Annons

Annons

Annons

Östersund

Tullus skidskytteskola är nu avslutad, häng med på deras sista pass

Tullus skyttegille har de senaste fem åren anordnat en skidskytteskola för barn och ungdomar varje sommar. Två veckors nybörjarskola är nu till ända och avslutades med en uppskattad stafett med skytte och löpning.

Inbäddat innehåll

De senaste två veckorna har en ny grupp varje vecka fått lära sig grunderna i skidskytte på nationalarenan i Östersund. Det är skidskytteföreningen Tullus skyttegille som anordnat skolan för bar och unga som är nyfikna på sporten i hopp om att frälsa nästa stora skidskyttestjärna. Men nu i början ligger fokus mest på att ha kul, berättar ledarna.

– Det ska vara roligt att hålla på, men sen tränar vi mycket på grunderna i skidskytte så man får till det, säger Elin Cardegren som är en av de fyra ledarna.

Annons

Elin har tränat skidskytte i sex år och hennes ledarkollegor Zemen, Agnes och Kokob har varit aktiva mellan två och fem år. Alla fyra uppskattar spänningen i sporten som skyttet tillför. Men när de inte själva är aktiva och agerar ledare för de yngre är de alla överens om vad som är tjusningen med uppiften.

Annons

– Det är kul att se hur barnen utvecklas, så det är det som driver en. Den största skillnaden man ser på barnen under veckan är deras energi, de är mycket piggare mot slutet av veckan säger Elin och de andra håller med.

Passen har pågått mellan nio på morgonen och tolv på dagen. Träningstillfällena har varit en blandning av teorigenomgångar inomhus och diverse öveningar ute på stadion.

– Vi har kört både löpning och hinderbanor och en del skytte, säger Agnes Mattsson.

– Sedan har vi även kört lite tävlingar och stafetter för att trigga igång dem så det blir ännu roligare, fortsätter Elin Cardegren.

Just stafett blev det sista momenetet för det energiska skidskyttegänget på avslutningsdagen. I fyra lag med två i varje fick barnen springa några hundra meter för att hämta ett magasin med ammunition för att sedan vända tillbaka. Sedan gällde det att, med andan i halsen hitta prickarna i siktet och skjuta rent för att undvika straffrunda innan växling. Något som samtliga deltagare uppskattade.

Det är ett starkt gäng nykläckta skidskyttar som, trots att de i fem dagar tillbringat hela förmiddagarna med skidskytteträning, uppger att de inte känner sig så värst slitna av träningen.

På frågan om vem som ville köra en vända till med stafett åker samtliga åtta nävar upp i luften. Samma svar ges även när de tillfrågas om de fått blodad tand och vill fortsätta med sporten.

Annons

Lydia Hägg Evebyspurtar mot mål efter att ha klarat av skyttet.

Bild: Fredrik Eliasson

Annons

Johan Richardsson är inte brydd att ta i och bjuder på ett riktigt "fighting-face" på upploppet.

Bild: Fredrik Eliasson

Elsa Tänglander och Lydia Hägg Eveby i en tajt kamp på skyttebanan medan Alexander Serdaris lägger på en rem i bakgrunden.

Bild: Fredrik Eliasson

Johan och Albin Richardsson kämpar med att hålla siktet i styr med andan i halsen från löpningen innan.

Bild: Fredrik Eliasson

Det är viktigt att hålla koll på alla detaljer i en precisionsport som denna. Här granskas ett skott som kom i kläm vid laddning och orsakade en ofrivillig paus mitt i brinnande stafett.

Bild: Fredrik Eliasson

Ett gäng nyfrälsta skidskyttar som knappt kunde få nog av stafetten på avslutningsdagen. Från vänster: Lydia Hägg Eveby, Filip Serdaris, Emrik Lindström, Johan Richardsson, Alexander Serdaris, Albin Richardsson, Oskar Olausson, Elsa Tänglander.

Bild: Fredrik Eliasson


Fredrik Eliasson

063-16 16 08
fredrik.eliasson@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan