Annons

Annons

Annons

Östersund

Uteservering i Östersund nekas servera alkohol efter midnatt: "Vi är orättvist behandlade"

Gamla Teatern vill utöka sitt serveringstillstånd på utomhusserveringen med en timme under sommaren men kammarrätten avslår restaurangens ansökan, trots att man tidigare år haft tillstånd till 01.00.
– Vi känner oss orättvist behandlade, säger Sandra Weman, hotellchef.

Bild: Emma Rodling

Socialnämnden avslog i våras Gamla Teaterns ansökan om utökat serveringstillstånd för sommarperioden, från den ordinarie tiden 24.00 till 01.00, trots att restaurangen under de senate åtta åren haft öppet en timme extra sommartid. Den huvudsakliga motiveringen var att polismyndigheten avrådde det med hänsyn för ordnings- och närboendestörningar samt att människor tenderar att dröja sig kvar på platsen vid en förlängning av serveringstiden.

Ärendet har sedan prövats först i förvaltningsrätten och nu senast i kammarätten, där det också blir avslag. I domen hänvisar man till ett tillsynsprotokoll från den 28 maj 2014, nästan en månad efter det att de nuvarande ägarna tillträtt. Under tillsynsbesöket noterade kommunens tjänstemän flera brister, bland annat att några män stod och kissade i nära anslutning till toalettingången och att det låg spya utanför entrén.

Annons

Annons

– Det var ett snedsteg från oss, vi brast i rutinerna. Men det är två år sedan, vi var helt färska och hade knappt varit i drift i en månad, säger Sandra Weman, hotellchef på Gamla Teatern.

Hon berättar att man gjort en rad åtgärder sedan dess, både i anslutning till händelsen 2014 men också nu inför sommaren.

– Bland annat har vi spärrat av en av ingångarna, den mot Thomeégränd, så att vi hela tiden har koll på vilka som rör sig in och ut i serveringen. Sen har vi entrévärd varje kväll och ordningsvakter på helgerna vid behov. Vi har också infört åldersgräns från klockan 22.00 på kvällarna.

Ändringarna till trots, något utökat serveringstillstånd ser det inte ut att bli. Maria Stenlund på socialförvaltningen i Östersund har handlagt ansökan.

– Jag vill inte kommentera ett enskilt ärende, men generellt kan man säga att den senaste serveringstiden för uteserveringar i staden är 24.00 och den bedömningen görs mycket på inrådan av polismyndigheten. Sen utreder man givetvis enskilda fall, säger hon.

Bortsett från anmärkningarna under kvällen i maj 2014 har det i samtliga av kommunens tillsynsprotokoll angetts att ordningen på serveringen för hotellet varit god.

Bebyggelsen runt omkring uteserveringen utgörs av kontor och studentbostäder.

– Vi har aldrig haft ett klagomål från någon granne gällande störningar, säger Sandra Weman.

Annons

Även de tidigare ägarna av Gamla Teaterns restaurangverksamhet fick avslag av socialnämnden, men den gången beviljades tillståndet i förvaltningsrätten.

Annons

Nu gör de nya ägarna ett sista försök med att överklaga i högsta förvaltningsdomstolen.

– Vi känner oss orättvist behandlade. Det är så stor efterfrågan att det är motiverat för oss att ha öppet en timme extra på sommaren. Sedan kan människor som vill vidare i natten gå på andra ställen, vi har inget behov av att ha öppet längre än till 01.00, säger Sandra Weman.


Robin Ulestam

063-16 16 45
robin.ulestam@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan