Annons

Annons

Annons

Annons

Västernorrlands län

Nyutbildad polis från Västernorrland placeras mot sin vilja i Skåne – väljer att sluta som polis

En färdigutbildad polis från länet med familj och barn vill jobba i Västernorrland. I stället placeras polisen i Malmö och väljer därför att sluta. Samtidigt råder en akut polisbrist i stora delar av landet.

Antalet sökande har minskat till polisutbildningen och till kursstarten i januari 2016 lyckades man bara fylla 257 av 300 platser. Det finns lediga polistjänster överallt i landet och så även i Västernorrland.

Inbäddat innehåll

Läs också: Ensamstående med fyra barn fixar inte 40 mils pendling – går tillbaka till sjukskötersketjänst

Annons

En färdigutbildad polis kan efter avslutad aspiranttjänstgöring ändå bara önska var han eller hon vill arbeta, och riskerar i slutändan att bli placerad var som helst. Det tas ingen hänsyn till småbarn, skolor, förskolor eller social situation.

Annons

– Det här är ett problem. Meningen är väl att locka folk att bli poliser där man kommer ifrån och att man stannar där man har lokalkännedom, säger Carina Ytterström, ordförande i Polisförbundet Västernorrland.

En nyutbildad polis från Västernorrland med familj och barn placeras i Malmö, och tvingas därför sluta som polis, eftersom det inte fungerar med hans sociala situation.

Bild: Daniel Gustafsson

I stället är det bland annat ett personlighetstest med poängbedömning som avgör om man som färdigutbildad polis får sitt förstaval, andraval eller en plats som blivit över.

Läs också: Antalet utandningsprov minskar dramatiskt – 2012 testades tre gånger så många förare

Carina Ytterström bekräftar att en manlig polis i länet precis blev klar med sin utbildning, men ändå placeras han mot sin vilja i Skåne.

– Han kan inte flytta till Malmö. Herregud, han har familj och barn och vi har brist på poliser här. Låt honom få stanna här, men i stället så slutar han, eftersom det är omöjligt att flytta, säger Carina Ytterström.

Hur ser du på det?

– Det är för jävligt. Härifrån polisområdet försöker de göra så att han ska få stanna, men hittills har man fått nej. Då har du alltså en färdigutbildad arbetslös polis. Det är inte klokt, säger Carina Ytterström.

Annons

Annons

Läs också: Allt fler polisutredningar läggs på hög i Västernorrland – 3 748 ärenden oredovisade

Kenneth Bergquist, ställföreträdande polisområdeschef Västernorrland, berättar att tidigare hade polisen en mer decentraliserad rekrytering.

– Men nu är den väldigt centraliserad. Jag är inte helt nöjd med nuvarande rekryteringsförfarande och det är jag inte ensam om i myndigheten, säger Kenneth Bergquist.

Hur är du inte nöjd?

– Jag skulle vilja att man hade större chans att påverka rekryteringen på lokal nivå, säger Kenneth Bergquist.

Läs också: Sommarbemanning på polisen – så många patruller finns i Västernorrland: "Vi är för få poliser"

Samtidigt pekar han på att det även finns fördelar, eftersom det är ett rättvist system där man tar hänsyn till vilka vitsord man får.

– Problemet är hur vi ska hantera de polisområden som inte får poliser i tillräcklig omfattning och här måste vi vara solidariska. Vi sprider ut poliser så att "kärlen" är ungefär jämnfyllda med hänsyn befolkning och belastning. Men vill man hit upp till nord så kommer man förr eller senare hit, även om det kan ske via omvägar, säger Kenneth Bergquist.


Ove Öst

060–19 72 77
ove.ost@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan