Annons

Annons

Annons

Annons

Undersåker

Två medaljer för hemmalöpare i början på Fjällmaraton-veckan: "Van att trampa myr"

Fjällmaraton-veckan inleddes i helgen med en jämtländsk seger på herrsidan och tredjeplats på damsidan bland de 660 deltagande i Salomon 27 k.

Löpsugna deltagare inför starten av Salomon 27 k i Ottosjö

Bild: Johannes Poignant

Under lördagen blåstes årets Fjällmaraton-vecka officiellt igång, med bland annat det omdöpta Salomon 27 k loppet. 660 löpare deltog och slog därför rekord gentemot fjolårets 500. Tävlingsledare Patrik Nordin kallar veckan en "löparfestival" med löpare som springer för prestige men också med allt fler som deltar för konceptet i sig.

- De kommer för att springa i naturen, ta en kopp kaffe och äta chokladboll, säger Nordin.

Namnet är nytt för året och grundat i det nya samarbetet med klädkedjan men loppet har sprungits sedan arrangemanget omvandlades från en helg till en hel vecka för tre år sedan.

Annons

Annons

-Det är ett bättre namn, det är ju faktiskt 27 kilometer dom springer och inte en halvmara, säger Nordin. För att inte nämna dess unika stigning på 1150 fjällhöjdmeter.

Loppets startade i Ottosjö och avslutades efter några timmars regniga förhållanden i Trillevallen, där vädret sprack upp i lagom tid för det välförtjänta after-run "hänget".

Prisutdelning för herrklassen i Salomon 27 k. André Jonsson på förstaplats, David Nilsson på andraplats och Joacim Lantz på tredjeplats

Bild: Johannes Poignant

Först in i mål i herrklassen var André Jonsson, Sportsgym SC, på tiden 2:02:17. En rutinerad löpare som har sprungit i det jämtländska fjällvädret sedan barnsben. Inte särskilt förvånande med tanke på hans topplaceringar under de föregående årens lopp.

- Den här segern, på nytt banrekord, bekräftar att jag har blivit bättre i år. Under loppet idag kändes det som att jag kunde ligga på hela tiden, säger Jonsson belåtet efter lördagens vinst.

Jonsson flyttade till den lilla byn Klocka i Duved med sin familj när han var fem och har sedan dess skapat sig rutin på fjället med både löparskor och skidor.

-Dels så finns det fantastiska träningsmöjligheter alldeles utanför dörren och sen så hade jag inte så mycket annat att göra, skriver Jonsson lite blygsamt om sina framgångar på sin blogg.

Hack i häl på Jonsson befann sig landslagslöparen David Nilsson, som kammade hem andra platsen med tiden 02:05:21. Efter honom placerade Joacim Lantz från Ockelbo SK sig med tiden 02:07:16. Lantz deltar i Fjällmaraton-veckan för tredje gången.

Annons

Prisutdelning för damklassen i Salomon 27 k. Ida Nilsson på förstaplats, Jennifer Asp på andraplats och Fanny Borgström på tredjeplats

Bild: Johannes Poignant

Annons

I damernas klass segrade erfarna Ida Nilsson, känd som banlöperska i landslaget, med tiden 02:24:17. Efter henne sprang Jennifer Asp in på en andraplats med tiden 02:25:40 och följdes i sin tur av hemmalöparen Fanny Borgström som sprang in sin tredjeplats på tiden 02:34:06.

Fanny Borgström från Duved var medveten om sitt tuffa motstånd i loppet efter att ha tävlat mot Ida förut och är därför mer än nöjd med loppets utdelning.

Det regniga vädret var inget som störde Duvedlöparen ute i spåret, bortsett från en försämrad utsikt uppe på fjället. Men att vara snabb vill hon tro är en fördel i den typen av förhållanden.

- Det måste ha vart lervälling för de som hamna långt bak. Då var de lättare för oss där fram, säger Borgström ödmjukt.

Som Jämtlandsbo är hon van att träna i fjällmiljön men trots rutin fick löperskan ett kraftigt migränanfall efter loppet.

- Jag är van att trampa myr, men glömde bort att dricka i det dåliga vädret, säger Borgström och klandrar sig själv lite lättsamt.

Nu laddar hon om batterierna inför helgens kommande maraton, där hon placerades sexa i fjol. I år hoppas hon kunna toppa det resultatet och förbättra sin tid på 4:47:20.

Att förbereda sig inför ett lopp på fjället handlar alltså om mer än att springa långt och detta ger de rutinerade lokala löparna en fördel i den fortsatta Fjällmaraton-veckan.


Louise Andersson

063-16 16 00
louise.andersson@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan