Annons

Annons

Annons

Golf

Stenson historisk – vann British Open

Henrik Stenson vann British Open.
Svensken – som därmed blev historisk som första svenska herrsegrare i en majortävling – svarade för en imponerande avslutning och vann med tre slag före Phil Mickelson, USA.

Klockan 15.35 gick den svenske världssexan ut i ledarboll med femfaldige majorvinnaren Phil Mickelson.

Stenson hade ett slags ledning efter de första tre dagarnas jämna spel (68–65-68), på sammanlagt tolv under par.

– Det blir tufft, men jag ser fram emot det, sade Stenson inför söndagens avslutning.

Och tufft blev det. Att ha en ledning i en av de klassiska majorturneringarna under den sista dagens spel har knäckt storspelare förr. Och svenska herrspelare som har tappat ledningen på slutet finns det gott om.

Annons

Annons

Så när Stenson inledde söndagens runda på Royal Troon med bogey på det första hålet, samtidigt som Mickelson gjorde birdie, var Stenson plötsligt ett slag bakom.

Det har vilat en förbannelse över svenska herrgolfare och sportens fyra stortävlingar. Det har som bäst blivit fyra andraplatser. Stenson kom själv tvåa i just British Open 2013.

Vem som vann den gången? Phil Mickelson, som avslutade med fyra birdies på de sex sista hålen.

Skulle historien upprepa sig? Skulle ännu en svensk golfdröm gå om intet?

Stenson behöll lugnet och svarade med birdie på andra, tredje, fjärde och sjätte hålet. Mickelson gjorde eagle, två under par, på fjärde och birdie på sjätte. Stenson gjorde ännu en birdie på åttonde och övertog ledningen. Det blev birdie även på tionde, så ock för Mickelson. När Stenson för en gångs skull svajade på elfte, med bogey som resultat, var det absolut jämnt igen.

Men så kom det svenska vinnarrycket – imponerande långputtar på 14:e och 15:e hålet gav två birdies och en tvåslagsledning.

Den här gången mäktade Mickelson inte med en magisk upphämtning – samtidigt som Stenson klarade sig ur ett utsatt läge på det 16:e hålet.

Den 40-årige svensken – som 2013 blev historisk som den första golfaren i världen vinna både PGA-tourens slutspel och Europatourens penningliga samma år – har nu även skrivit svensk golfhistoria.

Annons

http://tt.se/media/image/79F5244CABAD42629553FE341208D1FC

Annons

Henrik Stenson – svensk herrgolfs första majorvinnare.

Peter Morrison/AP/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan