Annons

Annons

Annons

Annons

Åre

Fjällmaratonveckan – en etablerad löparfest i Södra Årefjällen

Fjällmaratonhelgen har blivit en hel vecka. Totalt är det åtta tävlingar och mer än 3 100 anmälda löpare. På lördag väntar den stora finalen – Axa Fjällmaraton.

– Det är roligt att vi till i år har etablerat att det är en hel vecka och många stannar två, tre eller fyra dagar längre och tar med sig hela familjen, säger arrangören Patrik Nordin.

Ett lemmeltåg av löpare innan de spridit ut sig på banan.

Bild: Anette Andersson

För 12 året i rad arrangeras Axa Fjällmaraton. Från början hette loppet Vértex Fjällmaraton, Vértex efter det latinska ordet topp/spets. Då gick banan på den klassiska Jämtlandstriangeln och 67 löpare tog sig i mål första året. Mycket vatten har runnit i fjällbäckarna sedan dess, men fortfarande är det naturupplevelsen, en tuff bana, hög service och familjär atmosfär som står centrum. Men en sak har de fått ge avkall på, länge bakade de alla kanelbullarna till matstationerna själva, men med över 3 000 anmälda löpare kommer bullarna nu från Åre bageri.

Annons

Lasse Collin plockar ihop efter Lundhags Minimaraton.

Bild: Emma Rodling

Annons

– Men chokladbollarna är fortfarande hemmagjorda. Jag tror det blir ungefär 2 000 stycken, säger Lasse Collin som jobbar med Fjällmaraton sedan flera år tillbaka.

Totalt är det runt 40 funktionärer som jobbar under Fjällmaratonveckan. Det är mycket som ska fixas, allt från att ställa i ordning det sista med banorna med skyltar och snitsling, förbereda och sköta matstationerna under loppen, köra överdragskläder och servera godsaker till löparna när de gått i mål.

En sen lunch innan det är dags att börja beta av den långa att-göra-listan innan nästa tävling under Fjällmaratonveckan. Från vänster: Johan Lidberg, Mattias Skantz, Markus Nyman och Patrik Nordin.

Bild: Emma Rodling

–Många återkommer varje år. Vi har till exempel familjen Knabäck från Stöde som kommer och hjälper till varje år. Och familjen Karlsson som har räddat oss många gånger genom att ställa upp i sista sekund. Förra året var det en som blev sjuk som skulle ha hand om en matstation, vi ringde till familjen Karlsson på fredagskvällen och de bara skrattade och sa att ”såklart vi ställer upp”, berättar Lasse Collin.

Fjällmaraton lockar många passionerade, oavsett om det är springande deltagare eller alla som jobbar och sliter bakom kulisserna.

Erik "Stuglöparn" Ottosson och Anders Burman är glada på fjället.

Bild: Anette Andersson

– För mig handlar det om att få se glädjen i deras ögon efter att de har fullföljt sin stora dröm, säger Lasse Collin.

Annons

Annons

Sedan 2006 har Fjällmaraton arrangerats i Södra Årefjällen. Sedan förra året ligger tävlingscentrumet i Trillevallen. Första tävlingshelgen, den 30–31 juli, arrangerades Salomon27K, Suunto Öppet Fjäll och Lundhags Minimaraton.

Elegant skyltat – Fjällmaratons signum.

Bild: Anette Andersson

– Salomon27K och Bydalen Fjällmaraton (som arrangeras 20 augusti i Bydalen) har egentligen de finaste banorna tycker jag, säger Lasse Collin.

Satsningen på den dryga halvmaran, Salomon27K har lett till att många löpare kommer redan helgen innan huvudloppet Axa Fjällmaraton och stannar hela veckan. I tisdags arrangerades dessutom Peak Performance Vertical K, en vertikal kilometer upp till Åreskutans topp, eller halva sträckan upp till Hummelstugan om man så vill. I onsdags kördes det nya obanade loppet Vivo Barefoot Off Trail Race för första gången och i dag torsdag 4 augusti är det dags för den publikvänliga Inov8-sprinten i slalombacken i Trillvallen.

André Jonsson från Storlien. Under Fjällmaratonveckan har han hitills vunnit Salomon27K och blev tvåa på Peak Performance Vertical K, 1 000 höjdmeter från Åre torg till Årskutans topp.

Bild: Anette Andersson

Men på lördag är det dags för det stora huvudloppet Axa Fjällmaraton med över 1 000 anmälda och på start finns bland annat fjolårets vinnare Ida Nilsson och Anders Kleist. Även André Jonsson från Storlien som haft en bra säsong i Skyrunning World Series är med och slåss om segern och Emmie Collinge, Italien är tillbaka och räknas också som en av favoriterna. Lokala löpare med bra chans att placera sig högt är även Jennifer Asp och systrarna Fanny och Erika Borgström.

Annons

Annons

Ida Nilsson från Kalmar, men som tidigare pluggat till vildmarksguide i Åre, vann Salomon27K förra helgen och blev trea på Peak Performance Vertical K i tisdags. På lördag är hon en av favoriterna tillsammans med Emmie Collinge, Italien.

Bild: Anette Andersson

Starten går Vålådalen och sedan springer löparna över Ottfjället, Hållfjället och avslutningsvis Välliste innan de når målet i Trillevallen. Axa Fjällmaraton är 43 kilometer och med 2 100 höjdmeter, den bjuder på krävande terräng och tekniska partier och ger sluttider långt över lopp med liknande distans. Förra året sprang Ida Nilsson på 4,15,45 och Anders Kleist på 3.33.55. Även Kvartsmaraton med start i Edsåsdalen och mål i Trillevallen går på lördag, 13 kilometer och 600 höjdmeter.

I samband med Fjällmaratonveckan arrangeras även en Kulturfest i Södra Årefjällen.


Emma Alzén

emma.alzen@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan