LÄS MER: Nya asyllagen skapar oro för Mazen – familjen kan bli kvar i Syrien
I september 2013 beslutade Migrationsverket att alla syrier som kom till Sverige skulle få permanent uppehållstillstånd eftersom situationen i Syrien inte såg ut att förbättras. Med beslutet blev Sverige först i EU med att ompröva situationen i Syrien. För de syrier som kom till Sverige innebar beslutet att de fick rätt att ta hit sina familjer.
Men i mitten av juni klubbade riksdagen med stöd av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna igenom en skärpt asyllag som ska gälla i tre år. Permanenta uppehållstillstånd ersätts med tillfälliga och familjeåterförening blir betydligt svårare. Lagen har kritiserats från flera håll, bland annat Röda korset som driver kampanjen ”Riv lagen inte familjer”.
Annons
Annons

Irene Fregelin och Amjad Abu Leil i Röda korsets lokaler på asylboendet i Grytan.
Bild: Per Arnsäter
LÄS MER: Kalle Olsson (S): ”Människor kommer att hamna i kläm, det är därför det är så svårt”
Irene Fregelin är aktiv i Röda korset i Östersund. Hon var med i slutet av 2012 när de första flyktingarna kom till asylboendet i Grytan. Hon har sett vad det kan innebära att få återförenas med sin familj.
– Man blir hel, då kan vi prata om integration. Men om make eller maka och barn är kvar i kriget blir det jättesvårt, säger hon.
Irene Fregelin ser flera problem med den nya lagen. I många fall har någon i familjen, oftast mannen, gjort den farliga resan över Medelhavet för att sedan kunna ta sin familj till Sverige den lagliga vägen. Men nu befarar Irene Fregelin att fler liv kommer att riskeras.
– Barnen straffas, de har ju rätt att vara med sina föräldrar. Det är inte rimligt att man inte kan hjälpa hela familjen, säger hon.
Regeringen har motiverat den nya lagen med att Sverige måste minska antalet asylsökande och förbättra mottagandet.
– I min värld klarar Sverige mer. Tillsammans med Tyskland har vi tagit emot flest flyktingar. Men problemet är att många andra länder inte har tagit sitt fulla ansvar, säger Irene Fregelin.
Annons
Hon tror dock inte att fler länder kommer att ta emot fler krigsflyktingar bara för att Sverige har skärpt sina asyllagar. Hon vill att Sverige ska gå före och visa vägen med en generös lag, även om det kostar.
Annons
– Man pratar om en lag men glömmer att det är människor av kött och blod, säger hon.
Irene Fregelin berättar att det är många som är stressade och oroliga. Flera har sagt att de hellre åker tillbaka till kriget än stannar i Sverige utan sin familj. Hon berättar att Röda korset kommer att följa upp och bevaka konsekvenserna av den nya lagen.
Hennes kollega Amjad Abu Leil är själv asylsökande flykting från Syrien. Han var aktiv i Röda korset redan i hemlandet och sedan han kom till Sverige och Grytan för snart ett år sedan har han engagerat sig lokalt. Han berättar att många med honom valde att fly till Sverige just för det permanenta uppehållstillståndet. När lagen nu ändrats försätter det många, inklusive honom själv, i en otrygg situation.
– Jag kom till Sverige för att starta ett nytt liv i ett fritt och stabilt land. Med permanent uppehållstillstånd behöver jag inte oroa mig för framtiden. Men nu kommer oron, måste jag åka tillbaka om några år?
Amjad Abu Leil har snart väntat i ett år på sitt asylbeslut. Kvar i södra Damaskus i Syrien har han pappa, syster och bror. Hans mamma gick bort i början av kriget.
– Jag vet hur det är att förlora någon man älskar, säger Amjad Abu Leil.

Amjad Abu Leil kommer från Syrien där han studerade psykologi och engagerade sig i Röda korset innan han flydde till Sverige.
Bild: Per Arnsäter
Annons
Han har försökt att få besked från Migrationsverket hur den nya lagen kommer att påverka honom. Men han säger att Migrationsverket knappt verkar veta själva vad som gäller.
– Det skulle minska stressen om Migrationsverket själva kom och berättade om lagen och vad den innebär, säger han.
Amjad Abu Leil studerade psykologi i Syrien och han skulle gärna fortsätta med en master i Sverige. Men om han får 13 månader eller tre års uppehållstillstånd känner han sig tvungen att försöka arbeta direkt för att stödja pappan och syskonen i Syrien ekonomiskt.
Annons
– Det blir ett kortsiktigt tänk, säger han.
---------------

Irene Fregelin är engagerad i Röda korset i Östersund.
Bild: Per Arnsäter