Annons

Annons

Annons

Golf

Krönika: Dags att Stenson kliver fram, avgör The Open och blir historisk – han är i zonen nu

Jag följde Henrik Stenson på hans andrarond i British Open. Det var en njutning. Svensken gick sex under par och skuggar ledande Phil Mickelson.

Frågan alla ställer sig efter 36 hål av 72 blir därför: Är det dags för en Major nu, Stenson? Vi har väntat så.

Svensk golfs främsta spelare står i en klass för sig. Hon heter Annika Sörenstam och vann tio Majors. Dit når aldrig Henrik Stenson. Men han har goda möjligheter att skriva historia ändå. Kanske redan i helgen, för hans andrarond på Royal Troon var någonting i hästväg.

Visserligen gick Phil Mickelson åtta under par under första rundan, men Stensons 65:a under fredagen klarades under tuffare väderlek. Stenson är het. Han verkar säker. Svensken kan ta en Major som förste blå-gule manlige golfare och skriva in sig i historieböckerna.

Nu är det förstås 36 hål kvar – halva tävlingen, men det självförtroende och den pondus med vilken Henrik Stenson spelade under fredagen imponerade.

Annons

Royal Troon är till att börja med enkel, men på sista nio hålen en utmaning även för de bästa golfarna i världen. Det vimlar av bunkrar. Ingen slår bättre bunkerslag än Stenson. Möjligen undantaget Zack Johnson, som gick i samma boll som svensken på andra varvet.

Annons

Phil Mickelson var i den så kallade zonen i torsdags. Under fredagen var han mer mänsklig. Åtta under par första varvet blev "bara" totalt tio under inför lördagen.

Henrik Stenson gick en annan väg. Inledde med tre under och ytterligare sex bättre än par på fredagen – totalt minus nio.

Duon står i viss särklass, men givetvis kan allt hända – halva The Open återstår.

Phil Mickelson är 46 år, kan se tillbaka på fem Major–segrar, varav en i The Open 2013. Rutin när det börjar dra ihop sig är ofta guld värd.

Henrik Stenson har ingen Major, men luktade på guldkonfekten samma år som Mickelson vann The Open 2013 som tvåa och vill inget hellre än vinna.

Jag älskar att se Stenson slå sina långa järnslag. Nästan likt en robot placerar han bollarna precis där han vill. Närspelet är en brist han haft, men som han jobbat enormt på inför i år. Nu ser det bättre ut.

Att det är svårt behöver vi inte tvivla på. Världsettan Jordan Spieth hankade sig vidare med knapp marginal, (+4) och är i nuläget 13 slag efter Stenson. Bubba Watson är lika långt efter fastän han hade fem birdies på sex hål i början av första rundan. Banan suger...

Nu börjar nervspelet. Trettiosex hål återstår. Jag unnar verkligen Henrik Stenson att få sätta pricken över I:et och ta den där Major–segern som för alltid gör honom till Sveriges främste manlige golfare.

Annons

Annons

Han är nära, Var i zonen på fredagen, men behöver fortsatt medgång för att lyckas, inte minst på green – slagen dit är han en mästare på.

Svenska Dagbladets Bragdguld ligger och vinkar på Stenson om han lyckas. Den medaljen är säkert mera värd än de 12,6 miljoner svenska kronor som väntar på segraren. Pengar som gräs har redan de golfare som spelar i den här divisionen. Här är äran viktigare.


Per Hansson

063-16 16 12
per.hansson@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan