Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Dags att renovera fönstren? Här får du proffsens bästa tips

Den här sommaren ska det bli av – torpets fönster ska renoveras. Att göra jobbet själv är inte svårt, bara man är försiktig och har rätt verktyg. Här är proffsens bästa tips!

Staffan af Kleen på Kulturhantverkarna i Stockholm med en nyrenoverad fönsterbåge och en gammal skruttig.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Semestern är räddad - äntligen dags att hugga i med fönsterrenoveringen. Kanske blir det rentav meditativt att stå i skuggan och skrapa fönster och lyssna på radio, glömma bekymren och gå upp i hantverket.

– Den normalhändige grejar en fönsterrenovering, men känner man sig osäker kan man gå en kurs, tipsar Staffan af Kleen som jobbar på Kulturhantverkarna i Stockholm och har renoverat fönster på heltid i tio år - i kyrkor, hembygdsgårdar och torp.

Staffan är en byggnadsvårdare som jobbar med klassiska hantverksmaterial. Modern fönsterfärg och plastkitt ger han inte mycket för.

– Linoljefärgen låter träet andas medan modern plastfärg lägger sig som ett lock utanpå träet, som kan ruttna och behöva bytas ut. Dessutom känns det mer gediget att arbeta med naturliga material med så liten miljöpåverkan som möjligt, säger han.

Annons

Annons

Linoljefärgen kan behöva underhållas snabbare än plastfärgen - men å andra sidan är underhållet mycket lättare eftersom man inte behöver skrapa bort all den äldre färgen utan bara måla ett nytt lager.

Innan du sätter igång bör du kolla statusen på fönstren för att avgöra vad som behöver göras. Är delar av träet murket och behöver bytas ut kan du låta en snickare fixa det.

– Skrapa på fönsterbågen tills du kommer ned till rent friskt trä, säger Staffan.

Finns det trasiga glasrutor - eller om de spricker under arbetets gång - försök att ersätta dem med likadant glas.

– Sätter man in en modern glasruta i ett fönster som annars har gammalt glas så ser det jättekonstigt ut. Ofta ser man det inte förrän man sätter upp fönsterbågen, säger Staffan Af Kleen.

Behöver du inte anlita glasmästare eller snickare är det bara att plocka ned fönsterbågen, tvinna fast den på lagom höga bockar och sätta igång! (TT)

Anna Bratt

Allt en fönsterrenoverare behöver. Det är inga dyra verktyg eller material - linolja och linoljefärg håller dessutom mycket länge om inte allt går åt. Kittlampan är dyr, men du kan hyra en i fackhandeln för någon hundring.

Skrapa av all löst sittande färg med en skrapa.

Använd en kittlampa för att värma upp kittet.

Sätt nytt kitt.

Annons

Så gör du, steg för steg

1. Skruva bort beslagen och lägg dem i linoljesåpa eller tallsåpa i något dygn, putsa dem rena. Skrapa av all löst sittande färg med en skrapa. Sandpappra så ytan blir jämn. Borsta bort allt skräp.

Annons

2. Använd en kittlampa för att värma upp kittet. Lampor finns att hyra för några hundringar. När kittet är mjukt - det tar mellan 30 sekunder och två minuter - dra bort det med en skrapa.

3. Om något stift sitter snett eller sticker upp - dra ut det med en tång.

4. Olja in falsen med ren linolja eller hälften linolja och hälften balsamterpentin. Oljan ska vara ren och fin, kokt och kallpressad. Staffan använder en rund pensel och snurrar lite på den medan han penslar. Det är bara falsen som ska oljas - försök att inte få olja på resten av fönsterbågen.

5. Sätt i nya stift - de köps som koppartråd med markeringar där man kan vika. Slå i stiftet med en hammare och vicka på koppartråden tills den lossnar. Vicka fram och tillbaka längs med glasytan och inte uppåt och nedåt - då böjs stiften åt fel håll.

6. Sätt nytt kitt. Knåda det i handen en stund, rulla ut en korv och lägg den mot kanten av fönsterglaset. Använd en kittkniv för att få till en bra vinkel mellan glaset och kanten på falsen. Dra hela vägen och tryck till i hörnet. Jämna till med fingret. Blir det fel - ta bort och gör om!

7. Rengör glasrutan närmast kittet med extra starkt fönsterputs för att ta bort fett. En renlärig byggnadsvårdare strör ut krita och borstar bort.

8. Måla tunt med linoljefärg för utomhusbruk på kittet och en till två millimeter ut på glaset.
Måla resten av bågen tunt två eller tre strykningar. Låt torka ett till två dygn mellan varje strykning. Sätt tillbaka beslagen.

Annons

--

Staffans no-no:s

*Kittspruta med silikonkitt i stället för linoljekitt.

*Smörkniv i stället för kittkniv.

*Plastfärg i stället för linoljefärg.

*Varmluftspistol i stället för kittlampa.

*Syntetpensel i stället för svinborstpensel.

--

Välj nivå

Annons

• Har du annat för dig i sommar men inser att fönstren egentligen borde ses över - olja in falsen med linolja så klarar de sig till nästa sommar.

• Vill du lägga lite jobb, men bara lite: olja in falsen, putsa lite, lägg nytt kitt där det gamla har lossnat. Du kan lägga en helt ny sträng med kitt om du vill, och kitta in det gamla under. Nu klarar sig fönstren några år.

• Vill du lägga lite tid och få ett hållbart resultat följer du instruktionerna i steg för steg-guiden här intill.

• Är du riktigt noga och vill ha perfekta fönster i nyskick tar du ur glasrutorna, skrapar bort all färg så att hela bågen blir trären, sandpapprar, oljar eller shellackar falsarna, lägger i en tunn sträng tryckkitt, trycker fast rutan, sätter nya stift, lägger på kitt, målar hela fönstret och kittet två eller tre gånger.

--

Tips!

• Knåda linoljekittet ordentligt, gärna tio minuter, då blir det lätt att jobba med och lägger sig i ett jämnt lager. Om kittet är för blött och kladdigt, knåda det en stund i en trasa eller tillsätt mer krita. Är det för torrt, tillsätt mer linolja.

• Se till att ha en bra kittkniv. En spackel, ett gammalt stämjärn eller en smörkniv kommer inte göra jobbet bra.

• Du kan sätta tillbaka fönsterbågen efter den första strykningen om du vill och stryka på de andra färglagren när bågen sitter på plats i karmen. Låt fönstret stå på glänt - om du måste stänga kan du talka insidan av karmen, då torkar inte fönstret fast.

Annons

• Kom ihåg att linoljetrasor kan självantända! Lägg dem i vatten när du är klar.

• Linoljekitt kan frysas och värmas i mikron.

• Hinner du inte måla bågen direkt när du kittat, lägg lite vitpeppar på kittet så äter inte fåglarna upp det.

--

Om du tar hand om din pensel så håller den länge.

Annons

Vårda din pensel

• En fin välskött pensel håller länge. Till fönsterrenovering passar styva penslar av svinborst eller blandborst.

• Penseln kan stå i rå linolja för jämnan när du inte använder den, men minst ett dygn innan användning - då sväller borsten så att penseln inte fäller.

• När det är dags för målning, ta upp penseln och torka av den mot ett papper.

• Låt den stå i rå linolja mellan strykningarna.

• När du målat färdigt, rengör penseln med såpa och vatten.

--

Plastfärg eller linoljefärg?

Är fönsterbågen målad med plastfärg sedan tidigare och ska målas om med linoljefärg måste du ta bort alla färgrester - är den tidigare målad med linoljefärg eller akryloljefärg räcker det med att skrapa bort det som sitter löst.

Är du osäker på vilken färg som använts? Är färgen krackelerad i stora sprickor och lossnar i sega sjok är det plastfärg. Är den fint krackelerad och nöts bort snarare än spricker i flagor är det oljefärg.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy