Annons

Annons

Annons

Trav

Könsord och påhopp allt vanligare i travvärlden: "En spegling av samhället"

"Kass", "Fullblodsidiot", könsord: språket på och kring de svenska travbanorna är hårt, inte minst i montéloppen, bland både män och kvinnor. Svensk Travsport menar att det är oacceptabelt men att en förändring inte kan komma uppifrån. "Det måste komma från alla som håller på", säger domarbasen Staffan Falk.

Bild: Niklas Larsson/Bildbyrån

"Du är så jävla KASS i sulkyn. Du kör som en fullblodsidiot"

"De skriver att jag är patetisk, att jag är dum i huvudet..."

Travvärlden är hård. I alla fall verbalt. Det senaste exemplet på hur attityden mellan kuskar, tränare och övriga på banorna i Sverige kan te sig var under satsningen på Ovikens travbana i helgen. 25 procent av kuskarna var kvinnor, en ovanligt hög andel, och det slutade i bråk.

Annons

Kusken Maria Lindell kallades för ett grovt könsord med tillhörande svordom av en manlig kollega i ett av loppen. Hon var rejält upprörd när hon mötte Sporten efteråt men i den efterföljande diskussionen framkom att det inte hör till ovanligheterna.

Annons

– Det var i stridens hetta. Det var inte så illa ment. Och du skulle sett hur hon körde galet vid flera tillfällen, sade den manlige kusken efteråt.

Övertrampet straffades med böter om 500 kronor. Många av de som kommenterat händelsen i sociala medier och i andra kanaler vittnar om att det inte är ovanligt att tonen på travbanorna är hård, bland både män och kvinnor. Och inte bara på banorna och kring tävlingar utan generellt.

– Inom all sport är det lite hårda ord i stridens hetta, det kommer vi nog inte ifrån. Sen tycker jag att man ska välja sina ord, jag tycker inte man får säga vad som helst bara för det, säger Staffan Falk, domarbas på Svensk Travsport.

Han menar att Svensk Travsport jobbar hårt för att befästa stabila värdegrunder och språkbruket är en av de saker som ingår där. Han är medveten om hur situationen ser ut och att det i dagsläget är många som upplever att det är ett tuffare klimat för kvinnor och flickor att komma in i än för män.

– Det har varit en mansdominerad värld men det håller på att ändra sig. Om en inte all för lång framtid är det fler kvinnor som håller på. Det ser man i stallen. Jag tror det kommer svänga över och då blir det kanske lika tufft för alla. För tillfället kan det kanske vara lite tuffare för tjejerna, säger Staffan Falk.

Men det är inte enbart män som utsätter andra kuskar för verbala påhopp. Även bland kvinnorna är jargongen hård, vilket syns på de anmälningar som kommer in, vilka ofta rör de kvinnodominerade montéloppen.

– De som uppmärksammat oss (på problemet) är de kvinnliga kuskarna och ofta då i montéloppen där man säger otrevliga saker rätt så ofta. I montéloppen är det ofta tjejer mot tjejer i 20 till 40-årsåldern. Där har jag fått till mig att man måste ta tag i det. Vissa har sagt att man knappt vill köra, säger Staffan Falk och fortsätter:

Annons

Annons

– Annars, i vanliga travlopp, är det här nog första gången jag har stött på något i de här ordalagen, säger han och syftar till helgens händelser i Oviken.

För Staffan Falk och för Svensk Travsport är språkbruket en del av att få alla att känna sig hemma. Falk säger att "Det är det sämsta som finns om inte alla kan känna sig välkomna" och att arbetet med värdegrunderna ska intensifieras i höst.

– Vi måste jobba mer med det här. Men ska det göra någon verkan måste det komma underifrån. När det gäller värdefrågor måste det komma från alla som håller på. Vi kan inte bara sätta ut böter utan att alla ställer sig bakom det och fördömer sådant beteende. Det är nog enda sättet att komma till rätta med det.

– Vi måste visa att vi inte tolererar sånt här i vår sport. Vi måste visa att det är nolltolerans för den typen av språkbruk, fortsätter han.

Alla måste dra åt samma håll alltså. Falk har ett förflutet inom skolvärlden och ser att samma problem med respektlöst beteende finns där.

– Hora fanns inte i vokabuläret hos en annan men vi är en spegling av samhället i stort. På gott och ont, säger han och fortsätter:

– Det klart det blir jobbigt när sådant här tar fokus från andra saker man vill jobba med men man får inte förtröttas i det man jobbar med. Jag vill jobba för allas lika värde. Man måste stå upp för det och droppen urholkar stenen. Om alla står upp för det kommer det säkert att ge sig över tid men det kräver att alla jobbar i rätt riktning och tar i det så att man inte bara sopar under mattan.

Det är inte heller bara inne på banan som det skriks och skälls emellanåt. Kuskar som Björn Goop och Jenny Brunzell har också utsatts för trakasserier via telefon, då av åskådare och spelare.

Annons

– De skriver att jag är patetisk, att jag är dum i huvudet, att det var årets sämsta ritt, och sådana saker. Det är inga direkta hot, men det är trakasserier och mer kränkande saker, sa Jenny Brunzell till Trav365 i november förra året.

Annons

Den typen av trakasserier hör dock inte till vanligheterna. I alla fall är det inget som Staffan Falk har fått på sitt bord.

– Till min känndedom har det inte kommit så mycket. Men när det gäller idrott och spel om pengar har det alltid förekommit att man fått ta emot en massa ilska, säger han och menar att det har blivit svårare att komma till rätta med problemen i dagens digitala samhälle.

– Förr var det lättare för då var det på banan, då skrek man från publikplats. Nu hänger det med för länge när det är både via SMS och Facebook och allt sånt där. Det ligger kvar, säger han.

LÄS MER:

Tjejerna i fokus på travet – då hände det: "Han skrek fittjävel åt mig"

Nervös debut under travfesten: "Om någon skäller får jag väl skälla tillbaka"


Lisa Johansson

063-16 16 32
lisa.johansson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan