Annons

Annons

Annons

Annons

Nu ska hemmalöparen André Jonsson ta sin första seger i Axa Fjällmaraton: "Jag är i mitt livs form"

Flera gånger har han varit nära. Nu är det på tiden att André Jonsson vinner sin hemmatävling. – Ju blötare det är desto större fördel har jag, när man är van att träna här uppe på alla myrar.

På lördagen är det dags. Fjällmaratonveckan avslutas med Axa Fjällmaraton, för många veckans huvudsakliga mål.

En som laddar för att ta sin första seger i loppet är André Jonsson. Sportsgym SC:s löpare som har bott i den lilla byn Klocka i Duved sedan han var fem år gammal känner sig hemma i terrängen, och nu är det på tiden att han vinner sin hemmatävling.

André Jonsson i Vertical K tidigare i veckan.

Bild: Johannes Poignant

– Ja. Jag har ju försökt tidigare, men då har jag varit en nivå under de allra bästa. Nu känns det som att jag är på samma nivå som dem, säger André Jonsson.

Annons

LÄS OCKSÅ: Jämten som inte räds höga höjder – André Jonsson trea i Skyrunningvärldscupen

Annons

Han inledde Fjällmaratonveckan med Salomon 27 k föregående lördag. Där vann han, på nytt banrekord. På tisdagen stod Vertical K på schemat, där han kom tvåa.

– Det har känts väldigt bra, jag är i mitt livs form verkar det som.

På tisdagen slog André Jonsson även Anders Kleist. Förra årets segrare i Axa Fjällmaraton är på förhand den största konkurrenten om segern även i årets upplaga av loppet.

På Salomon 27 k slog André Jonsson nytt banrekord.

Bild: Johannes Poignant

– På vertikalen slog jag honom och det trodde jag inte då, så det känns ju som att jag har fått en liten självförtroendeboost när jag lyckade ta honom där. Sedan vet jag ju också, han har varit magsjuk precis innan han kom upp så han är inte riktigt i toppform kanske, men jag hopppas att han ska komma i fullt slag på lördag så att det blir en ärlig fight.

Men seger är målet?

– Ja, det är klart att det är . Sedan är ju Kleist svår alltså, så är det. Men det känns som att jag har tagit ett så pass stort kliv i år ändå så att jag ska kunna ge honom en ärlig match.

Annons

Annons

LÄS OCKSÅ: Fjällmaratonveckan – en etablerad löparfest i Södra Årefjällen

Axa Fjällmaraton går över fjällen från Vålådalen till målet vid Trillevallen. 43 kilometer och 2100 höjdmeter handlar det om i den tuffa terrängen.

Enligt Jonsson ser det iallafall ut att bli gynnsamma väderförhållanden.

– I början på veckan såg det ut som att det skulle spöregna, men det gör det inte längre. Men det är fortfarande väldigt blött på fjället, det blir nog lerigt, säger Jonsson, som dock ser fördelar med det.

– Jag känner att ju blötare det är desto större fördel har jag också, när man är van att träna här uppe på alla myrar.

På damsidan är fjolårets segrare Ida Nilsson en favorit till segern, tillsammans med vinnaren av Vertical K, italienskan Emmie Collinge. Bland lokala löpare som har goda chanser finns bland annat Jennifer Asp och systrarna Fanny och Erika Borgström.


Jonna Igeland

026-15 93 88
jonna.igeland@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan