Annons

Annons

Annons

Golf

Henrik Stenson tog OS-silver efter superdrama

Henrik Stensons OS-äventyr slutade med ett silver – efter ett vansinnigt drama.
Justin Rose avgjorde på sista hålet.
– När man är så nära vill man ha guldmedaljen med sig, säger Stenson.

Krönika: Nytt medaljdrama när Stenson tog ett historiskt OS-silver – men det var golfsporten som vann

Under British Open för en månad sedan blev det en rejäl duell med Phil Mickelson om segern, de båda var helt i en klass för sig och det var mer eller mindre matchspel under de sista nio hålen.

Upplösningen av OS blev likadan.

Stenson gick ut ett slag bakom Justin Rose, och ett tag var avståndet ner till bronsplats sex slag och det handlade bara om de två.

Efter tio spelade hål var det helt lika, båda låg på 15 under par men med lite beskt smak för Stenson, som hade haft två koppsnurrar. Ledningen gick sedan fram och tillbaka tills de inför de fyra sista hålen var helt lika igen.

Annons

Annons

Avgörandet kom på det allra sista hålet.

Båda låg i närheten av green, men Stensons inspel var kort och med för mycket bakåtspinn medan Rose mer eller mindre limmade flaggan och vann med två slags marginal.

– Jag kämpade på så bra jag kunde. Men han var en bättre spelare i dag, säger Stenson.

Det var annars ett klassiskt golfdrama från hål 1, precis som den mytomspunna Duel in the Sun (Tom Watson mot Jack Nicklaus 1977) och just Stenson vs Mickelson i The Open i år.

Spelarna limmade flaggor, gav sig själva mängder med birdiechanser och svarade hela tiden upp på den andres framgång. Rose hade vissa problem från tee – men lyckades hela tiden rädda sig ur knipan.

Stenson fick ta hjälp av sin fystränare för sin ömmande rygg under rundan.

– Det var bara en liten känning i bröstryggen. Det är vanligt i golf och bör inte ha påverkat. Det är i den delen av ryggen som hela rotationen sker, så golfare har ofta lite extra känslighet där, säger Stensons fysio Cornel Driessen till TT.

Det var helt lika inför det 18:e hålet, mer drama än så kan man nästan inte skapa.

– Vi var inställda på att det ska bli en kamp och det blev det. Någon måste förlora, någon måste vinna – och Justin drog det längsta strået, säger Stenson till Viasat.

Även förbundskaptenen Katarina Vangdal hade blandade känslor:

– Jag är superglad för en silvermedalj, men förstår att Henrik helst vill ha ett guld. Men vilken propaganda för golfen, kan inte tänka mig en bättre avslutning, säger hon till TT.

Annons

– Vilken dag för golfen och för oss. Att få en silvermedalj i en gren som är med i OS för första gången på 112 år är såklart fantastiskt, säger Peter Reinebo, verksamhetschef på Sveriges olympiska kommitté.

Annons

Segern var en av Justin Rose allra största, han har tidigare vunnit US Open och varit en av de ledande spelarna i Europalagets Ryder Cup-segrar 2012 och 2014.

David Lingmerth, som hade hugg på bronset då han startade från sin fjärdeplats, slutade elva. Det började dåligt med en bogey på hål 3, vilket gjorde att han tappade kontakt med medaljerna. Trots några snabba birdies låg han runt tionde plats under hela rundan.

Henrik Stenson kom till OS som den högsta rankade spelaren efter avhopp av världens fyra bästa spelare.

Men flera av storstjärnorna som dök upp – bland dem Bubba Watson och Sergio Garcia – har omfamnat OS-tanken och flera gånger tydligt betonat att det är deras bästa beslut någonsin att komma till Rio.

Det lovar gott för OS i framtiden.

Och kanske är Stenson sugen på det där guldet i Tokyo om fyra år. (TT)

Henrik Stenson, Justin Rose och Matt Kuchar med sina medaljer.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan