Annons

Annons

Annons

Annons

Ida Nilsson och Anders Kleist segrare i Axa Fjällmaraton efter rekordtider

Ida Nilsson, Team Salomon och Anders Kleist, IF Akele vann Axa Fjällmaraton 2016 och slog samtidigt sina egna banrekord.
"Jag kände mig riktigt sugen på att tävla i morse, det här är ju huvudloppet, det andra har mest varit som träning", säger Ida Nilsson.

Ida Nilsson vann på nytt banrekord.

Bild: Emma Rodling

Ida Nilsson har kört alla tävlingar under Fjällmaratonveckan, hon vann Salomon 27K och blev tvåa på Peak Performance Vertical K.

Ida Nilsson putsade sitt banrekord från 2015 med nästan 15 minuter med tiden 4.01,10 när hon vann huvudloppet under lördagen.

– Det känns jättekul. Jag var lite orolig efter Ytterstvallen. Det kändes riktigt tungt uppför. Jag tänkte att jag kanske skulle få smaka på min egen medicin från förra året, att jag skulle bli omsprungen uppför Välliste. Jag är glad att jag kunde hålla undan, säger Ida Nilsson.

Annons

2015 låg hon tvåa hela loppet, tills det bara var några kilometer kvar då hon sprang om och vann. I år ledde hon loppet från start.

Annons

Ida Nilsson har sprungit samtliga tävlingar under Fjällmarathonveckan. Under lördagen vann hon huvudtävlingen.

– Efter det här ska springa lite mellan stugor. Och sen ska jag köra 45-kilometersloppet på Ultravasan, säger hon.

Tvåan, Jennifer Asp, Vivo Barefoot, var ett tag endast halvminuten bakom Ida Nilsson men i mål på 4.05,44. Förra årets sjua i år fick nu kliva upp på prispallen på Axa Fjällmaraton.

– Det känns helt underbart. Men nästa år ska jag kanske inte sprinten två dagar innan. Jag fick kramp i rumpan och efter Ottsjö där jag var som närmast Ida, var jag tvungen att bara försöka springa så avslappnat som möjligt för att inte få mer kramp, säger Jennifer ”Jejje” Asp.

Trea blev Kajsa Risby från OK Kåre med tiden 4.27,18.

Anders Kleist segrade i herrklassen.

Bild: Emma Rodling

Axa Fjällmaraton är 43 kilometer och 2 100 höjdmeter och arrangeras för elfte året i rad, för tionde året i Södra Årefjällen.

I herrklassen segrade Anders Kleist, även han för andra året i rad. Men i år blev det ingen lätt vinst. I alla fall inte insatsmässigt. Vid målgången blev han liggande, länge, till synes nästan avsvimmad.

– Jag är nöjd att det gick så bra som det gick. Jag har haft magproblem hela veckan och i dag också. Om någon hade frågat mig för några veckor sedan om jag varit nöjd med en tid på 3,31 så hade jag inte varit det. Men idag är jag det. Jag spydde på Ottfjället och fick inte i mig någon mat eller vätska. Jag drack en halv deciliter i Nordbottnen men då fick jag ännu mer ont i magen, säger Anders Kleist.

Annons

Annons

Har du fått kämpa så här mycket någon gång?

– Nej inte under så här lång tid. Jag tänkte att jag springer väl tills någon kommer ikapp mig så kan jag bryta, men det var aldrig någon som kom ikapp och man kan ju inte bryta när man leder, säger han.

Hur orkade du fortsätta när du mådde så dåligt?

– Det är bara att lyfta benen, säger Anders Kleist.

Petter Engdahl, Sportsgym SC och meriterad längdåkare, blevtvåa med tiden 3.35,02 – i sitt längsta lopp någonsin. Under första delen avloppet låg han runt tredje-fjärde plats, men upp mot Hållfjället sprang han om André Jonsson, en av favoriterna inför loppet, men som inte orkade hålla andraplatsen efter Ottsjö.

– Jag har i huvudtaget inte sprungit så här långt. Jag hade inga förväntningar och tyckte bara att det skulle bli kul att springa, säger Petter Engdahl.

Hur var det att gå i mål i Trillevallen?

– Det var speciellt, otroligt skön känsla efter att ha bott här ett tag så har jag insett hur stort loppet är och hur mycket det betyder för den lilla byn så det är jättekul att springa bra här. Jag trivs otroligt bra här och jag tror att det är bra för min skidkarriär att träna i de här omgivningarna, säger Petter Engdahl som nyligen flyttat till Åre.

Trea i herrklassen blev Johan Arnqvist från Uppsala Mulitsport som till synes obekymrad korsade mållinjen efter att ha spontananmält sig dagen innan, efter några dagars skön fjällvandring.

Annons

I dag arrangerades även en kvartsmaraton på 13 kilometerfrån Edsåsdalen över Välliste till Trillevallen. Där vann Emmie Collinge, Italien och Team Patagonia och Ola Nyberg, Vivo Barefoot. Totalt sprang 1 500 löpare Axa Fjällmaraton och Kvartsmaraton.

Emmie Collinge, Italien, vann kvartsmaratonloppet.

Bild: Emma Rodling


Emma Alzén

emma.alzen@mittmedia.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan