya fru och mina två äldsta systrar på hotellet. Det var en otrolig känsla, säger hon.

När hon kramade om sina systrar kunde hon inte hålla tillbaka känslorna.

– Då kom tårarna och jag tänkte på hur länge de har väntat på det ögonblicket. Efter fyra år tvivlade de på att jag någonsin skulle komma. Det var ett magiskt ögonblick, säger hon.

Mer läsning: Louise gjorde film om sin cancer: "Hoppas den kan betyda något för andra unga som fått samma besked"

Mandakini berättar om den samhörighet hon kände när hon mötte delar av sin familj på hotellet.

– Vi alla var så lika varandra. Det kändes så naturligt och jag kände att det här är min familj, säger hon och fortsätter;

– Jag kände mig välkommen, trygg och saknad och tänkte på hur tufft det måste ha varit för dem. Så svårt att lämna bort någon man håller så kär, säger hon.

Samtidigt berördes Mandakini och Henrik av den utbredda fattigdomen de såg i landet.

– Det gjorde ont i hjärtat att se. Både barn och vuxna tiggde vid bilar och försökte sälja småsaker. De försökte bara få mat över dagen. Jag insåg snabbt att jag är otroligt tacksam över det liv jag lever i Sverige. Det är grymt vad orättvist livet är, säger hon.

Annons

Annons

Under resan besökte Mandakini byn hon föddes i och där familjen och släkten fortfarande bor. En bilresa som tog sex timmar.

– Det var en häftig upplevelse längs vägen. Det var magiskt vackert och kändes som en helt annan värld, säger hon.

I byn togs Mandakini och Henrik emot med öppna armar och hamnade genast i centrum.

– Min familj är troende och i deras heliga skrift finns en historia om en mamma som dog vid förlossningen och dottern blev bortlämnad men återvände flera år senare. De tror att det är guds vilja att jag kom tillbaka och det var nog därför så många kom för att se oss, säger hon.

Mer läsning: Daniel hittade sin biologiska mamma på nätet – efter 32 år

De välkomnades med en traditionsenlig ceremoni, tog emot gåvor och hälsade på Mandakinis fyra övriga systrar, farmor och släktingar.

– Det var helt otroligt och extremt välkomnande. De såg oss nästan som gudar, säger hon.

Ingen i Mandakinis familj pratar engelska vilket gjorde att Manoj fick tolka.

– Ord behövs inte alla gånger, ibland räcker det bara att se på varandra. När pappa bara såg på mig blev han lycklig och fullbordad, säger Mandakini och fortsätter;

– De tog beslutet att lämna bort mig för att jag skulle överleva. Annars hade jag aldrig haft det liv jag har i dag. Det var viktigt för mig att berätta att de inte ska känna ångest. Jag är evigt tacksam, säger hon.

Efter besöket tog Mandakini farväl av sin pappa. Ett ögonblick hon aldrig kommer att glömma.

Annons

– Jag tänkte att kanske är det första och sista gången jag träffar min pappa. Den här resan är absolut det bästa jag har gjort och jag skulle ha ångrat mig resten av mitt liv om jag inte hade åkt, säger hon.

Mer läsning: Elias föddes med cancer – i dag är han tre år och livet leker: "Dröjde flera år innan han fick träffa andra barn"

Annons

Fakta

Mandakini Andersson

Namn: Mandakini Andersson.

Ålder: 26 år.

Bor: Alnö, Sundsvall.

Familj: Sambo Henrik. Familj i Sverige: Mamma Eva och pappa Benny. Familj i Indien: Pappa Jalandar, Fru Jharana, systrarna Basanti, Bhagyabati, Suryakanti, Prasnabati, Nilakanti, Surekha.

Yrke: Butiksbiträde, nagelteknolog och makeup-artist.

Intressen: Film, musik, träna och umgås med sambo och vänner.

Ser: Fantasy, komedi och romantik.

Hör: All typ av musik.

Läser: Verklighetsbaserade böcker.

Mandakini om...

... Indien: "Jag är stolt över att jag kommer från Indien. Det är ett färgstarkt land! Kulturen, maten, naturen och djungeln är helt fantastisk. Men fattigdomen i landet var jobbig att se. På den korta tid jag var där insåg jag hur orättvist livet kan vara och att man ska prioritera, älska och ta vara på det man har".

... tio år: "Om tio år tror jag att har en egen familj och bor i ett fint hus. Jag kommer jobba med människor på något sätt. Jag kommer fortsätta ha kontakt med min familj i Indien och jag hoppas att jag åker tillbaka och träffar dom igen."

Annons

Inbäddat innehåll

Mandakini är nu åter i Sundsvall efter en elva dagar lång vistelse i Indien.

Mandakinis familj och många i byn är troende och i deras heliga skrift finns en historia om en mamma som dog vid förlossningen och dottern blev bortlämnad men återvände flera år senare. "De tror att det är guds vilja att jag kom tillbaka och det var nog därför så många kom för att se oss", säger hon.

Annons

Mandakini och hennes sambo Henrik fick chansen att träffa alla Mandakinis systrar.

Många i byn slöt upp för att se Mandakini återförenas med sin familj.

Det blev ett känslomässigt farväl för Mandakini och hennes pappa: "Jag tänkte att kanske är det första och sista gången jag träffar min pappa", säger Mandakini.

Under resan återvände Mandakini till den by hon föddes i.


Josefine Karlsson

josefine.karlsson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan