Annons

Annons

Annons

Östersund

Elever på Storsjögymnasiet ska göra dokumentär film om flyktingkatastrofen

Elever och lärare från Storsjögymnasiet reser på onsdag ner till den Grekiska ön Lesbos. Där ska de göra en dokumentärfilm om flyktingkatastrofen och elevernas upplevelser.
– Istället för att åka till en plats där historien redan har skett kommer vi åka till en plats där historia sker, säger Anna Lundberg, en av eleverna.

Från vänster: Oscar Görhagen, Patrik Karlsson, Linus Jönsson, Charlotta Söderbom, Anna Lundberg, Alee Farrohi, Sara Von Platen. Foto: William Falk

Bild:

Fyra elever och tre lärare från Storsjögymnasiet kommer på onsdag nästa vecka resa ned till Lesbos. Den grekiska ön är, för de flesta flyktingar från Syrien, den första kontakten med Europa. Resultatet av resan ska bli en dokumentärfilm om volontärernas upplevelser och flyktingarnas situation på ön. Förberedelserna för eleverna och lärarna handlar om att försöka förstå konflikten och kontakta hjälporganisationer på ön.

Annons

– Förberedelserna handlar mycket om research. Vi måste få en förståelse för konflikten i Syrien. Vi försöker träffas så ofta som möjligt efter skolan men det är svårt att förbereda sig, man vet inte riktigt vad som väntar, säger Oscar Görhagen och Anna Lundberg, två av eleverna som ska göra filmen.

Annons

Filmen kommer att utgå från skillnaderna mellan livet på ön för hjälparbetare och flyktingar och elevernas liv hemma i Sverige.

– Vi kommer jobba med kontraster. Vårat liv jämfört med deras. Vi vill väcka frågor hos ungdomar. Vi är trots allt framtiden. Vi ungdomar borde bry oss mer än vad vi gör, säger Anna Lundberg

Att välja vad som ska få vara med i filmen och att situationen på ön nere kan förändras snabbt tror eleverna kommer vara de stora utmaningarna väl i Grekland.

– Hur mycket vi än planerar här så kan allt, över en natt, förändras när vi kommer ned. Det kommer också bli svårt att välja vad och vilka som ska vara med i filmen. Hitta en tydlig vinkel, säger Sara Von Platen och Linus Jönsson, två av eleverna som ska göra filmen.

När filmen är klar ska den inte bara visas på Storsjögymnasiet, förhoppningen är att den ska visas på gymnasieskolor i hela landet.

– Vi har redan nu lite kontakt med skolor i Stockholm. Grundtanken är att filmen ska till andra gymnasieskolor. Filmen är skapad av ungdomar med deras språk och retorik för sina jämnåriga. Det kan inte vuxna göra, säger Alee Farrohi, en av lärarna som ska åka till ön.

Flyktingfrågan är som bekant en het fråga i Sverige och som väcker mycket känslor oavsett vart man står. Alee Farrohi vill understryka att filmen inte kommer ha något politiskt syfte.

– Vi är väldigt noga med att eleverna ska berätta det de ser. Tanken är inte att skolan ska predika. Det här är ett journalistiskt arbete. Eleverna ska vara objektiva och professionella.


Joar Plunger

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan